וירוס אחד: שמונה סוגים שונים של סרטן

וירוס הפפילומה האנושי לא קשור רק לסרטן צוואר הרחם. מחקרים מראים כי הוא נקשר גם ל-8 סוגים שונים של סרטן

ד''ר עופר לביא | 26/12/2010 14:28 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הבנת מנגנון הפעולה של וירוס הפפילומה האנושי (HPV) מההידבקות ועד היווצרותו של גידול סרטני בצוואר הרחם, זיכתה את מגליה בפרס נובל. מדובר בפריצת דרך לפיתוח החיסון הראשון בעולם נגד סרטן - החיסון המונע את סרטן צוואר הרחם. אולם הווירוס לא אחראי רק להתפתחות של סוג זה של סרטן, אלא המחקרים העדכניים מראים כי וירוס אחד אחראי להתפתחות שמונה סוגים של מחלות סרטן.
החיסון גרדסיל
החיסון גרדסיל 

מה הקשר בין סרטן צוואר הרחם לבין סרטן בחלל הפה, או בין סרטן הפות לסרטן הרקטום? התשובה היא הידבקות בווירוס הפפילומה. וירוס זה נפוץ מאוד, וההערכות הן שכ-50 עד 80 אחוז מהאוכלוסייה נחשפו אליו בשלב כלשהו של חייהם.

עד כה זוהו למעלה מ-100 זנים השייכים למשפחת וירוס הפפילומה. מתוכם, חלק זוהו כזנים המובילים להתפתחותן של מספר מחלות ממאירות. זנים אחרים של הווירוס אחראים להתפתחות יבלות על איברי המין והעור, בעיקר בגפיים. בין מחלות הסרטן המקושרות לווירוס אפשר למצוא את סרטן צוואר הרחם, סרטן הפין, סרטן הפות, סרטן הרקטום, סרטן הלוע וסרטן ראש-צוואר.

מכיוון שמרבית ההידבקויות מתרחשות במהלך קיום יחסי מין, ההנחה היא שיש לנסות ולהגביר את המודעות ליחסי מין מוגנים. אבל למרות החשיבות הלא מבוטלת של יחסי מין עם אמצעי הגנה בכלל, וקונדום בפרט, במקרה של הווירוס אין זה מספיק.

ההדבקה יכולה להתרחש גם ביחסי מין חד פעמיים. ההידבקות יכולה לקרות גם במגע של חלק אחר של איברי המין, וגם באמצעות מגע של ריריות אחרות של הגוף. גם ילודים עלולים להידבק מהאם במעבר בתעלת הלידה.
שכחו את המחלות הנוספות

לרוב, ההידבקות לא גוררת איתה תסמינים ראשוניים והמערכת החיסונית יודעת להתמודד איתה. עם זאת, בחלק מהמקרים הווירוס יוצר שרשרת תגובות בתוך התאים ומניע תהליך של יצירת מצבים טרום סרטניים - ובהמשך היווצרותו של תהליך ממאיר וחודרני.

עד היום הופנה הזרקור למעורבות של וירוס הפפילומה בצוואר הרחם. בדרך נשכחו מחלות נוספות שנגרמות על ידי אותה קבוצה של וירוסים, שהיא מחוללת של מחלות שפירות וקבוצת מחלות ממאירות.

בקבוצת המחלות הממאירות, נמצא הווירוס מעורב ב-100% ממקרי סרטן צוואר הרחם, ב-90% ממקרי סרטן הרקטום, ב-40% ממקרי סרטן הפות והנרתיק. כמו כן, הוא נמצא בכ-40% ממקרי סרטן הפין, ב-12% ממקרי סרטן ראש-צוואר ובשלושה אחוזים ממקרי סרטן חלל הפה והגרון.

גם במחלות אלו,

תהליך ההדבקה דומה ועיקרו בקיום יחסי מין. הווירוס עובר באמצעות מגע גופני של איברי המין עם איברי הגוף, דרך תאי הרירית ויוצר מניפולציה על ה-DNA של תא הרירית. מניפולציה זו עלולה לפגוע לבסוף במנגנון הבקרה של התא, וכתוצאה מכך נפגם מנגנון החלוקה של התא ועלולים להיווצר תאים בעלי מאפיינים טרום ממאירים או ממאירים.

הזנים האלימים של וירוס הפפילומה (זנים מסוג 16, 18) נמצאו כמחוללי המחלה השכיחים ביותר גם במחלות הסרטן האחרות, זאת בנוסף להיותם הגורם המחולל את סרטן צוואר הרחם. נמצא כי המנגנון הביולוגי של התפתחות הווירוס והפגיעה במערכת הבקרה התאית ברקמות, דומה ביותר למנגנון אשר תואר ומוכר לנו מהשינויים המתרחשים עקב החשיפה של תאי צוואר הרחם לווירוס הפפילומה.

שיפור בריאות הציבור

המחלה הבולטת הקשורה לווירוס היא סרטן צוואר הרחם, שללא ההידבקות בווירוס לא הייתה קיימת. זו מחלה ממאירה וקשה, והראשונה בעולם שאפשר למנוע אותה.

החיסון סרוויקס
החיסון סרוויקס 

בשנים האחרונות פותחו חיסונים המונעים את פעילות זני הפפילומה הגורמים לסרטן צוואר הרחם (זנים 16, 18). החיסון הראשון שאושר לשימוש בישראל הוא הגרדסיל, היעיל כנגד ארבעה זנים של הנגיף (6, 11, 16, 18).

במחקרים קליניים הראה החיסון יעילות של 98% במניעת נגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם שנגרמים מזנים אלה. כמו כן, החיסון נמצא יעיל נגד הזנים 6 ו-11, האחראים ל-90% ממקרי היבלות באיברי המין (קונדילומות).

החיסון השני הוא הסרווריקס, המגן נגד הזנים 16 ו-18. מחקרים קליניים הראו יעילות דומה במניעת נגעים טרום סרטניים הנגרמים על ידי זנים אלו. החיסון ניתן לטווח גילאים רחב יותר, בין 45-10, כך שניתן לחסן גם נשים מבוגרות יותר. חסרונו בכך שההגנה מפני יבלות באיברי המין עדיין לא נבדקה סופית.

למרות שהמחקר האפידמיולוגי לא מקיף ונרחב מספיק כמו במצבי צוואר הרחם, אין ספק שבאוכלוסיות שבהן יונהג החיסון באופן לאומי אנו צפויים לירידה בשכיחות מצבים טרום ממאירים ובמצבים ממאירים של מחלות אלו - דבר שיגרור צעד נוסף לשיפור בריאות הציבור.

הכותב הוא מנהל היחידה לגניקולוגיה אונקולוגית במרכז הרפואי כרמל ויו"ר האיגוד הישראלי לגניקולוגיה אונקולוגית

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים