"פעם היינו בצמרת, היום אנחנו בחלק התחתון"
במכבי ת"א לא מצליחים לעקוב אחרי הגידול בתקציבים ונשארים הרחק מאחורי האימפריות העשירות של אירופה. דייויד פדרמן: "יש לפחות 12 קבוצות עם תקציבים גדולים משלנו, אנחנו לא יכולים להתחרות בסכומים האלה". הצהובים מעדיפים להביט מהצד
בקיץ 2003, חודשים לפני שאירחה את פיינל-פור 2004, מכבי ת"א עמדה רק שורה אחת נמוך יותר מהקבוצות הגדולות של אירופה. תקציבה של מכבי אז והיום, נאמד בכ-15 מיליון יורו, כשרק 60 אחוזים מזה הולכים לטובת תקציב השחקנים והשאר לתפעול הקבוצה. היום יש באירופה קרוב ל-20 קבוצות עם תקציבים דומים או גדולים מזה. למכבי יש תקציב תפעולי גדל משל מרבית הקבוצות באירופה. עלויות הטיסה מהארץ למשחקים גדולות והשחקנים של מכבי זוכים לתנאים מפליגים.
למכבי ת"א יש בקבוצה רק מיליונר אחד, ניקולה וויצ'יץ' ששכרו נעמד בכ-1.7 מיליון דולר. לצסק"א מוסקבה, הקבוצה העשירה באירופה, יש היום בסגל לפחות שבעה כאלה והפערים עצומים. צסק"א הדהימה השנה את הכדורסל האירופי, עם כמה מהלכים שלא היו בעבר. היא שילמה לבנטון טרביזו 1.3 מיליון יורו דמי קניה עבור ניקוס זיסיס ושלחה את רמונאס שישקאוסקאס, לפנתינאייקוס, הקבוצה עם התקציב השלישי ביבשת, מיליון יורו כדי למלא את מקומו של דייויד וונטרפול.
ואז בצעד שאף אחד לא צפה, הצליחה להשאיר גם את תאודוראס פאפאלוקאס, שחקן השנה באירופה, ששכרו ישבור כל שיא 10.5 מיליון יורו לשלוש שנים, יותר ממה שלוס אנג'לס לייקרס הייתה מסוגלת להציע ליווני. רק דמי השחרור של שני אלו, שכרם ושכרו של פאפאלוקאס, גדול מתקציב השחקנים של מכבי ובהרבה. נשיא צסק"א הגיע להגרלת היורוליג במטוס פרטי, בעוד ראשי הקבוצות האחרות הגיעו בטיסות וחלקם אפילו ברכבות.
אחד ההבדלים הגדולים בין מכבי לאירופה הוא המטבע. בארץ מדברים דולרים, באירופה יורו וההבדל גדול. יורו שווה כ-30 אחוז יותר מדולר ומכבי מתקשה להתמודד. מכבי החתימה את וונטיגו קאמינגס וטרנס מוריס בסכומים של 400-500 אלף דולר, סכום שאפילו שרלרואה הבלגית ואלבה ברלין הגרמנית לא מהססות לחלק לשחקנים. טורק טלקום אנקרה, הקבוצה השלישית של טורקיה, משלמת לכל אחד משלושה הזרים שלה, שבעבר שיחקו בהפועל ת"א, עירוני
כסף גדול יש גם באוקראינה, שם מריופול ו-BC קייב מעמידות תקציבים שהיו מעמידים אותן במרכז הטבלה ביורוליג וגם שתי הגדולות של ליטא, ז'לגיריס וריטאס, מתקרבות לתקציבה של מכבי. "יש ביורוליג היום לפחות 12 קבוצות עם תקציבים גדולים משלנו", מודה דייויד פדרמן, מבעלי מכבי. "פעם היינו בצמרת והיום אנחנו בחלק התחתון. גם ביול"ב קאפ יש כמה קבוצות עם תקציבים גדולים משלנו ועוד כמה עם תקציב דומה לשלנו פלוס-מינוס מיליון דולר".
מה גרם לפער הזה?
"שני דברים עיקריים. א. היורו וההתחזקות שלו. ב. השקעה מטורפת של כמה קבוצות. בשנה שעברה אלו היו היוונים, השנה הספרדים וגם הרוסים שם באופן קבוע. לכל הקבוצות הגדולות בספרד תקציב של 15-20 מיליון והיום תקציב הבסיס באירופה הוא 11 מיליון, כך שכמעט אין קבוצות קטנות".
וככה תוכלו להתחרות?
"הרכבנו קבוצה בסדר. גם בשנה שעברה עם תקציב דומה הגענו די רחוק ונקווה לקצת יותר טוב. אנחנו לא יכולים להתחרות בסכומים האלו. לנו יש שחקן אחד שמרוויח הרבה וזהו".
חשבתם לצרף להנהלה עוד משקיע?
"לא. בשביל מה להפסיד כסף? מה התענוג הגדול בזה? אם נגיע לפיגור ספורטיבי משמעותי, נחשוב על זה, אבל בינתיים אנחנו לא שם".
הליגה המאורגנת והיקרה מכולן היא הספרדית. תקציב המינימום לליגה של 18 קבוצות עומד על 3.5 מיליון יורו וממוצע הצופים לא פחות מ-6,500 למשחק. השנה הפיינל-פור יתקיים במדריד, מה שמקפיץ באופן אוטומטי את תקציביהן של הספרדיות.
ריאל צפויה לגדול מ-13 מיליון יורו ל-17, אבל עדיין תישאר רחוק אחרי ברצלונה. ריאל תשחק השנה באולמה החדש עם קרוב ל-13 אלף צופים מדי משחק ותהיה פעילה בשוק השחקנים השנה. המהלך הראשון שלה מלמד על ההמשך והיא העניקה ללזארוס פאפאדופולוס חוזה לשנתיים תמורת 5 מיליון יורו.
גם בצד של ברצלונה לא נרדמים ורק לפני מספר ימים הסכים נשיא בארסה, ז'ואן לאפורטה, לשלם לשכנה בדאלונה 3 מיליון יורו דמי קניה עבור רודי פרננדס, שבסופו של דבר בחר להישאר בבית.
אחד הדברים שמקשים על מכבי הוא המס הגבוה בארץ. על זרים המס נמוך יחסית, אבל על הישראלים הוא נטל כבד על התקציב שלה. גם עבור וויצ'יץ' מכבי משלמת מס מלא, בגלל השנים הארוכות שהוא משחק בשורותיה. טאו, נציגת חבל הבאסקים, לא משלמת כלל מס על שחקניה, מה שמאפשר לה להביא שחקנים בסכומים עליהם מכבי רק יכולה לחלום וגם בטורקיה המס על ספורטאים נמוך. לרוסים בכלל יש חוקים משלהם ושם הכסף לא עובר רק מעל השולחן.
טירוף מסוג אחר יש ביוון. שם יש רק שתי גדולות וכל השאר הרחק מאחוריהן. את שתי הקבוצות העלו מנהלים אנשים מהעשירים ביוון. בירוק של פנתינאייקוס יש את האחים יאנקופולוס ובאדום של אולימפיאקוס את קוקאליס, איש היכטות והפלאפונים ואיתו האחים אגלופולוס.
ביוון חלק מהעניין הוא להראות למי יש גדול יותר. אחרי שפאו החתימה בקיץ שעבר את טוני דלק ורוברטאס יאבטוקאס תמורת 1.7 כל אחד, באו האדומים והשיבו עם ארווידאס מצ'יאוסקאס על 2.2 וגם הקיץ הדברים שם ירתחו. פאו כבר האריכה את החוזה עם דימיטריוס דיאמנטידיס תמורת 5.7 מיליון יורו לשלוש שנים, התשובה האדומה תגיע בקרוב.
אחרי כמה שנים של הירדמות יש רוח חדשה גם באיטליה. שם אין שחקנים של מיליון דולר, אבל יש ספונסרים גדולים. בנטון בטרוויזו, ארמאני במילאנו ולוטומטיקה ברומא. כבר 3 שנים שקבוצה איטלקית לא הייתה ברבע הגמר האירופי, שלא לדבר על פיינל-פור. השנה זה יכול להשתנות. סיינה כבר הצליחה להביא את קשישטוף לאברינוביץ' מקאזאן ויחד עם רומא ומילאנו גם הן חושבות בכסף גדול.
דירוג הקבוצות העשירות (תקציב מוערך במיליוני דולרים:
1. צסק"א (33) 2. ברצלונה (30) 3. פנתינאייקוס (28) 4. דינמו מוסקבה (28) 5. קאזאן (28) 6. חימקי (27) 7. ריאל מדריד (24) 8. טאו ויטוריה (24) 9. אולימפיאקוס (20) 10. מלאגה (19) 11. ולנסיה (17) 12. אפס פילזן (16) 13. פנרבחצ'ה (15) 14. מכבי ת"א (15) 15. דינמו מוסקבה אזורית (15) 16. רומא (15) 17. מילאנו (14) 18. סיינה (13)