צלילה מפוארת: מה עובר על שחר פאר?
כמה שנים אחרי שנגעה בצמרת העולמית, ממשיכה שחר פאר להפסיד ולהתדרדר בדירוג העולמי. האם אחת הקריירות הספורטיביות המרשימות בישראל בדרך לסיום?
שיא השפל: שחר פאר הפסידה לנערה בת 16
לקראת סוף ינואר 2007, שלוש שנים לאחר שהפכה למקצוענית, עלתה שחר פאר למשחק מול סרינה וויליאמס, במסגרת רבע גמר טורניר הגרנד סלאם היוקרתי באוסטרליה. שחר נראתה טוב, שיחקה ברמה שווה מול היריבה האימתנית ואפילו עלתה למגרש במערכה השלישית, כשהיא ביתרון ובכדי להגיש למשחק כולו. בסופו של דבר היא לא עמדה בלחץ והפסידה, אבל באותו הרגע היה ברור לכולם- פאר היא הדבר הבא בספורט שלנו.

ובאמת, במשך כמה שנים כיכבה שחר בטורנירים ברחבי העולם. היא אמנם לא הצליחה לזכות בבכירים שבהם, אבל הגיעה לשלבים מתקדמים, עלתה בדירוג ועשתה הרבה מאוד כסף גם בזוגות וגם ביחידים. בנוסף, היא הובילה את נבחרת הפדרציה לדרג הראשון, העירה לחיים את טניס הנשים המקומי והפכה לכוכבת תקשורת מבוקשת.
שחקניות בסבב ידעו שנגדה קשה לנצח וקיוו לא לקבל את "הישראלית העקשנית" בהגרלה. ב-31.1.11 רשמה עוד הישג נפלא, כשהעפילה למקום ה-11 בעולם, דירוג שיא לטניסאית ישראלית (אנה סמאשנובה הגיעה למקום 15 בזמנו) והייתה מרחק נקודת ניצחון אחד בטורניר, מלהפוך לישראלית הראשונה בטופ 10.
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו
דווקא אז, משהו נעצר. פאר נחלשה, החלה להפסיד ברצף, התדרדרה בדירוג והתקשתה להיכנס לטורנירים הבכירים אליה התרגלה ונאלצה לשחק במקומות זניחים יותר. בכל שנותיה כמקצוענית הרבתה להחליף מאמנים, עובדה שגרמה לביקורת רבה כלפיה וכדי לנסות ולהתאושש, המשיכה במנהגה וניסתה לעבוד, ללא הצלחה, עם אנשי מקצוע רבים שלא החזירו אותה לתלם.
במהלך הדרך גם סבלה מכמה פציעות, לקחה חופשות כדי להתאושש ולמלא מצברים, חזרה לאימונים ולדרכים ואפילו זכתה בטורניר ITF קטן בטורניר באפריל האחרון, אבל הקאמבק המיוחל בושש לבוא. הסימן הטוב ביותר למשבר, היא העובדה שכבר תקופה היא לא מצליחה להעפיל להגרלה הראשית בטורנירי הגרנד סלאם הגדולים ובטח שלא להתקדם בהם.
בשבוע שעבר, נראה שנשבר עוד שיא שלילי. אחרי תקופה מחוץ לסבב, חזרה שחר להתחרות ונכנעה בסיבוב הראשון בטורניר קטן מאוד (25 אלף דולר סך פרסים) בדרום קרוליינה לטניסאית אלמונית המדורגת 1045 בעולם. "שחר סובלת מבעיה מנטאלית מוכרת, שכמעט ואין עליה שליטה" אומר מאמן ופרשן הטניס שלמה צורף, "אני מדמה את זה לבטרייה שנגמרת. הראש שלה, שהיה הצד החזק אצלה, הפך לחלש והבעיות הטכניות הופכות במקרה כזה לבולטות הרבה יותר.
"זה קורה בעיקר לספורטאים שמגיל צעיר מופעל עליהם לחץ גדול לניצחונות והישגים והם פשוט נשחקים. זה גם מסר להורים שישקיעו יותר באימון הטכני של הילדים ולא ימהרו לצפות לזכייה בטורנירים. תראה עכשיו מה שקורה לרפאל נדאל, זה בדיוק אותו דבר".
איך יוצאים ממצב כזה?
"זה מאוד לחזור קשה במצב כזה. יש שחקנים כמו פדרר, שיש להם טכניקה מושלמת והיא מאפשרת להם להתגבר על סיטואציות דומות. ניסו לאורך השנים לשפר לשחר את מכת הסרב ואלמנטים אחרים, אבל לא הצליחו".
לדעתך הפרישה שלה קרובה?
"קשה לדעת כי נכון לעכשיו לדעתי היא כבר מפסידה כסף. בינתיים היא ממשיכה בפדרציה ומבחינת הטניס הישראלי, טוב שתהיה כמה שיותר. חשוב לי שיידעו שלא הייתה פה בישראל מקצוענית כמו שחר, על המגרש ומחוצה לו. היא לא חוסכת במשאבים, עובדת עם אנשי מקצוע הכי טובים ולא מאבדת תקווה".
במאי החולף חגגה שחר 28 אביבים, גיל שעדיין אפשר לפרוח בו כטניסאי ובקרוב תסתיים לה העונה ה-11 שלה בקריירת הבוגרים. היא זכתה עד היום ב-11 תארים (6 ב-WTA ו-5 ב-ITF) וגרפה יותר מחמישה מליון דולרים סכום פרסים. כרגע היא מדורגת 174 בעולם ומעניין יהיה לראות האם תמצא את הכוחות, הפיזיים והמנטאליים, להמציא עצמה מחדש ולחזור לימיה הגדולים.