מולטיפוקל – כל מה שרציתם לדעת
בגיל 40 מתחילים ללמוד מילה חדשה – מולטיפוקל. זה קורה בעיקר בגלל תופעת "זוקן הראייה" (פרסביופיה) שדורשת טיפול ע"י עדשות מיוחדות. האופטומטריסטית עדי צוק מחברת לוכסויז'ן, היבואנית הרשמית של צייס גרמניה ואופטיסוויס, עושה לכם סדר.
להלן מספר עובדות שיעשו לכם קצת סדר:
קושי בעבודה מקרוב כגון קריאה, עבודה מול מחשב, תפירה וכיוצ"ב מתחיל סביב גיל 40 עם קשר והשפעה של מצב הראיה שקדם לו. מצב זה נקרא פרסביופיה או בעברית "זוקן ראייה" ומאפיין למעלה מ-85% מבני גילאים אלו. קצרי הראיה יחוו את הקושי בקריאה מעט מאוחר יותר מרוחקי הראיה ומאלו שמעולם לא הרכיבו משקפיים למרחק.
תיאוריות שונות מסבירות את השינוי בו אנו חשים:
האחת טוענת כי העדשה התוך עינית, העשויה מסיבי קולגן הופכת עם הגיל לקשיחה ועכורה יותר ומתקשה לשנות את קמירותה.
השנייה סוברת כי, כמו שאר השינויים המתרחשים בגופינו סביב גיל 40 והחלשות השרירים בגוף כתוצאה מכך, גם השריר הטבעתי והזונולות (החוטים העדינים) המחוברות אליו נחלשים ומתקשים לעבוד ולשנות את קימור העדשה על מנת שנוכל לבצע את המשימות שלנו מקרוב.
לפני הכל חשוב לבחור אופטומטריסט מורשה ואיכותי
אז אם הגענו למסקנה שככל הנראה יש לנו פרסביופיה, מה עושים הלאה?
דבר ראשון: יש לגשת לאופטומטריסט, שיבצע בדיקה ויוכל להציע לכם את אחד מהפתרונות הקיימים והמוכרים (משקפיים חד או רב מוקדיים) מתוך התחשבות במספר גורמים כגון צרכיו היום-יומיים של הפציינט, עיסוקו, גילו ומצב הראיה שקדם לפרסביופיה.
בזמן הבדיקה יש לוודא את מרחק העבודה הרצוי, היות ועבור כל מרחק עבודה דרוש תיקון במספר שונה והעזרה אותה נצטרך בכל אחד מהמרחקים תהיה שונה אף היא. המאמץ למרחק של קריאה ב-30 ס"מ אינו זהה למאמץ אותו אנחנו מפעילים במרחק 70-80 ס"מ בזמן עבודה במחשב למשל.
חשוב לזכור שבהתאמת עדשות מולטיפוקל (רב מוקדיות), ישנה חשיבות קריטית לאיכות האופטומטריסט והכשרתו, כיוון שהוא הקובע את הטיב והדיוק של העדשות שבסופו של דבר תקבלו.
הרכבת משקפי קריאה רגילים או שני זוגות שונים (אחד לקריאה ואחד למחשב) הינה פשרה ראייתית ומסורבלת אופרטיבית.
עדשות מולטיפוקליות – הפתרון המושלם
לאלו הסובלים מזוקן ראייה וגם לאלו הסובלים ממידה מסוימת של לקות ראיה למרחק, טרם תחילת הפרסביופיה, מומלצת התאמה של עדשות המולטיפוקל. עדשות אלה מעוצבות ע"י טכנולוגיה מתקדמת ביותר המספקת רצף ראייתי נטול הפרעות ועיוותים במעבר בין אזורים שונים על פני העדשה ומאפשרת שימוש במגוון רחב של טווחים החל מ"אין סוף" וכלה בקריאה (כ-30-40 ס"מ). עדשה זו עונה על מכלול רב של בעיות ראייה ומשפרת באופן ניכר את אורח החיים. משקפי המולטיפוקל משמשים אותנו באופן רציף מהבוקר ועד הערב מבלי שנצטרך להחליף זוגות.
הדור החדש ביותר של עדשות המולטיפוקל נעשה בטכנולוגיית Free
העדשות המתקדמות של צייס גרמניה ואופטיסוויס המיוצרות בטכנולוגיית ה FREE FORM מאפשרות בנוסף לאיכויות ראיה וחדות יוצאת דופן גם הסתגלות ספונטנית ומעבר חלק נטול הפרעות מסוגי מולטיפוקל אחרים.
העדשות קיימות במגוון אפשרויות: ללא צבע, כעדשות שמש, כמחליפות צבע וכמובן גם בגרסאות דקות במיוחד.
ההסתגלות לעדשות
טכנולוגיית עיצוב עדשות מולטיפוקל, התפתחה בצורה נכרת ביותר בשנים האחרונות ויכולת ההתרגלות לעדשות המתקדמות היא מהירה יותר מאי פעם.
צריך לזכור שישנה חשיבות עליונה לדיוק רב בבדיקת הראיה, לאיכות העדשות ולהרכבתם המדויקת במסגרת. לכן, חשוב לפני הכל, לבדוק את הכשרתו ואת ניסיונו של האופטומטריסט אליו אתם פונים.
במעמד קבלת משקפי המולטיפוקל, על האופטומטריסט לוודא כי הסימנים המופיעים על העדשה מתאימים למיקום האישון לפני שהוא מסיר אותם. כמו כן, עליו לוודא כי הראיה טובה ונעימה במרחק, במחשב ובקריאה. כל אלה אמורים להבטיח הסתגלות מהירה יותר ל"מציאות החדשה".
טיפ חשוב
בשעות ההרכבה הראשונות או בימים הראשונים, תיתכן תקופת הסתגלות מסוימת.
מילת המפתח, מעבר לחלקו הקריטי של האופטומטריסט בהצלחה בהתאמת מולטיפוקל, היא בסבלנות הפציינט והבנתו את מבנה ועיצוב העדשה. כשהפציינט יבין שעליו להשתמש מעט יותר בתנועות ראש ומעט פחות בתנועות עיניים ויפנים את דינאמיקת העדשה- ההסתגלות בעיצומה. זוג המשקפיים החדשים יהוו חלק אינטגראלי מפניו של הפציינט וישמשו אותו לכל משימה בה יבחר לעסוק תוך שהם מאפשרות לו ראייה נוחה וטבעית.
לרשימת האופטומטריסטים מורשי צייס גרמניה בישראל ולמבצעים בלעדיים הכנסו ל:
www.izeiss.co.il