נס רפואי: ניתוח לב מורכב ביותר הציל גבר בן 47

רופאי ביה"ח הדסה ביצעו הליך מיוחד ובנו מחדש חדר בליבו של תושב הצפון שעבר התקף לב חמור וכבר חשב כי יצטרך להמתין להשתלה. "קיבלתי מתנה – עוד הזדמנות לחיות"

דליה מזורי | 27/12/2016 19:15
תגיות: רפואה,התקף לב,ניתוח לב,הצלת חיים
אייל עמר,  בן ה-47 ממושב דישון בצפון ואב לשלושה ילדים, עבר התקף לב חמור שפגע בו קשות, ובהיעדר ברירה אחרת, נכנס לרשימת המועמדים להשתלת לב. למרות זאת, הצליחו רופאי בית החולים הדסה להציל את חייו בעזרת הליך מיוחד של בנייה מחודשת של החדר השמאלי בלב. בכך מנעו הרופאים את הצורך בהשתלה מורכבת הכוללת המתנה ללב מתורם מתאים אשר יכולה לקחת שנים.

בחודש אוגוסט האחרון חש עמר כאבים עזים בחזה המקרינים ליד שמאל. "החלטתי לא למהר", סיפר. "חיכיתי עם הכאבים עד הבוקר וזה עלה לי ביוקר". כאשר הוא הגיע לפנות בוקר למיון, מצא עצמו עמר בניידת נט"ן הדוהרת לכיוון בית החולים זיו בצפת, שם אובחן אצלו אוטם חריף ביותר, והוא עבר צנתור דחוף. לאחר מכן היה מאושפז כשלושה שבועות בלי יכולת של ממש לזוז.
צילום: דוברות הדסה
רופאי בית החולים הדסה הצליחו להציל את חייו בעזרת הליך מיוחד של בנייה מחודשת של החדר השמאלי בלבפרופ' שפירא ואייל עמר צילום: דוברות הדסה
 
לאחר האירוע ניגש עמר, מלווה במשפחתו, לבדיקות והערכות אצל מומחים שונים, והתשובה של כולם הייתה אחת – יש צורך בהשתלת לב כדי להציל את חייו. לבסוף הגיעו לחוות דעת אצל פרופסור חיים לוטן, ראש מערך הלב במרכז הרפואי הדסה, ועמר אושפז בהדסה. התכנית הייתה לתקן את המסתם הדולף, להתקין קוצב לב ולטפל בעמר עם תרופות שישמרו אותו בחיים עד להשתלת לב מתורם, או לב מלאכותי.

לדברי פרופסור לוטן, ההשתלה והקוצב הם נוהל העבודה הרגיל במקרים דומים. "במקרה של אייל", אמר לוטן, "רצינו לבדוק כל אופציה חלופית אחרת. מדובר באדם צעיר שהשתלת לב תפגע באיכות חייו, והשתלת לב זו אופציה של 'אין ברירה'. לכן כונס צוות רב מערכתי של קרדיולוגים וכירורגים, ועלתה האופציה של תיקון המפרצת שנוצרה בשריר הלב והשתלת מסתם במקומו של המסתם הדולף. זה לא ניתוח נטול סיכונים. מעטים בארץ מבצעים אותו כיום, אך הוא עדיף על החלופה של השתלת לב לאחר המתנה ממושכת".

בשלב זה נכנס לתמונה פרופסור עוז שפירא, מנהל מחלקת ניתוחי לב חזה במרכז הרפואי הדסה, אשר היה אחראי לביצוע ההליך ולמעשה עיצב מחדש את לבו של אייל, במטרה להימנע מניתוח סבוך בהרבה של השתלת לב.

"אייל הגיע אלי עם נזק חמור ביותר בשריר הלב, זאת כתוצאה מההמתנה הארוכה עד שניגש לקבלת טיפול בעת התקף הלב", סיפר פרופסור שפירא. "הנזק כלל מפרצת בשריר שהיה בה קריש דם גדול וגם דליפה קשה של אחד המסתמים ולכן גם אי ספיקת לב קשה שהביאה עד לקוצר נשימה חריף בכל פעם שניסה לשכב. במשך תקופה ארוכה הוא יכול היה רק לשבת כי בכל פעם שהשתרע לאחור היה נחנק".

צילום: דוברות המרכז הרפואי הדסה
''אני אשמור על המתנה שקיבלתי - עוד הזדמנות לחיות''. אייל עמר ופרופ' עוז שפירא צילום: דוברות המרכז הרפואי הדסה

לדברי שפירא גם במרכזים רפואיים אחרים ראו את אופציית ההשתלה כמפלט יחיד להצלת חייו, אבל בהדסה הצוות הרב תחומי שדן במקרה העלה את האופציה של הבנייה מחודשת של החדר השמאלי בלב. "בניתוח בעצם חסמנו את החלק של המפרצת עם השתלה של רקמה והקטנו את החדר, תוך שמירה על רקמות השריר שעדיין מתפקדות ובמקביל ביטלנו את הסכנה שנשקפה מקריש הדם. החדר השמאלי בלבו של אייל "עוצב מחדש" וקיבל זווית אחרת בלי העיוות של המפרצת, ובוצעה בו גם השתלת מסתם שתיקנה את הדליפה החמורה. זה העלה את יעילות החדר השמאלי ואתו את ספיקת הלב כך שאייל חזר לישון בשכיבה".

כעת עמר מתחיל לחזור לחייו וצפויה לו החלמה ושיקום. למרות הקשיים המובנים והצפויים, הוא יוכל לתפקד ברמה טובה בלי הקשיים המשמעותיים שניצבים מול מושתלי לב. כך שלא רק שניצלו חייו, אלא גם איכותם. "בשביל זה אנחנו כאן, להעניק לכל חולה, גם בפריפריה את הטיפול במסגרת הציבורית", סיכם פרופסור שפירא.
"כל העניין הזה היה מפחיד למדי", סיפר עמר. "אבל מרגע שבחרתי בפרופסור עוז שפירא לנתח אותי ידעתי שאני במקום הנכון. טיפלו בי כאן בכפפות של משי, דאגו לי כמו לבן משפחה. אני מרגיש הרבה יותר טוב. עברו רק שבועיים מהניתוח ואני יכול לקום לבד מהמיטה ולהסתובב, יש לי תאבון ואני נושם. זה נשמע טריוויאלי – אבל זה ממש לא. היכולת לעשות עצמאית את הדברים הבסיסיים משנה הכול. כעת סגנון החיים שלי ישתנה לחלוטין, ואני אשמור על המתנה שקיבלתי - עוד הזדמנות לחיות".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך