לעיסת גת מובילה להתנהגות עבריינית?

חוקרים מצאו כי אנשים שלעסו עלי גת, סבלו מהתרופפות בשליטה העצמית, מה שעלול להוביל להחלטות פזיזות

רועי שני | 24/1/2011 8:37 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
צוות מדענים ופסיכולוגים מהאוניברסיטאות ליידן ואמסטרדם בהולנד ומאוניברסיטת גרנדה בספרד, מזהיר כי לעיסת עלי צמח הגת עלולה להוביל לנהיגה לא אחראית ולפשיעה. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת המדעי Frontiers in Cognition.
עלי צמח הגת - למה הם גורמים?
עלי צמח הגת - למה הם גורמים? 

המרכיבים הפעילים בצמח הגת הם קאתין וקאתינון, נגזרות של אמפטמינים הנחשבים לסמים פסיכו-אקטיביים. לעיסת עלי הגת משחררת מהצמח את אותם מרכיבים פעילים ומביאה לתחושה של אופוריה ומגבירה את האנרגיה והביטחון העצמי.

עם זאת, מתריעים החוקרים, השימוש בצמח טומן בחובו גם פוטנציאל לנזק כיוון שתוך כדי האופוריה חווה המשתמש הפחתה של העקבות והמעצורים הנפשיים - דבר העלול לגרום לנהיגה מסוכנת ולהתנהגות עבריינית.

"אנחנו יכולים לראות שהגת הופך את המשתמשים ליותר אימפולסיביים", אמרה החוקרת הראשית ד"ר לורנצה קולצטו. "זה קשור לאיבוד השליטה העצמית ועלול להסתיים במעשים מסוכנים".
"מתקשים לרסן את עצמם"

צוות החוקרים בחן את ההשלכות הקוגניטיביות וההתנהגותיות של שימוש ארוך טווח בצמח הגת בהולנד, שבדומה לישראל, גם שם הגידול, המכירה והשימוש בצמח הוא חוקי. במסגרת המחקר התבקשו המשתתפים להתבונן במסך מחשב וללחוץ על כפתור ברגע שהופיע על המסך חץ בצבע ירוק. המשתתפים אמורים היו להימנע מללחוץ על הכפתור אם הוצג על המסך חץ בצבע אדום.

"מבחינת הדיוק ומהירות התגובה להופעת החץ הירוק, הביצועים של משתמשי הגת היו דומים לאלו שלא צורכים את הצמח", אמרו החוקרים. "אך למשתמשי הגת היה באופן מובהק קשה יותר לרסן את עצמם מללחוץ על הכפתור בעת הופעת החץ האדום".

מעיבוד

הנתונים עלה כי משתמשי הגת הקבועים סובלים מהתרופפות בשליטה העצמית, דבר העלול, לדברי החוקרים, להוביל להחלטות פזיזות בשעת נהיגה וכן להתנהגויות עברייניות ולפשיעה. לדברי מומחים נוספים בתחום, השימוש בצמח הגת עלול לגרום גם להצפה של בעיות ומחלות נפשיות חבויות אשר בלי השימוש בצמח לא היו באות לידי ביטוי.

בישראל לעיסת עלי הגת נפוצה בקרב העדה התימנית וכן בקרב מהגרי העבודה והפליטים ממדינות מזרח אפריקה כמו סודן. בניגוד לישראל שבה השימוש בצמח הגת חוקי, בארה"ב, קנדה ובמרבית מדינות אירופה הצמח נכנס לפקודת הסמים ואינו חוקי לגידול, למכירה ולשימוש.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''רפואה''

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים