הגדלה שפירה בערמונית: אחד מכל ארבעה גברים יחלה במחלה

זוהי אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם, ורק בישראל יסבלו ממנה עד גיל 69 43% מהגברים. ובכל זאת, המודעות לא גבוהה מספיק. למי שרוצה לדעת על בעיות בפרוסטטה, ההשלכות והדרכים להתמודדות: מוגש הלקסיקון המלא לבלוטת הערמונית

ד''ר עמוס נאמן | 29/11/2010 7:55 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אצירת שתן

הגדלה שפירה של הערמונית היא מחלה מתקדמת. כלומר, בלי טיפול, תמשיך הערמונית לגדול והסימפטומים עלולים להחמיר עד לכדי גרימת סיבוכים. במקרים קשים, הבלוטה יכולה לגדול לממדים שבהם הלחץ על השופכה יביא לחסימה מוחלטת של מעבר שתן בשופכה - מצב המכונה אצירת שתן ומצריך החדרת צנתר (קתטר) לצורך שחרור החסימה ולרוב יהיה גם צורך בניתוח.
יש גם טיפול תרופתי משולב לערמונית
יש גם טיפול תרופתי משולב לערמונית צילום המחשה: גטי אימג'ס

בלוטת הערמונית

הפרוסטטה היא בלוטת מין משנית אצל הגבר. היא ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן ומקיפה את הצינור המוביל את השתן מהשלפוחית החוצה דרך הפין. תפקידה העיקרי הוא הפקת נוזל ערמונית, שהוא אחד מהרכיבים הראשיים של נוזל הזרע. אצל גבר בריא גודל הערמונית כגודל אגוז מלך.

גיל

שכיחות התופעה של הגדלה שפירה של הערמונית עולה ככל שמתבגרים. 14% מהגברים בגילאי 49-40 סובלים מהבעיה, ועד גיל 69 יסבלו ממנה 43%.

דחיפות

עד כדי חוסר יכולת להתאפק. זהו תסמין נפוץ, הפוגע ברמת החיים של החולה. אולם גברים רבים לא מדווחים על הבעיה. 48.4% מהגברים מדווחים על תחושת דחיפות במתן שתן, 28.3% מוטרדים מהדחיפות ו-4.5 אחוזים בלבד התייעצו עם רופא בנושא.

היסטוריה משפחתית

רקע משפחתי ידוע כגורם המעלה את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית. אף שטרם בודד הגן האחראי למחלה, ידוע כי אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה לקה בה, הסיכון לחלות עולה פי שניים או שלושה.

ואיך להרגיש שזה קורה לי

הגדלה שפירה של הערמונית גורמת לסימפטומים כמו זרם חלש, התרוקנות לא מלאה, זרם מקוטע, היסוס במתן שתן, צורך להתאמץ במתן שתן, דחיפות וקושי להתאפק והשתנה לילית, המטרידים במיוחד ומפריעים בפעילות היומיומית. באתר www.armonit.co.il קיים שאלון שמטרתו להעריך את דרגת החומרה של תסמינים אלה. מומלץ להגיע עם השאלון המלא אל הרופא המטפל.

זיהום בדרכי השתן

צריבה, תכיפות ודחיפות במתן השתן הם תוצרים נפוצים של זיהומים ודלקות בדרכי השתן. זיהומים חוזרים בדרכי השתן יכולים להיגרם, בין היתר, גם כתוצאה מהחמרה שחלה בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית.

חוסמי קולטני אלפא

תרופות ממשפחת חוסמי קולטני אלפא (alpha blockers) מספקות הקלה בתסמינים של הגדלה שפירה של הערמונית. מנגנון הפעולה של תרופות אלה מבוסס על הרפיית השרירים הנמצאים בערמונית ובצוואר שלפוחית השתן, ובכך מאפשר זרימה רציפה

של שתן. חסרונן של תרופות אלו הוא בכך שהן מטפלות בתסמינים בלבד ולא בערמונית המוגדלת.

לאורך זמן, הערמונית ממשיכה לגדול ולכן השפעת התרופה פוחתת. תופעות לוואי שכיחות כוללות כאבי ראש, סחרחורות וירידה בלחץ הדם.

טיפול תרופתי משולב

טיפול המשלב תרופות ממשפחת חוסמי קולטני אלפא, המטפלות בסימפטומים, עם תרופות ממשפחת מעכבי 5 אלפא רדוקטאז, המטפלות במקור המחלה. הוכח כיעיל יותר מכל אחת מהתרופות בנפרד. השילוב מאפשר לחולה ליהנות מהיתרונות של שני סוגי התרופות: הקלה מהירה, משמעותית ומתמשכת בסימפטומים והקטנת הסיכון להתקדמות של המחלה, אצירת שתן והצורך בניתוח בעתיד.

ייעוץ אורולוגי

מטרתו לוודא את האבחנה של הגדלת הערמונית, לשלול אבחנות אחרות שעשויות לגרום להפרעות דומות ולהתאים את הטיפול המתאים לך באופן אישי.

כריתה

במקרים חמורים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, למשל כאשר מגיעים למצב של אצירת שתן, יש צורך בביצוע כריתה ניתוחית של הערמונית. הניתוח הנפוץ ביותר הוא ניתוח כריתה חשמלית דרך השופכה (TURP).

למה אני?

שכיחות ההגדלה השפירה בבלוטת הערמונית (BHP) בקרב גברים מעל גיל 50 גבוהה למדי. 25% מהגברים ילקו במחלה, כאשר גיל מבוגר ומוצא אתני מעלים את שכיחותה. למשל, בקרב גברים ממוצא אפריקאי השכיחות גבוהה פי שניים בהשוואה לגברים ממוצא אירופי.

מניעה תרופתית-כימית של סרטן הערמונית
 
מוגדרת כשימוש בחומר טבעי או מלאכותי שביכולתו לעכב או למנוע התפתחותו של סרטן. המטרה במניעה ראשונית של סרטן היא להקטין את שכיחות המחלה ובכך להפחית גם את תופעות הלוואי הקשורות לטיפול.
 
מניעה כימית אפקטיבית מצריכה שימוש בחומרים שאינם רעילים ואשר מעכבים שלבים מולקולריים מסוימים במעבר ההתפתחותי לסרטן. סרטן הערמונית היא מחלה קלאסית ומטרה מצוינת למניעה ראשונית. גבר אחד משישה בעולם המערבי יחלה במחלה והסיכוי לתמותה הוא שלושה אחוזים. גם התחלואה הנלווית לטיפולים האמורים לרפא את הגבר מהמחלה, היא משמעותית.
 
נפח בלוטת הערמונית
 
כתוצאה משינויים הורמונליים בבלוטה, מספר תאי הערמונית עלול לגדול ונפחה לעלות. תופעה זו מכונה "הגדלה שפירה של הערמונית", והיא שכיחה בגברים מבוגרים. ככל שהערמונית גדלה, היא מפעילה לחץ על השופכה, וכתוצאה מכך נוצרים הפרעה במתן שתן וסיבוכים נוספים.
 
סרטן הערמונית
 
זו המחלה הממארת השכיחה ביותר אצל גברים מבוגרים והסיבה השנייה בשכיחותה למוות מסרטן בקרבם. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, מדי שנה מתגלים בישראל כ-2,500 גברים החולים בסרטן הערמונית וכ-380 נפטרים מהמחלה.
 
ברחבי העולם גורם סרטן הערמונית לכ-200 אלף מקרי מוות בשנה, או מקרה מוות אחד בכל שתי דקות. חשוב לדעת כי להגדלה שפירה של הערמונית אין קשר לסרטן הערמונית, והיא אינה מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן זה.
 
ערכי PSA
 
זהו סמן של בלוטת הערמונית, שניתן לבדוק אותו בבדיקת דם פשוטה. מבין הגורמים העיקריים לרמת PSA גבוהה נמצאים הגדלה שפירה של הערמונית, סרטן הערמונית ודלקת הערמונית.
 
פעילות מינית
 
ככל שתסמיני המחלה מחמירים יורדת תדירות קיום יחסי המין. 50% מהגברים בגילאים 59-50 עם תסמינים בדרגה בינונית כתוצאה מהגדלה שפירה של הערמונית סובלים מבעיות בתפקוד המיני, ותדירות הפעילות המינית בקרב גברים אלה, הסובלים באופן חמור, עומדת על חמש פעמים בחודש בלבד.
 
צינור השופכה
 
הצינור המחבר בין שלפוחית השתן לחלק החיצוני של הגוף. בגברים, צינור השופכה עובר דרך הערמונית ואיבר המין, ובנוסף לשתן מעביר גם זרע.
 
קתטר
 
צינור חלול ודק, המוחדר דרך צינור השופכה עד לשלפוחית השתן, ומאפשר את ניקוז השתן כאשר יש חסימה. יש צורך בשימוש בצנטר במקרים של עצירה מלאה של השתן, העשויה להיגרם עקב גידול מוגבר של בלוטת הערמונית. אלו הם מקרים חמורים של מחלת ה-BPH, הדורשים לרוב טיפול ניתוחי.
 
רפואה אלטרנטיבית
 
קיימים גם טיפולים באמצעות תרופות ותכשירים טבעיים, אשר מנגנון הפעולה שלהם אינו ברור. משפחת תרופות זו אינה מומלצת כטיפול סטנדרטי בהגדלה שפירה של הערמונית, על פי כלל ההנחיות לטיפול בעולם, ואף אינו מומלץ על ידי האיגוד האורולוגי הישראלי.
 
שאלון IPSS
 
זהו כלי חשוב להערכה של חומרת תסמיני המחלה. השאלון מכיל שמונה שאלות ומאפשר להעריך את חומרת התסמינים. לאחר מילוי השאלון, מומלץ לפנות עמו לרופא המטפל או לאורולוג. מומלץ לחזור על מילוי השאלון כדי לעקוב אחר התקדמות המחלה והחמרה בתסמינים.
 
תרופות ממשפחת מעכבי 5 אלפא רדוקטאז
 
אלו תרופות המבוססות על הורדת רמת ההורמון האחראי לגדילת הערמונית. שימוש בתרופות אלו מקטין את נפח הערמונית בכ-30% וכתוצאה מכך מקטין את הלחץ על בסיס שלפוחית השתן ועל השופכה ומאפשר זרימה רציפה של שתן. תרופות ממשפחה זו משפרות סימפטומים לטווח ארוך ומפחיתות את הסיכון לסיבוכים של המחלה.

הכותב הוא רופא בכיר ומומחה לאורולוגיה, בית חולים מאיר בכפר סבא

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים