מגזינים online

דרוש הפקה: מכבי ת"א כנגד כל הסיכויים?

דרושפאקה רודפת אחרי הקהל, הצהובים מקווים להימנע משחזור התקדים ההיסטורי בו היו זקוקה לניצחון בהפרש דו-ספרתי, והנתונים המדאיגים על ההגנה של הטורקים נגד שלשות. ברק יפת מתכונן למשחק העונה של ז'אן טבק, ומציץ גם לבוקר שאחרי מחר

ברק יפת | 17/12/2015 10:45
תגיות: מכבי ת"א ביורוליג,יורוליג

1. כשמכבי ת"א תיכנס הערב (חמישי) לאולם הפולקסווגן ארנה בן השנה וחצי בלבד היא עשויה למצוא לא מעט אנשים מחופשים בקהל. לא מדובר במחווה טורקית לפורים כחלק מניסיונות ההתקרבות המחודשים בין נתניהו לארדואן, אלא במאמץ קבוע של דרושפאקה לעורר את הקהל שלה, שעדיין לא מילא את האולם באף אחד מארבעת המשחקים הקודמים ביורוליג, לקראת אחד הערבים הגדולים בתולדות המועדון. עם כל הכבוד לפרסים המובטחים למי שיגיע למשחק עם מסכה, השלל האמיתי לו משתוקקים באיסטנבול הוא העפלה לטופ 16 כבר בעונת הבכורה של הקבוצה במפעל.
צילום: דני מרון
רוצ'סטי מתקשה מול דרושפאקה, במשחק הראשון בהיכל. יישארו ביורוליג? צילום: דני מרון

המאמן אוקטאי מחמוטי, לא ממעריציו הגדולים של ג'ורדן פרמאר אחרי הקדנציה הבינונית של הגארד בקבוצה אשתקד, בונה על העידוד הביתי ודוחה כצפוי כל אזכור של האפשרות להפסיד את המשחק עד 11 הפרש ועדיין לעלות: "אנחנו משחקים את המשחק האחרון בשלב הבתים באולם שלנו לעיני הקהל שלנו, ורוצים להיעזר בזה כדי להעפיל לטופ 16. אנחנו פוגשים יריבה מאוד מנוסה במעמדים כאלה. אנחנו לא מתכוונים להיות מוטרדים מעניין ההפרש, נעלה למשחק וניתן הכל כדי לנצח".

הגארד ג'מון גורדון, שקלע 21 נקודות בניצחון הליגה על קרשיאקה בתחילת השבוע, מודע לחשיבות הקרב מול הצהובים: "זה משחק באמת גדול עבורנו. אני בטוח שתהיה אווירה נפלאה באולם. המטרה שלנו היא לעלות לפארקט, להישאר מפוקסים ולעקוב אחרי ההוראות הטקטיות של המאמן שלנו. אנחנו לא רוצים לחשוב על היתרון מהמשחק הראשון אלא לנצח את המשחק. ניצחון יחזק לנו את הביטחון לקראת השלב הבא. להגיע לטופ 16 יהיה הישג אדיר וצעד חשוב בהפיכה של דרושפאקה למועדון חזק ביורוליג".

צילום: דני מרון
דווין סמית' מתקשה מול סמיח ארדן. מאזן הבית של הטורקים עומד על 2:2 ביורוליג צילום: דני מרון

2. למכבי ת"א יש היסטוריה מרשימה של ניצחונות חוץ במשחקים על כל הקופה ביורוליג. ה-73:80 בבולוניה במשחק השני של רבע הגמר ב-99/00;ה-65:94 בוויטוריה, בו הייתה זקוקה לניצחון ב-5 בלבד, שסידר כרטיס לפיינל פור 2002; ה-100:103 במדריד שהבטיח בדיעבד עלייה לפיינל פור 2008; ואם מחפשים דוגמא עדכנית יותר אז גם הניצחון 64:73 בברלין מהעונה שעברה שהעלה את גודס וגרשון להצלבה מול פנרבחצ'ה. אבל מעולם לא נלחמו הצהובים על חייהם בשלב מוקדם כל כך של העונה.

לא פחות נדירה היא הסיטואציה בה נדרש ניצחון בהפרש דו ספרתי. מצב דומה למדי נוצר בשלהי עונת 02/03, השנייה של דייוויד בלאט כמאמן ראשי. מכבי יצאה למשחק בסלוניקי, ששימשה כביתה הזמני בעקבות המצב הבטחוני באותם ימים, כשהיא צריכה ניצחון ב-13 הפרש ומעלה כדי לשמור על סיכויי העפלה לפיינל פור. בנו אודריך, קווינסי לואיס, מרקוס גורי וניקולה וויצ'יץ' היו קרובים להשגת המטרה עם יתרון 11 כשנותרו 3:16 לסיום, אך התפרקו בזמן שנותר ושלשה של תיוס אדני העניקה לאיטלקים ניצחון 83:84.

כשמכבי הבינה שההפרש הרצוי בורח לה, היא עשתה את הדבר ההגיוני היחיד שנותר לה וחתרה להארכה. הבעיה הייתה שהיתרון היה בידיה, 81:83. התכנון היה שהאיטלקים יעשו עבירה על אודריך, שהוביל את הכדור, מתוך מחשבה שהם רוצים לנצח את המשחק. בשלב הבא הסלובני אמור היה להחטיא בכוונה, ובפינאלה מכבי תשלח שחקן של בנטון ל-2 זריקות עונשין. שני כדורים בפנים והולכים ל-5 דקות נוספות אותן צריך לנצח ב-13 הפרש. אבל מכבי סתם החטיאה ואדני צלף שלשה כמעט בלתי אפשרית בדרך להפסד בגמר של אותה עונה לברצלונה.

צילום: אתר היורוליג
בנו אודריך במדים הצהובים של מכבי. פספס לבלאט את ההארכה צילום: אתר היורוליג

"רצינו להגיע להארכה אבל היינו צריכים לבצע את המהלך האחרון בצורה מתוחכמת יותר. זה לא יצא, ואז הגיעה השלשה המדהימה של אדני, ומול זה אתה לא יכול לעשות שום דבר", הסביר בלאט בסיום.

ז'אן טבק והשחקנים שלו יכולים לדקלם מפה ועד איסטנבול את הקלישאות על זה שלא חושבים על ההפרש ורוצים רק לנצח. תהיו בטוחים שאם מכבי תהיה ביתרון מזערי בדקה האחרונה, הערב הזה ייזכר גם בגלל ניסיונות מבדחים לכפות על דרושפאקה 5 דקות משחק נוספות.

צפו בתקציר ההפסד 84:83 של מכבי ת"א לבנטון
 

קטעים נוספים

3. מבט על הביצועים של מחזיקת הגביע מישראל באולמות אירופה השונים בשנתיים האחרונות לא מבשר טובות לחשבון הבנק של בעלי הקבוצה. ניצחון ב-11 הפרש? מכבי הפסידה 8 מ-10 המשחקים האחרונים שלה ביורוליג מחוץ ליד אליהו, והפעם האחרונה בה יצאה עם ניצחון בהפרש המיוחל להערב קרתה לפני קצת יותר משנה, ב-71:82 על צדביטה בזאגרב. גם בשנים טובות יותר לא מדובר בהפרש קל להשגה; בעונת הזכייה ב-2014 ניצחה מכבי ב-11 הפרש או יותר בשני משחקי חוץ בלבד מתוך 14 בסף הכל.

הקבוצה של אוקטאי מחמוטי, מצדה, קיימה העונה 9 משחקי בית. המאזן שלה עומד על 2:3 בליגה הטורקית ו-2:2 ביורוליג. פנרבחצ'ה, גלאטסראיי, צסק"א ובאמברג כבר ניצחו העונה באיסטנבול, אבל ההפסדים ל-3 הראשונות היו בהפרש של 5-7 נקודות. רק הגרמנים יצאו עם ניצחון בהפרש שמכבי צריכה: 11 בדיוק בניצחון 54:65 לפני 3 שבועות. אלא שלמכבי אין הגנה כדי לעצור את הטורקים על 54 נקודות, והדרך שלה לניצחון בהפרש הרצוי עוברת במקום אחר במגרש.

4. הרבה זמן לא היה קונצנזוס מקצועי רחב כל כך סביב האלמנט שיכריע משחק גורלי של מכבי ביורוליג כמו התפקוד של הקליעה מחוץ לקשת מול דרושפאקה. יש אינספור פרטים סטטיסטיים לבחון לקראת הערב, אבל החשוב מכולם הוא ההגנה של הטורקים על קשת השלוש מול רוצ'סטי וחבריו, שמרכיבים את אחד הקווים האחוריים הקטלניים באירופה.

הדירוג הגבוה של מכבי ביורוליג בקליעה מבחוץ רק מקצין את הגריעות שלה בשאר הקטגוריות הסטטיסטיות. פרט לאנדולו אפס שקולעת 11 שלשות ב-46.9% בממוצע למשחק, וצסק"א מוסקבה שקולעת 9 שלשות ב-42.4%, אף קבוצה לא מתעלה על 10 השלשות שהצהובים ממטירים ב-40.7% אחרי תשעה משחקים במפעל. דווין סמית', שהשנה שעברה הייתה הראשונה שלו במכבי עם יותר ניסיונות ל-3 מאשר ל-2, מוביל עם 19 שלשות בסה"כ ב-44.2%, ורוצ'סטי צלף 17 ב-44.6%.

אלא שאם מכבי בונה על הגנה טורקית בנוסח השכונה של באמברג או הנאיביות בדרבי היא עשויה להתבדות. דרושפאקה מקבלת הכי פחות שלשות ובאחוזים הכי "טובים" מבין כל הקבוצות שמכבי פגשה העונה בירוליג, כולל צסק"א ומלאגה, ונתון כמו 16 קליעות מחוץ לקשת נשמע כמעט דמיוני ביחס לנתונים שהציגו היריבות שלה העונה. בעוד שהרוסים סופגים בממוצע 8 שלשות ב-40%, והספרדים 9 שלשות ב-37.9%, דרושפאקה מקבלת רק 7 שלשות ב-32.7% בלבד. רק ברצלונה, פנרבחצ'ה וחימקי ניזוקות פחות בתחום מבין כל 24 הקבוצות במפעל.

צילום: דני מרון
סילבן לנדסברג. האחריות עליו צילום: דני מרון
אפילו מכבי בהיכל לא קלעה יותר מ-7 שלשות נגד דרושפאקה. צפו בתקציר המשחק הראשון בין הקבוצות

 

קטעים נוספים


5. אם מכבי תתגבר על כל הקשיים ותצרף נס נוסף לרשימה המתארכת שלה בשנות האלפיים, הסדר ישוב על כנו והמילה "יורוקאפ" תחזור להיות מזוהה בארץ עם הפועל ירושלים בלבד. אבל אם הצהובים ינשרו למפעל המשני בכדורסל האירופי זה יהיה חסר תקדים לא רק מבחינת ההיסטוריה שלהם עצמם, אלא גם לאור סדר הגודל של הקבוצות שביצעו את נפילת המדרגה הזאת בעבר.

הנשירה של 8 המודחות מהיורוליג ליורוקאפ היא מנהג חדש יחסית, שיחגוג העונה את שנתו השלישית בלבד. לפני שנתיים היו אלה נאנטר, בודיבלניק קייב, באמברג, שטרסבורג, סיינה, ז'ילונה גורה, הכוכב האדום בלגרד וריטאס וילנה שעברו את החוויה המפוקפקת; אשתקד זכו לכבוד קאזאן, ססארי, צדביטה זאגרב, לימוז', באיירן מינכן, טורוב, ולנסיה ונפטונאס.

בהנחה שמילאנו תתברר כלוזרית גם בליגת בתי הכנסת, ושריאל מדריד תנצח את שטרסבורג ותמשיך לטופ 16, על הצהובים יהיה מוטל לתקן את המוניטין של הנפלטות שלא הצדיקו את הכללתן ביורוליג לאחר הנשירה. שבע קבוצות מבין ה-16 לא עברו אפילו את שלב הטופ 32 ביורוקאפ, חמש קבוצות הודחו בשמינית הגמר, שתי קבוצות הסתפקו ברבע, ורק שתיים היו צדיקות בסדום: הכוכב האדום ב-2014 וקאזאן ב-2015, שתיהן טיפסו עד לחצי הגמר.

מי יודע, אולי התואר בו מכבי תתנחם העונה הוא הקבוצה הראשונה אי פעם שזכתה ביורוקאפ אחרי שנשרה מהיורוליג. או לפחות הגיעה לגמר. יש לה בדיוק 40 דקות כדי להכריע אם התחנה הבאה שלה היא פנרבחצ'ה או לובליאנה.

דני מרון
דייויד בלאט. זכרונות מסלוניקי דני מרון
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק

מדורים