עתירת תיקון עולם נגד משרד הבריאות נדחתה
בג"ץ החליט לדחות את טענות ספקית הקנאביס הרפואי וקבע כי דרישות המשרד היו "סבירות"

השופטים מרים נאור, סלים ג'ובראן ויורם דנציגר לא מצאו פגם בדרישות המשטרה ומשרד הבריאות מתיקון עולם - ספקית של קנאביס רפואי.
"דרישות לשינוע מאובטח, לטיפול בסם וגידולו רק על ידי אנשים שאושרו על ידי המשטרה, או דרישה שלא להחזיק סם ולגדלו במקום שהוא פרוץ ולא מאובטח כדבעי הן, כולן דרישות סבירות העולות בקנה אחד עם הצורך לאזן בין הרצון לספק קנאביס לחולים הנזקקים לו, לבין ההכרח למנוע את זליגתו לידי עבריינים", קבעה השופטת נאור.
השופטת נאור כתבה עוד כי אין פסול גם בהחלטת משרד הבריאות לשלול את הרשיונות של חלק מעובדי תיקון עולם ללא זכות טיעון, וזאת משום שצעד זה נעשה בבהילות, לאחר בדיקת המשטרה במרשם הפלילי ובחומר המודיעיני בעניינם, במטרה למנוע זליגה של קנאביס לידיים עברייניות.
"ביטול ההחלטה עלול לגרום נזק לציבור אשר עולה על הנזק לעובדים, שמצידם כלל לא תקפו את ההחלטה. משאלו פני הדברים, יש להותיר על כנה את החלטת משרד הבריאות בעניין רשיונות העובדים", נכתב בהחלטה.
נאור דחתה גם את טענת הספקית, כי הוראות משרד הבריאות הפכו את אנשיה ל"עבריינים בעל כורחם". היא הדגישה כי עליהם לכבד את החוק והוסיפה: "אין להושיט סעד למי שפונה לבג"ץ ובו בזמן מתעלם מהוראת החוק. הפרת תנאי הרשיון על ידי תיקון עולם וסירובה לקיים את הוראות משרד הבריאות עלולה הייתה להיות כשלעצמה עילה מספקת לדחיית העתירה".
חברת תיקון עולם שהוקמה בשנת 2009 על ידי צחי כהן, מחזיקה ברשיון לחלוקת קנאביס לצרכים רפואיים ומפעילה מתחמי גידול ומרכזי חלוקה של הסם. היא מגדלת אותו ומחלקת למי שזכאי לקבלו. תנאי הרשיון קובעים כי עליה לעמוד בדרישות המשטרה למיגון ואבטחה של מתקני הגידול ושעליה לנקוט באמצעים למניעת אובדן וגניבת הסם.
אחד ממתחמי הגידול שלה בשטח של 500 מ"ר נמצא בכפר בירייה, שם נמצא גם מתחם חלוקה והדרכה.
באמצע חודש אפריל ערכה המשטרה ביקורת במתחם הגידול בבית משפחת כהן בבירייה. בביקורת נמצא כי בבית פזורים ארגזים המכילים מאות ק"ג של קנאביס. עוד נמצא כי בחצר ישנם שטחי גידול פתוחים, כאשר המתחם, הממוקם סמוך לבית ספר, פרוץ וללא מיגון ואבטחה. אנשי החברה ציינו כי הם מודעים לחוסר המיגון.
באשר לשינוע הסם, צוין בביקורת כי אמו של צחי, דורית כהן, נוהגת להגיע לתל אביב עד פעמיים בשבוע וברשותה קרטון המכיל כשבעה ק"ג חומר יבש ומוכן להפצה. גם בביקורת במתחם הצפוני של המשפחה נמצא כי קיים גידול של צמחי קנאביס, אך לא קוימו ההנחיות לגבי מיגון השטח.
בעקבות הביקורת בשני המתחמים החליטה המשטרה לפנות למשרד הבריאות. עקב כך, הורה המשרד על סגירת מתחם הגידול, שינוע הקנאביס באמצעות בלדרות מאובטחת וביטול רשיונות מרבית עובדי החברה.
החברה טענה בעתירה לבג"ץ כי הגזירות מאלצות את תושבי הצפון להגיע לסניפי החברה בגוש דן, וכך נפגעים חולים המרותקים למיטתם שהפסיקו לקבל את הסם והפכו את אנשי החברה לעבריינים. היא ביקשה לבטל הוראות אלה כ"לא מידתיות ולא סבירות", וטענה כי היא נרדפת על ידי משרד הבריאות.
השופטת נאור ציינה כי מכתבי החברה למשרד הבריאות נוסחו בלשון בוטה מאוד וללא הצדקה. "אין לנו שום יסוד להניח כי המשרד מבקש לפגוע בספקית או בחולים", פסקה.
משרד הבריאות הבהיר מצדו, כי על פי מידע מודיעיני שנמצא בידי המשטרה קיימת זליגה של קנאביס רפואי לידיים עברייניות, וכמויות גדולות של סם מסוכן מהוות מוקד משיכה לגורמים עבריינים המבקשים להשיג את הצמח לצורך שימוש ומסחר בלתי חוקיים. על כן, יש צורך באמצעי אבטחה יעילים ובפיקוח משטרתי. עוד הדגיש המשרד, כי התנאים שהוטלו על תיקון עולם הוטלו גם על מגדלים אחרים בתחום.
השופטת נאור ציינה כי כיום דנה בנושא ועדה רבת משתתפים ויש לצפות שבקרוב יינתנו המלצותיה בעניין. "ראוי להסדיר את הנושא תוך ראייה כוללת. תנאים שונים, שהוטלו על תיקון עולם בדרך של הוראות, ראוי שיכללו מראש ברשיונות הניתנים לה ולשכמותה. משרד הבריאות הבהיר כי בכוונתו לעשות כן. אוסיף, כי בשלב מאוחר יותר ייתכן שיהיה מקום אפילו לחקיקת משנה בעניין התנאים הכלולים ברשיונות", סיכמה נאור.