פולין: קצת נחת להורים
לקראת היורו, פרויקט נבחרת ביום של nrg מעריב נמשך עם הפולנים, שבצילם של האבות המייסדים ואחרי תוצאות נפלאות במוקדמות, מקווים לשחזר את תור הזהב. עם בינהאקר הקשוח על הקווים והכישרון של אבי סמולארק, לאימהות הפולניות עוד יהיה במה להתגאות

בעוד ארבע שנים תארח נבחרת פולין את אליפות אירופה. השנה היא עושה גיחה לאוסטריה שם תפתח את היורו הראשון בתולדותיה במשחק מול גרמניה. הפרחים המחונכים של אמא ינסו להפתיע את הענק הגרמני, ואבוי ליקה שינסה להוריד שערה אחת מראשם.
פולין לקחה חלק בשני המונדיאלים האחרונים ואיכזבה עם הדחה כבר בשלב הבתים המוקדם. ליורו 2008 היא העפילה מהמקום הראשון בבית 1, אפילו לפני פורטוגל החזקה. עם בית קשה בו משחקות גם קרואטיה ואוסטריה, אבל עם מאמן הולנדי קשוח, לפולין יש שוב פוטנציאל להיות סוס שחור.
כל הפרטים על נבחרת פולין באתר היורו
סוכנויות ההימורים לא נותנות לפולין הרבה סיכוי. מי שייקח את הצ'אנס, ישים עליה כסף וגם יפגע בול, ישלשל לכיס בוכטה של מזומנים. היחס שניתן לזכייה מפתיעה של פולין הוא 51 ל-1, העפלה שלה מהמקום הראשון תזכה את המהמרים ביחס של 12 ל-1.
לפולין אין סגל נוצץ, אבל יש לה לוחמים מגובים בניצנים של כישרון ומי שלא ספר אותם במוקדמות אכל את הכובע. כל דבר מעבר להדחה בשלב המוקדם יהיה הישג, אבל זה בדיוק מה שאמרו על יוון לפני 4 שנים. כולנו זוכרים איך זה נגמר.

האס של פולין יכול להיות על הקווים. ליאו בינהאקר עשה בכדורגל הרבה יותר מרוב העמיתים שלו בטורניר. הוא אימן את אייאקס (אליפות), ריאל מדריד (שלוש אליפויות), פיינורד (אליפות), סראגוסה, קלאב אמריקה ועוד תחנות שונות ומשונות.
לתפקיד מאמן פולין הוא נכנס בצורה מושלמת והשתלב אפילו בלאומיות הפולנית, כשהשתתף בפרסומת לבירה, בה הוא מדריך אוהדים לתלות דגלים פולנים על המרפסות. כושר המנהיגות בא לידי ביטוי גם בפרסומת לבנק, בה הוא מציע להמונים לפתוח חשבון חדש.
בינהאקר הוא כבר מזמן קבלן עליות בזירה הבינלאומית. ב-2006 הוא סחף את טרינידד וטובגו להעפלה ראשונה בתולדותיה למונדיאל. בטורניר עצמו זה נגמר בכישלון, אבל מה כבר אפשר היה לצפות מנבחרת של מדינה שקשה לרובנו להצביע עליה במפה. גם ב-94' הוא היה בגביע העולמי, עם ערב הסעודית, אבל שוב לא השיג הרבה בטורניר הגמר.
"זאת חייבת להיות תחילתו של עידן חדש בכדורגל הפולני והיורו הוא הצעד הראשון", הצהיר
אם לשפוט לפי העבר ויחסי הכוחות על הנייר - גם הפעם יסתפק המאמן ההולנדי בחוויית ההשתתפות. אם להיות קצת יותר אופטימיים – בניגוד לטרינידדים ולסעודים, בפולין יש לבינהאקר חומר גלם יותר טוב, אם כי לא משופע כוכבים. הוא טקטיקן, שועל ותיק, יודע להוציא את המקסימום ממה שיש לו ביד. אולי הפעם ליאו?
אז האימהות שלהם בטוח גאות, אבל חוץ מהן לא תמצאו הרבה אנשים שבאמת מכירים את הפולנים. לבינהאקר יש כמה שמות שעושים מספיק רעש באירופה כדי שכולנו נשמע, אבל שאר הסגל הוא כמעט אלמוני לאוהד הכדורגל הממוצע.
דריוס דודקה, גז'גוז' ברונוביצקי, רוג'ר גריירו (כן, גם הוא פולני), פאבל גולנסקי, לוקאס פביאנסקי. מכירים יותר מאחד? אתם פריקים של כדורגל. אז עם מה בכל זאת יוצאים למלחמה? בינהאקר בונה בעיקר על שלושה.
אבי סמולארק (קשר, 27) עבר עונה נפלאה בסנטאנדר וסייע לה לסיים במקום ה-6 בליגה הספרדית, המיקום הטוב בתולדותיה. לפני כן שיחק 7 עונות בפיינור ודורטמונד.

מדובר בדמות הכי זוהרת של פולין, וסלבריטי של ממש במולדת. ההשוואות לאביו, כוכב הנבחרת הגדולה של פולין בסוף שנות ה-70 ותחילת ה-80, לא תמיד עשו טוב לביטחון שלו, אבל אחרי ביצועים נהדרים במוקדמות ותואר מלך השערים של פולין, עם 9 כיבושים, הוא ללא ספק צריך להיות האיש של הפולנים ביורו.
מה גודל הציפיות של אבא וולודז'ימייז' מהבן שלו? אבי זה קיצור של יוזביוז, על שם אוזביו הגדול של פורטוגל. יותר ברור מזה?
ארתור בורוץ' (שוער, 28) זכה עם סלטיק באליפות שלישית ברציפות בסקוטלנד. את אפודת השוער הראשון הוא לקח מייז'י דודק המזדקן עוד במונדיאל 2006. במוקדמות הוא ספג 5 שערים בלבד, מאזן שהציב את פולין במקום הראשון בבית.
מאצ'י זוראבסקי (חלוץ, 31) נבחר ב-2002 לשחקן השנה בפולין וכבש 150 שערים בקריירה. אחרי עונות טובות בלך פוזנן ו-ויסלה קראקוב המקומיות, הוא עבר לסלטיק והפציץ גם אצלה. 16 שערים בעונת הבכורה שלו, 2005/6, הפכו אותו לתקווה ההתקפית של הנבחרת. מאז המונדיאל הוא בירידה ובינואר התרחק עד לאריסה היוונית, אבל הוא עדיין בורג חשוב במערך של בינהאקר.
הגרלת המוקדמות גררה ודאי לא מעט קיטורים בפולין. פורטוגל, בלגיה, סרביה וגם פינלנד המשתפרת, איימו לנפץ בפעם ה-13 את חלום העלייה. הפולנים לא התנחמו בעובדה שליורו 2012 הם יעפילו אוטומטית כמארחים וכבשו את בית מספר 1 בסערה. זה לא בא בקלות, אבל אחרי 14 משחקים הם התייצבו במקום הראשון, עם 8 נצחונות, רק שני הפסדים ו-24 שערים זכות.

זה התחיל הכי גרוע שיש. הפסד 3:1 לפינלנד ותיקו 1:1 מול סרביה, שניהם בבית, השאירו את הפולנים הרחק מאחור. בינהאקר ייצב את השורות, השחקנים סידרו לו חמישה נצחונות רצופים, מהם 1:2 על פורטוגל ו-0:1 משמעותי בבלגיה.
במהלך שמזכיר קצת את נבחרת ישראל בעידן גרנט, פולין הגיעה למשחקי חוץ כדי לא להפסיד. 2:2 יקר בפורטוגל, 0:0 בפינלנד ו-2:2 במחזור האחרון בסרביה, ובוורשה ניתן האות לחגיגות.
לכל נבחרת יש את העוגן שלה, זה שאפשר לסמוך עליו לאורך שנים, ההוא ששוכב על הרימון בשביל החבר'ה. הקפטן יאצק באק הוא חלומה של כל אמא פולנייה. בלם אינטליגנטי, אחראי, מנהיג מלידה. אם לא היה משחק כדורגל, היה מביא הביתה תואר מהאוניברסיטה. לא מזמן הוא חגג 35, אבל למשימות לאומיות הוא עדיין מוזמן באופן קבוע.
את העונות הגדולות שלו עשה באק בליון הצרפתית, משם עבר ללאנס עד שהתפתה לעבור לאל-ריאן מקטאר. אם להשתמש במילים עדינות, הוא לא מהבלמים המהירים ביבשת, אבל תמיד קשה לעבור אותו. גם מול החלוצים החזקים באירופה, יאצק נופל וקם. זה כנראה הטורניר הגדול האחרון של באק, הפולנים עוד יתגעגעו אליו.

מאריוס לבאנדובסקי (29) הוא הגרזן של פולין. עושה סדר במרכז המגרש וגם מאיים על השער. במוקדמות הוא רשם בעיטה אחת בממוצע למשחק וגם כבש פעם אחת. את שבע העונות האחרונות הוא בילה בשחטיור דונייצק והפך לקילר שלה, זה שכותש את הקשרים היצירתיים של היריבה.
מיקל זבלאקוב בן ה-32, מגן אולימפיאקוס, הוא עוד אחד מהנכסים של פולין, במדיה ערך כבר 74 הופעות. לפני שנחת ביוון הוא שיחק 8 שנים בבלגיה (בוורן, מוסקרון ואנדרלכט), השתתף במשחקי גביע העולם 2002 ו-2006 וגם היה חלק מצמד התאומים הראשון ששיחק בנבחרת פולין, יחד עם אחיו מארצ'ין. מיקל לא נחשב לשחקן גדול וגם מעט מעבר לשיא, אבל מגן שמאלי הוא מצרך מבוקש בכדורגל וגם הפולנים יתקשו למצוא לו מחליף אחרי שיתלה את הנעליים.
פולין היא לא מדינה שמייצרת כשרונות-על בקצב מסחרר ועד שכבר יש לה איזה טאלנט, הוא פצוע. יאקוב בלאשיקובסקי בן ה-22, קיצוני-ימני, מסומן ככוכב עולה בנבחרת הפולנית. ב-2007 הוא חתם על חוזה לארבע שנים בבורוסיה דורטמונד, ורשם העונה שער אחד ב-20 הופעות.

ביום שישי פולין קיימה משחק הכנה מול שפהאוזן מהליגה השוויצרית השנייה, בלאשיקובסקי מתח את שריר הירך, החמיץ את משחקי ההכנה מול מקדוניה ואלבניה וייעדר גם ממשחק הידידות האחרון מול דנמרק. הילד יתאמן לבד עד לפתיחת היורו ובנבחרת יעשו מאמצים גדולים להכשירו למשחק הראשון מול גרמניה.
בלאשיקובסקי לא סתם מלהיב את ההמונים בפולין. הוא יודע מה לעשות עם הכדור והדריבלים שלו יוצרים מצבים מסוכנים ליד השער. היכולת הטובה שלו גם בהגנה קנתה לו מקום בסגל הנבחרת.
13 הופעות יש לו במדים הלאומיים, הראשונה נרשמה במרץ 2006. למונדיאל בגרמניה הוא לא זומן, אבל המעבר שלו לבונדסליגה שכנעה את בינהאקר שהוא מתאים לרמות הגבוהות. ומי שממש חייב עוד פרט פיקנטי – בלאשיקובסקי הוא אחיינו של ייז'י בז'צ'ק, שכיכב במכבי חיפה בעונת 1999/00 והיה גם הוא בורג מרכזי בנבחרת.
מתאזרחים בנבחרות לאומיות זו לא תופעה חדשה. לנו יש את רוברטו קולאוטי, לטורקים את מרקו אאורליו, לספרדים את מרקוס סנה וגם הפולנים לא יוצאי דופן.

בין השנים 2000-2004 כיכב עמנואל אוליסדבה בחוד הפולני. לפני 70 שנה שחקן שחום עור כנראה שלא היה לובש את מדי נבחרת פולין, אבל בשנות האלפיים המתאזרח הניגרי היה חיזוק מוצלח, שקרע רשתות בדרך למונדיאל 2002. בטורניר עצמו הנבחרת כשלה והשיגה רק ניצחון של כבוד במחזור האחרון של הבית המוקדם, 1:3 על ארה"ב. אוליסדבה כבש את השער הראשון.
היורש של אוליסדבה על משבצת הזר הוא רוג'ר גריירו, קשר בן 26, שגדל בברזיל ומצא בית חם בפולין. אחרי שהפך לכוכב של לגיה ורשה, בינהאקר שם עליו עין וב-17 באפריל גריירו קיבל מהנשיא, לך קצ'ינסקי, את האזרחות המיוחלת וצורף לסגל. כרגיל אצל ברזילאים, אם גריירו היה שחקן מוכשר יותר הוא כנראה היה בסגל הסלסאו, אבל לפולין הוא בהחלט יכול לעזור.
כאמור, מדובר בהופעת הבכורה של פולין באליפות אירופה. למונדיאל הם דווקא הגיעו לא מעט, אבל כבר הרבה זמן לא השאירו חותם אמיתי. תור הזהב של פולין החל בגרמניה 74', אז סיימה הנבחרת של גורסקי במקום השלישי, אחרי נצחונות על ארגנטינה, האיטי, איטליה, יוגוסלביה ושבדיה, ועוד ניצחון על ברזיל הגדולה בקרב על הארד.
4 שנים אחר כך הפולנים הגיעו עד שלב 8 הגדולות ובספרד 82' הוביל אותם וולודז'ימייז' סמולארק, אביו של אבי, עד חצי הגמר, שם נעצרו עם 2:0 לאיטליה, האלופה שבדרך.
הדור הלך ונעלם ובין 90' ל-98' הפולנים ראו את הגביע העולמי מהבית. בדרום קוריאה ויפן הם שוב חזרו לבמה המרכזית (על הגב של אוליסדבה), אבל עפו בשלב הראשון. אותו תסריט חזר גם בגרמניה.
"לפולין יש היסטוריה אדירה ואנחנו עובדים קשה מאוד כדי לחזור לרמה הזאת", הצהיר בינהאקר רגע לפני היורו, "בהתחשב בתוצאות שלנו במוקדמות, יש לנו סיבה טובה להגיע לטורניר עם שאיפות גדולות".
עבור לא מעט שחקנים, זו ההזדמנות האחרונה להיכנס לספר דברי הימים של פולין. גם אם זה ייגמר בעוד כישלון, בשביל אמא הם תמיד יהיו הכי מוצלחים באירופה.
קרואטיה: נגמרו התירוצים
גרמניה: בשם הגאווה
טורקיה: ניתוח קיסרי