האימפריה תחזור: בית"ר עולה לפרקט
ראשי הקבוצה מעוניינים בצביקה שרף על הקווים ובדרק שארפ כמוביל כדור. על רקע חילוקי הדעות עם אבנר קופל, הם עדיין מתלבטים באיזו ליגה לפתוח את העונה הבאה. תכירו: קבוצת הכדורסל של בית"ר ירושלים

הרעיון הרומנטי, שניסה לדלג על 36 שנים שהמועדון לא היה קיים בהן, הורד לקרקע המציאות כבר ביום ראשון, לאחר שראשי בית"ר קראו ב"מעריב" כי אבנר קופל מתנגד נחרצות לרעיון הקמת המועדון. "כרגע מרכז בית"ר לא נותן אישור להקמת הקבוצה", הבהיר יו"ר האיגוד ומרכז בית"ר, שהעיד: "הופתעתי מההודעה על מסיבת העיתונאים.
בדרך כלל מי שמקים קבוצה חדשה מגיע עם מניעים טהורים, אבל פה זה לא נראה לי משהו אמיתי ומהלב. הם אפילו רמזו שהם לא צריכים אישור ממני כדי לשחק, אלא מקבוצת הכדורגל. השם בית"ר ירושלים הוא מותג נחשב, ולא הייתי רוצה שמישהו יעשה בו שימוש ציני".
בשיחה השבוע עם "זמן ירושלים" מבהיר נשיא הכבוד דדש כי "ראשי העמותה קיבלו את האישור להשתמש בשם בית"ר ירושלים מאיציק קורנפיין", והוסיף כי "הכול נעשה באופן מסודר".
במקביל, מנכ"ל בית"ר יעקב כהן טען במסיבת העיתונאים שערכה הקבוצה ביום ראשון כי "יש לנו מסמכים משפטיים שמגבים את כל הצעדים שלנו", ופירט: "הדברים של קופל תמוהים, כי השם בית"ר ירושלים שמור רק לנו. קופל מודע לכל ההסכמים וההתחייבויות. הוא גם הוזמן למסיבת העיתונאים, ולכן
אתמול בבוקר, לאחר סגירת הגיליון, היו אמורים יו"ר בית"ר בכדורסל גבי גפן וקופל לערוך שיחת טלפון מכריעה, ובסיומה יוחלט האם לקיים פגישת גישור בין הצדדים או לחילופין, אם הפערים בין הצדדים יתבררו כגדולים מדיי, לגשת לערכאות משפטיות. בכל מקרה, עד סוף השבוע הבא צפויה להתקבל הכרעה בנושא. בכל מקרה גפן הבהיר כי "בית"ר ירושלים תקום ותשחק כבר בעונה הבאה, אם לא במסגרת איגוד הכדורסל אז בליגות אחרות.

הקרב בין ראשי בית"ר לקופל אולי משאיר את הקבוצה החדשה בכותרות, אך הוא גם מסיט את תשומת הלב מעצם הקמת הקבוצה, לא עניין של מה בכך בכדורסל הירושלמי בפרט והישראלי בכלל. "זו היסטוריה שחוזרת על עצמה", הצהיר משה דדש.
ההיסטוריה של בית"ר בליגת הכדורסל הבכירה נמשכה חמש שנים בלבד, מ-1971 עד 1976, אז התפרק המועדון. ידיעה קטנה ב"מעריב" מ-26 בדצמבר 1971 מלמדת אולי על הרוח ששרתה אז במועדון. "בתחילת השבוע שבר ציון תורג'מן, הכדורסלן המסור של בית"ר ירושלים, את רגלו", נכתב בידיעה, "אולם ביום שישי החליט תורג'מן להסיר בעצמו את הגבס ולהתייצב למשחק מול מכבי ר"ג".
תורג'מן, שעד לפני שנים מספר כיהן כיו"ר מינהל הספורט בעירייה, אמר בזמנו כי "אני יודע שמצב הרגל יחמיר בגלל המשחק, אבל לשם כך יש פגרה של שבעה שבועות בערך, ואז אטפל ברגל". בשיחה עמו השבוע, תורג'מן לא ממש זכר את המקרה. "עברו רק 40 שנה מאז", הוא מתבדח.
תורג'מן אולי הקריב את הרגל בשביל בית"ר, אך גם הוא יודע כי השחקן הגדול ביותר בתולדות המועדון היה הסנטר ג'ק אייזנר. אייזנר נולד בעיירה לודז' שבפולין ב-1947, ובגיל צעיר היגר עם משפחתו לארה"ב. לאחר העפלתה לליגה הלאומית ב-1971 הצטרף אייזנר (2.05 מ') לבית"ר, ובחמש שנותיו בישראל קלע 2,382 נקודות ב-110 משחקים - ממוצע של 21.6 נקודות למשחק.

מספר מרשים ביותר, במיוחד בהתחשב בעובדה כי בימיו קשת השלוש עוד לא הייתה קיימת. בגמר גביע המדינה של עונת 1973-1972, מעמד השיא של בית"ר בכדורסל אי פעם, קלע אייזנר 18 נקודות, אך גם הן לא מנעו מהקבוצה של המאמן דוד קמינסקי את התבוסה 118:79 למכבי ת"א.
ראשי ענף הכדורסל זיהו את הפוטנציאל של אייזנר והעניקו לו אזרחות ישראלית כדי שיוכל לשחק במדי נבחרת ישראל. אייזנר, ששותף ב-76 משחקים בנבחרת, קלע במדיה 605 נקודות והעפיל עמה לשתי אליפויות אירופה.
אייזנר אמנם נחשב לאחד השחקנים הבכירים בארץ בשנות השבעים, אך על יכולתו המצוינת העיבה תקרית מכוערת שהתרחשה בערב שבת, 3.12.1971 כשהפועל ת"א הגיעה למגרשה הביתי של בית"ר בעמק המצלבה. "היה זה בדקה ה-23 למשחק", נכתב בגיליון "מעריב" של יום ראשון לאחר המשחק. "ג'ק אייזנר, המצטיין בשחקני בית"ר, התכוון להדוף כדור חוזר מן הסל כשפגע באגרופו בגוט (רמי גוט, שחקנה של הפועל ת"א - ג"צ) גבה הקומה, שניסה לחסום אותו.
גוט סבל משלושה שברים בלסת, ונותח פעמיים. אייזנר רצה לבקרו, אך לא הורשה להיכנס לחדרו בבית החולים. "לא התכוונתי לפגוע ברמי, באמת", צוטט אייזנר בזמנו, אך מאמן הפועל חיים חזן זעם על כך שאייזנר לא הורחק. "אין מקום לאגרופנים על מגרש הכדורסל".
המשחק ב"עמק הבכא", כפי שכונה עמק המצלבה בפי קבוצות אחרות, הסתיים בניצחון בית"ר 101:105 בתום הארכה (אייזנר סיים עם 33 נקודות). כעבור כמה חודשים תבע גוט את אייזנר בבית משפט, ושם נקבע כי על אייזנר לשלם 6,500 לירות למדינה ולגוט, שנאלץ לפרוש מכדורסל בעקבות הפציעה.
אייזנר, שמדבר עברית קולחת, שוחח עמנו השבוע מניו יורק. "מישהו שלח לי מייל לפני יומיים וסיפר לי שדדש רוצה להחזיר את הקבוצה", אומר אייזנר בהתרגשות. הסנטר לשעבר טוען כי "העבודה שלי לא ממש מעניינת", ומבהיר כי ישמח להיות חלק מהגלגול החדש של המועדון. "הייתי שמח מאוד להיות קשור לזה. אני די חופשי מבחינת זמן ואין לי בעיה, למשל, לנצל את הקשרים שלי פה כדי לנסות למצוא שחקנים", הוא מספר.

חשוב לבחון מה עושים ראשי בית"ר הנוכחית כדי להבטיח שעתיד המועדון אכן לא יהיה "לוט בערפל". לפני הכול, כדאי להתמקד במייסדים של האגודה - גפן ולביא. השניים, שהתמודדו לא מזמן על תפקיד יו"ר ארגון המאמנים מול מוישל'ה ויינקרנץ, הגו במוחם את מהלך הקמת בית"ר כבר לפני כשנה וחצי. "אני אמנם לא ירושלמי", מספר גפן, "אבל יצא לי לאמן בבית שמש ואת אליצור ירושלים, ואני גם אוהד בית"ר בכדורגל. תמיד שאלתי את עצמי למה אין עוד מועדון כדורסל גדול בירושלים, והתחלתי להריץ עם צור את הרעיון".
לביא, מאמן הפועל מגידו מליגה א' ומאמן במחלקת הנוער של הפועל עפולה זה 20 שנה, ישמש מנהל מקצועי של הקבוצה הבוגרת, ובינתיים יבנה גם את התשתית של מחלקת הנוער. "אני אוהד של בית"ר מגיל שש, מימי מלמיליאן ונוימן", מספר לביא. "אני לא אגזים אם אומר שלפחות 1,500 אוהדים יגיעו רק בגלל השם בית"ר, גם אם הם בכלל לא מתעניינים בכדורסל", הוא טוען. "אתה לא יודע אילו שחקני עבר רוצים לשחק אצלנו, רק בשביל החוויה. שיחקתי עם דרק שארפ בזמנו בבית"ר מגדל העמק, עונה לפני שהוא עבר למכבי.
החלום של לביא על דרק שארפ במדי בית"ר חושף למעשה את המחלוקת הפנימית העיקרית בין חברי העמותה – באיזו ליגה ראוי שבית"ר תתחיל לשחק. "לדעתי, בית"ר צריכה לחזור לשחק איפה שהפסיקה", טוען היו"ר גפן, שבדומה לנשיא דדש ולספונסרים של המועדון - סינמה סיטי ירושלים, "אדידס" ועוד – מעוניין כי בית"ר תלהטט במגרשי ליגת העל כבר מהעונה הקרובה.
גפן טוען כי "רוב הקבוצות במחוז ירושלים של ליגה ב' בכלל לא עולות ליגה, אז על איזו תחרותיות אנשים מדברים?". מנגד, לביא חושב כי בדומה להפועל אוסישקין ת"א, בית"ר צריכה להתחיל מלמטה. "הלב שלי אומר שפרויקט שמתחיל מהר, בלי להקנות לו יסודות, גם יתפרק מהר", הוא טוען

אם בית"ר אכן תפתח את משחקיה בליגה ב', האולם הביתי שלה יהיה מתנ"ס פיליפ לאון בעיר. במקביל, גורמים בעירייה מנסים למצוא למועדון אולמות נוספים, כדי לקיים בהם את הפעילות של בית הספר לכדורסל ומחלקת הנוער העתידית של המועדון.
"המטרה שלנו זה שלא יהיה ילד שלא יוכל לשחק כדורסל רק כי הוריו לא יוכלו לשלם", מבהיר גפן. "מנכ"ל יובלים (רשת מינהלים קהילתיים בדרום מערב העיר - ג"צ) מיכאל בן אבי נותן לנו את הקומפלקס של פיליפ לאון, ואיתו נדאג שכולם בירושלים יוכלו לשחק כדורסל".
יו"ר בית"ר גפן מבהיר כי המטרה של המועדון היא להתקיים לצד האחות הגדולה הפועל, ולא להחליף אותה. בינתיים. "בשנים הראשונות לא תהיה לנו תחרות עם הפועל", טוען גפן. "הקבוצה שלנו תיתן אופציות אימון נוספות למאמני הכדורסל בירושלים, במקום שילכו לאמן במרכז. במקביל, הגענו לסיכומים עם ראשי הפועל כי שחקני נוער שלהם יוכוונו לבוא אלינו, במקום שיתרוצצו ברחבי הארץ. זה אינטרס גם של הפועל שתהיה קבוצה נוספת בעיר. מצדי שמחר תקום גם מכבי ירושלים. זה רק יוסיף עניין לליגה".

- יש בתכנון גם שיתוף פעולה עם בית"ר בכדורגל?
"בהחלט. איציק קורנפיין נתן לנו את ברכת הדרך. הגענו לסיכום על שיתוף פעולה, ושיעודדו אוהדים של קבוצת הכדורגל לבוא גם למשחקי הכדורסל. הצלחה של האחד תעזור גם לאחר".
- יש סיכוי שהאוהדים יחזו בשחקן ערבי במועדון?
"הקריטריון היחיד שיקבע אם שחקן יגיע או לא לבית"ר בכדורסל הוא יכולתו המקצועית".
- משה דדש, יש סיכוי שהספונסרים שהבאת לכדורסל יעזרו גם לקבוצת הכדורגל של המועדון?
"לא, אין סיכוי לקשר בין הכדורסל לכדורגל".
כאמור, שארפ ושחקני עבר אחרים עשויים להיות השמות האטרקטיביים שיגיעו לבית"ר אם תפתח את משחקיה בליגה ב'. אך אם המועדון יתברג בליגת העל, ראשי המועדון מתכננים הפתעה מרעישה באמת בעולם הכדורסל הישראלי. "אנחנו רוצים את צביקה שרף בתור מאמן", מבהיר גפן. "צביקה תפור כמו כפפה ליד לקבוצה שלנו. הוא המאמן הכי טוב בארץ, איש עבודה בכל רמ"ח אבריו".
שרף עצמו, שלא אימן בישראל מאז 2008, לא פוסל את האפשרות שיעלה לבירה. "אם הם יהיו בליגה הראשונה, שידברו איתי", אמר השבוע לספורט "זמן ירושלים". "מעבר לזה שאני לא מאמן זול, אני רוצה שהמועדון שאני מגיע אליו יעמוד בסטנדרטים מקצועיים ויהיה רציני. אם אני אתרשם שאלה פני הדברים, לא תהיה מניעה שאגיע".