גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


הנבחרות הגדולות בהיסטוריה: הונגריה 1954

נבחרת הפלא של פרנץ פושקאש לא זכתה בגביע העולמי בשוייץ, אבל בכל זאת היא לא תישכח לעולם. כתבה שניה בסדרה

"גאוני הכדורגל של נבחרת הונגריה 1954 לא ייכנסו לספר השיאים של הכדורגל כאלופי העולם, אבל הם ייכנסו לזיכרון שלי כנבחרת הטובה ביותר שאי פעם הצליחה לפצח את המורכבות של המשחק הנפלא הזה"
(טום פיני, שחקן העבר של נבחרת אנגליה)

כמו הולנד ב-1974, גם הונגריה לא הניחה את היד על הגביע החשוב מכולם, אבל שתי הנבחרות האלה שינו את פני הכדורגל לתמיד והפכו את המשחק לחוויה מסוג אחר. ה-MAGIC MAGYARS (ההונגרים המופלאים), המציאו למעשה את הטוטאל פוטבול ששוכלל ב-1974 על ידי ריינוס מיכלס בהולנד. השיטה היתה לחלוטין לא מוכרת בעולם הכדורגל, ושכנראה לא תחזור עוד לעולם: 4-2-4.

כמו הכדורגל של נבחרת האורנג' שיוצר באייאקס, גם המשחק המזהיר של ההונגרים עובד ופותח במועדון המקומי הגדול של אז, מ.ט.ק בודפשט, אבל מי שהפך את השיטה למכרה זהב ברמה הבינלאומית היה גוסטאב סבש. "הדוד גוסטי" כפי שקראו לו שחקניו, נולד לאב סנדלר, שאב ממנו את המשנה הסוציאליסטית, וכך גם בנה את שיטת המשחק שלו. כל אחד תורם לקבוצה באופן שווה ויכול לשחק בכל עמדה. סבש אפילו קרא לשיטה "כדורגל סוציאליסטי".

גיולה גורציש, שוער הנבחרת דאז, אמר על מאמנו: "לפני כל משחק חשוב הוא דיבר על נושאים פוליטיים. הוא הסביר לנו כיצד המאבק בין קפיטליזם לסוציאליזם מתקיים גם על המגרש". אבל מעבר לאידיאולוגיה סטייל עמיר פרץ, היה גם כדורגל.

סבש לקח בעיקר שחקנים מ'הונבד' בודפשט (מגיני המולדת), שהיה המועדון של הצבא. אמנם כולם יכלו לתקוף ולהבקיע, אבל היו שניים שעשו זאת טוב יותר מכולם. שני הכוכבים שזהרו בשמי הנבחרת היו פרנץ פושקאש, שעבר לאחר מכן לריאל מדריד וכבש 83 שערים ב-84 הופעות בינלאומיות, ושאנדור קוצ'יש שהבקיע 160 שערים ב-152 משחקים.

ימי הזוהר של הונגריה החלו ב-1952 כש"נבחרת הזהב", כשפי שכונתה בארצם, זכתה במדליית הזהב במשחקים האולימפיים בהלסינקי, כשבדרך היא מפרקת ארבע נבחרות אירופאיות, ביניהן יוגוסלביה הגדולה, עם הפרש שערים מזהיר של 1-18. הנבחרת של סבש עברה 31 משחקים ללא הפסד בארבע שנים בדרך לדבר האמיתי, הגביע העולמי בשווייץ.
צילום: די-פי-איי
גמר המונדיאל, 1954 צילום: די-פי-איי
כיבוש וומבלי

אבל עוד לפני המונדיאל, להונגרים היתה משימה חשובה לא פחות. משחק ידידות בוומבלי, שנה לפני הנסיעה לשווייץ, מול אנגליה שלא נוצחה מעולם בביתה. האנגלים היו פייבוריטים ברורים לניצחון אבל סבש הבהיר לשחקנים שלו שאת המשחק הזה אסור להם להפסיד. עבורו זה היה קרב מול הקפיטליסטים מהאי הבריטי. השחקנים עשו ושמעו, והאנגלים לא ישכחו לעולם את תוצאת הסיום המהממת, 3-6 לאורחים. טום פיני, שראה את המשחק מהיציע בשל פציעה, סיכם בצורה הטובה יותר את מה שאירע על כר הדשא: "זה היה כמו סוס עם עגלה שמתחרה במרוץ סוסים. הם קרעו אותנו לחתיכות".

עם הרוח הגבית של הניצחון הסנסציוני מתחת לשני המגדלים של וומבלי, הגיעו ההונגרים לרגע האמת. המונדיאל של 1954 בשווייץ היה מרובה שערים, עם ממוצע של כמעט שישה כיבושים למשחק,

עליו רק אפשר לחלום היום. הנבחרת ההונגרית תרמה תרומה מכרעת למבול. 3:8 על גרמניה שהגיעה בהרכב חלש, ו-0:9 על דרום קוריאה היו הסיפתח בשלב המוקדם.

גם בשלבי ההכרעה הנבחרת המופלאה לא נעצרה. ללא פושקאש שנפצע בשלב המוקדם, כבשו ההונגרים רביעייה לרשת של ברזיל ברבע הגמר, במשחק שנודע כ'קרב על ברן', וניצחו בהארכה 2:4 את האלופה אורוגוואי. השחקנים של סבש הגיעו לגמר, שוב מול גרמניה, הפעם בהרכבה החזק ביותר.

פושקאש חזר בדיוק בזמן, ואחרי 8 דקות לוח התוצאות כבר הראה 0:2 להונגרים בדרך לזכיה, אבל לגרמניה היו תוכניות אחרות. 10 דקות חלפו וכבר שיוויון, המהפך הושלם בדקה ה-84 כשהלמוט ראן כבש את שער הניצחון לגרמנים, ושם קץ לרצף המשחקים המדהים ללא הפסד של סבש. גם המשחק הזה קיבל כינוי: 'הנס של ברן'.

צילום: די-פי-איי
גרמניה חוגגת, 1954 צילום: די-פי-איי
הסוף

ההפסד בגמר סימן גם את תחילת הסוף של הנבחרת המהוללת, שלא מצליחה לשחזר את ימיה הגדולים עד היום. הפלישה הסובייטית להונגריה כעבור שנתיים גרמה לכך ששחקנים רבים, ביניהם פושקאש וקוצ'יש, עזבו את המדינה. וגם זה, אחרי הטרדות חוזרות ונשנות מצד המשטר הקומוניסטי. פושקאש, ששיחק בהונבד, ניצל מסע של הקבוצה לבילבאו וערק לספרד.

החלוץ הגיע לריאל מדריד והשאר היסטוריה. יחד עם אלפרדו די סטפאנו הפכו השניים את ריאל למלכה הבלתי מעורערת של אירופה. בתקופתו הפכה הקבוצה הלבנה של פרנקו לאחת הטובות בכל הזמנים, והשלימה חמש זכיות רצופות בגביע האלופות. השיא הגיע בניצחון 3:7 בגמר של 1960 מול איינטרכט פרנקפורט, עם רביעייה של ההונגרי ושלושער של די סטפאנו.

לפני 13 שנים חזר פושקאש לראשונה להונגריה מאז עזב אותה, ללא הגביע העולמי, אבל כשחקן המוביל של אחת הנבחרות האגדיות של כל הזמנים. 

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים