כשלא מצליחים לקום בבוקר: על הסובלים מהפרעה בתזמון השינה
הילד לא מצליח להירדם, לא מתעורר ובקושי מתפקד בביה"ס? אולי מדובר בהפרעות בתזמון שינה. "אצל הסובלים מהתופעה כל הדברים המחזוריים דחויים, והבעיה המרכזית היא שהסביבה לא מבינה את זה", מסביר ד"ר ירון דגן, מומחה להפרעות שינה

"לא קראנו למצב שלו 'בעיות שינה'. שייכנו את זה למוטיבציה שקשורה ללימודים", מספרת יעל. "הוא ילד מחונן, וחשבנו שאולי בית הספר לא מאתגר אותו. שיערנו שאולי מדובר במעבר לחטיבת הביניים, אבל לא זה היה העניין".
יעל מתארת מצב שבו כל מהלך ההתעוררות של יואב היה קשה וארוך. פעם אחר פעם הוא אמר שהוא לא ישן בלילה ואינו מסוגל לקום. "לקח לנו זמן להבין שהוא באמת לא ישן במהלך הלילה. זה דבר בלתי נתפס עבורנו", היא מסבירה. "אנחנו מניחים את הראש ונרדמים. הוא כל הזמן שאל אותי איך אני מסוגלת להירדם במהירות והוא לא".
יואב, ממושב אומץ בעמק חפר, שייך לחמישה אחוזים מהאוכלוסייה שסובלים מהפרעות בתזמון השינה - בעיה שהסביבה, גם הקרובה, לא ממש מצליחה להבין. "אצל חלק מהאנשים, ההפרעה תופיע בילדות המוקדמת. אבל ברוב המקרים היא מופיעה בתחילת גיל ההתבגרות, יחד עם השינויים הגופניים", מסביר ד"ר ירון דגן, מומחה להפרעות שינה ומנהל מרפאות השינה של בית החולים אסותא.
"אנחנו נבחין באנשים שלא מסוגלים לקום בבוקר ומתקשים לתפקד. הם לא מצליחים להתרכז, והראש שלהם 'נפתח' רק לאחר שעתיים או שלוש. חלקם גם לא מסוגלים להכניס משהו לפה בבוקר, אבל בערב יכולים להיות סביב המקרר. בשעות המאוחרות ייתכן שהם לא יסבלו מבעיות של קשב וריכוז כמו בשעות הבוקר. כל הדברים המחזוריים דחויים אצלם בכמה שעות, והבעיה המרכזית היא שהסביבה לא מבינה את זה. לא ההורים וגם לא המורים".
לדברי ד"ר דגן, מצב של הפרעות בתזמון שינה עלול להוביל למתחים רבים. ההתמודדות תלויה רבות בדרך ההתנהלות של הנער מול הסביבה. "יש כאלה שעוברים את זה, ויש אחרים שנפלטים ממסגרות כי הם לא מצליחים לקום בזמן ומאובחנים כסובלים מהפרעת קשב וריכוז", הוא אומר.
"אנחנו יודעים שחלק מהילדים עם הפרעת קשב חיים גם עם הפרעת שינה, והיא זו שמפריעה באמת. הם נדרשים ללמוד, אבל המוח שלהם עדיין ישן".
"תמיד אמרו לי שאני עצלן, אבל לא חשבתי שזו הסיבה לבעיה שלי", מודה יואב. "אמרתי לעצמי שאני חושב יותר מדי, עד שיום אחד המורה שלי אמרה שאולי כדאי לבדוק את זה. הייתי יושב במיטה, ופשוט חוזר ומעלה את כל מה שעבר עליי בחיים, לחשוב ולטחון את הכל בראש. פשוט לשבת במיטה ולהשתגע. זה מדהים לאיזה עומק מחשבה אפשר להגיע באמצע הלילה".
יעל משחזרת:
חוסר היכולת של יואב להירדם הביאה אותו לכדי מצב שבו הוא נרדם במהלך השיעורים, דבר שלא זכה להבנה מצד המורים. "בבית הספר ייחסו את זה לזלזול", אומרת יעל. "לא הבינו איך ילד כזה חכם ובולט מתנהל ככה. אם לא היינו מספקים הסבר, זו הייתה המחשבה שנשארת. יואב לא הבין שיש לו בעיה.
"בשיא המקריות, מישהי סיפרה לי על הבן שלה שנבדק לפני הצבא במעבדת שינה. אז נפל לי האסימון, שצריך לבדוק את זה בצורה אחרת ולא להילחם. ביקשנו הפניה למעבדת שינה והבנו שיש ליואב הפרעה בה הורמון השינה מופרש מאוחר מאוד. הוא היה נרדם רק בחמש בבוקר".
"לכולנו יש שעון ביולוגי ומערכות שמתפקדות 24 שעות ביממה", מסביר ד"ר דגן. "כמו למשל טמפרטורת הגוף, שנמוכה בשעות הלילה המאוחרות ומגיעה לרמה הגבוהה ביותר בשעות אחר הצהריים. לחץ הדם שלנו הכי נמוך בלילה ועולה לקראת הבוקר.
"הורמון הגדילה מופרש רק בשינה, וגם שינה וערות זה משהו שחווים. השעון הפנימי של רוב האנשים מתאים לסביבה. כל המערכות יתכנסו ויירדמו קצת אחרי החשיכה, ויקומו עם החמה. יש כאלו שנולדים עם תקלה של הפרעה בתזמון השינה. אצל חלק לא קטן מהמתלוננים על הפרעת שינה הקושי הוא שעון ביולוגי דחוי - אנשים שנרדמים בשתיים או בשלוש לפנות בוקר וקמים רק שבע שעות אחרי".
ד"ר דגן מסביר שקיימות סיבות שונות שיכולות להוביל להפרעה בתזמון השינה. "יש כאלו שנחבלים בראש בצורה לא משמעותית, בעקבות תאונה או דבר דומה. אז הם מתקשים להירדם ולקום. הם חושבים שמדובר בטראומה נפשית. אבל בעצם השעון הביולוגי שלהם משתבש.
"יש מצבים שהבעיה מופיעה בגיל מאוחר יותר. לא מעט אנשים שסבלו מחבלת ראש חיים עם הפרעה בתזמון השינה מבלי שיידעו".
גם יוני, סטודנט למדעי המחשב באוניברסיטה העברית, חי עם הפרעה בתזמון השינה. "כבר כתלמיד תיכון היה לי קושי להירדם לפני השעה שתיים בלילה", הוא מספר. "המצב החמיר כשהתחלתי את הלימודים באוניברסיטה. לא הייתי מסוגל להגיע להרצאות בשעות הבוקר והלימודים שלי נפגעו.
"בשנה שעברה התחלתי טיפול מסודר. רציתי לבדוק אם הסיבה לחוסר היכולת להירדם היא פיזיולוגית או פסיכולוגית. עברתי בדיקה במעבדת שינה, ונמצא שמדובר בסיבה פיזיולוגית. בתיכון אמא שלי כעסה עליי כשהייתה צריכה להעיר אותי בבוקר. היא לא הבינה מדוע אני ער באחת בלילה".
מה באמת עשית בשעות האלה?
"גלשתי באינטרנט או שקראתי ספר. היו לילות שנרדמתי רק בחמש בבוקר, וכבר בשבע הייתי צריך לקום. נכשלתי בקורסים מהסיבה הפשוטה שההרצאות היו בבוקר. הרבה פעמים העדפתי להתכונן לתרגיל או למבחן בלילה. אני הרבה יותר ערני אז".
מה באשר לדייטים כשאתה חי עם הפרעה שכזו?
"בדרך כלל שואלים מתי נוח לך לצאת, ואם עונים בתשע בערב אתה מבין שאין לכם את התסמונת הזו. אם עונים שתיים עשרה בלילה, אתה מבין שיש סיכוי שאתם סובלים מאותה הפרעת שינה. היו פעמים שהצעתי שתיים עשרה בלילה ונבהלו. אז הבנתי שאין להם את התסמונת הזו".
יואב ויוני טופלו במלטונין, מה שהביא לשיפור במצבם וביכולת שלהם להירדם בשעות מוקדמות יותר. "יש שני טיפולים מרכזיים", אומר ד"ר דגן. "האחד הוא מלטונין - חומר שפועל לתיאום השעון הביולוגי. באנשים עם שעון ביולוגי דחוי, הופעת הורמון החושך עם רדת הלילה דחויה.
"באמצעות נטילת כדור שעתיים לפני השינה, הם מצליחים להרגיל את המערכת להירדם מוקדם יותר ולקום מוקדם יותר. בישראל דרוש מרשם רופא לקבלת התרופה בבתי מרקחת, אך בארצות הברית המלטונין נחשב לתוסף תזונה שנמכר בכל חנות. היעילות שלו מאוד גבוהה ובלי תופעות לוואי. המטופלים לוקחים אותו במשך חצי שנה, השעון מתארגן, אם לא ממשיכים בטיפול.
"האפשרות השנייה היא טיפול באור, אבל בארץ כמעט ולא משתמשים בזה. מדובר במנורות מיוחדות שזוהרות באור לבן. אדם שלוקה בהפרעה קם בבוקר ויושב שעה מול מנורה שכזו בבית. זה בעייתי. אם קשה לקום בבוקר, אז איך אפשר לקום שעה מוקדם יותר ולשבת מול מנורה. במקרים שהמלטונין מצליח לעזור אבל עדיין קשה למטופל לקום בבוקר, מוסיפים את עניין האור".
המסר המרכזי הוא שזו הפרעה שקל לאבחן ויש לה טיפול", מדגיש ד"ר דגן. "אנשים צריכים לדעת שיש דבר כזה, ושאם הורים מודאגים מכך שהילד לא קם בבוקר ואינו מתפקד, שיידעו שיש את האופציה להגיע לטיפול שממומן על ידי קופות החולים".