צופים קבוע בהאוס? זה רק מוסיף לדאגות
חוקרים מצאו כי צפייה במינון גבוה בסדרות טלוויזיה עם תוכן רפואי עלולה להוביל לדאגה לבריאות האישית

יו לורי - ד"ר האוס צילום ארכיון: רויטרס
חוקרים מאוניברסיטת רוד איילנד מצאו כי צפייה בטלוויזיה משפיעה על המודעות של אנשים לגבי סיכונים אפשריים לבריאות, ועל האופן שבו הם מאמינים שיוכלו להגן על בריאותם. הצפייה בטלוויזיה גורמת לאנשים להאמין שיש סבירות גבוהה יותר שהם יפלו קורבן לבעיות בריאותיות שונות, וגם לאמונה גדולה לגבי חומרת הסיכונים.
המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Mass Communication and Society, נערך על 274 סטודנטים בני 31-18 מאוניברסיטת אלבאמה. הם נשאלו על הרגלי הצפייה שלהם בטלוויזיה, ועל שביעות הרצון מהחיים מבלי לדעת מהי מטרת המחקר.
החוקרים מצאו כי למרות שבמרבית המקרים התוכניות הרפואיות מתמקדות במצבים מאוד נדירים, אנשים רבים צופים בהן וחוששים כי הם חולים או יחלו במחלה שמוצגת על המסך. כך למשל בסדרה "האוס". הרופא, ד"ר האוס, מבצע בכל פרק יחד עם הצוות שלו אבחון מורכב לחולה שאף רופא אחר לא הצליח לזהות מה גורם לתסמיניו.
בדרך לכל אבחון נכון, נתקל הצופה באפשרויות רבות שהצוות שוקל ושולל, ונחשף בדרך לסכנות רבות לבריאות כמו פרזיטים שונים, חומרים לא צפויים שגורמים להרעלות ומחלות נדירות. אנשים שצפו בתוכניות אלה באופן קבוע, חשבו שהם בסיכון גבוה יותר לפתח את אחת המחלות והאמינו כי הסבירות גבוהה יותר שאותן מחלות יהיו קשות.
מתנגחים עם הטלוויזיה
נראה שהמדיה בהקשר זה היא חרב פיפיות - מצד אחד הכתבות החדשותיות והסדרות הבדיוניות מלמדות את הצופים מידע חשוב על סיכונים לבריאות. אבל, על פי המחקר, הידע הזה עלול לגרום ליותר חששות לבריאות ופחות שביעות רצון מהחיים.
ד"ר גיורא וורבר, מומחה לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית, דווקא מאמין כי להצגת תכני בריאות בתקשורת תפקיד חשוב. "אמצעי התקשורת תורמים בזה שהם גורמים לאנשים להיות יותר מעוניינים בבריאות שלהם ויוצרים מודעות גבוהה יותר
לבריאות. אני דווקא רואה בזה ברכה. בנוסף, הידע שמצטבר בידי הפציינטים מאתגר את הרופאים", הוא אומר.
אבל נראה כי לאחרונה הקהילה המדעית דווקא מתנגחת עם הסדרות הרפואיות. מחקר אחר שפורסם השנה הראה כי למרות שסדרות כגון "האוס", "האנטומיה של ד"ר גריי" ו-"ER" משקיעות בייעוץ רפואי מקצועי, הן לא תמיד מציגות את הטיפול הרפואי בצורה נכונה ולייצוג הזה השלכות בעולם שמחוץ למסך הקטן.
חוקרים מאוניברסיטת Dalhousie בחנו את האופן שבו הוצג הטיפול בפרכוסים בכל הפרקים של "האנטומיה של ד"ר גריי" וסדרת הבת שלה "מרפאה פרטית", בסדרה "האוס" ובחמש העונות האחרונות של "ER". הם מצאו כי הטיפול בפרכוסים מוצג באופן שגוי בכמחצית מהמקרים. החוקרים העלו את החשש שאנשים ילמדו מסדרות אלה איך לטפל באנשים מפרכסים או במצבי חירום אחרים באופן שגוי שיגרום לנזקים.