מגזינים online

על פסגת האולימפוס: אלכס גלעדי בראיון

אלכס גלעדי, סגן נשיא NBC והאיש שלנו בוועד האולימפי העולמי, מנצח בריו על מבצע השידורים המורכב בעולם ומרגיש בעננים. הטענות על חריגה מהתקציב? "קשקוש". הביקורת על הותרת ספורטאים בארץ? "אי אפשר להתחשב בכולם". ראיון בלי פילטר

דותן מלאך, ריו דה ז'ניירו | 15/8/2016 12:46
תגיות: אלכס גלעדי
אלכס גלעדי עסוק בימים אלה. אנחנו נפגשים ביום הראשון של המשחקים האולימפיים, וגלעדי, חבר הוועד האולימפי הבינלאומי, טרוד באינסוף בעיות שהתגלו ונזקקו למענה דחוף: מערך ההסעות קרס, אנשי אבטחה חסמו קהל שאמור היה להגיע לצפות בכדורעף חופים, צופים ואנשי תקשורת התקשו לקבל מידע מהמתנדבים, שחלקם הגדול אולי הגיע עם כוונות טובות אבל עם אפס ידע על המתרחש במקומות השונים.

עוד כותרות ב-nrg:
הותר לפרסום: אבא של בר רפאלי נעצר
מפורר את צה"ל: המקבילה הדתית לשוברים שתיקה
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"כמה שנים שלא תכין אירוע כזה, אין אפשרות לתרגל בבוקר אחד הגעה של 700 אלף צופים, אנשי צוות, שופטים וספורטאים שנוסעים לארבעים אירועים, בכלי תחבורה ואזורים שונים", אומר גלעדי, המשמש כבר יותר מעשור כשותף בוועדת ההקמה של המשחקים. "זה אירוע שמדינות ברמה הגבוהה ביותר מתקשות בו בימים הראשונים, אז בטח שזה יקרה בברזיל".

ועדיין, מתכוננים כבר שבע שנים למשחקים, למה זה צריך להיראות ככה?

"מי שאחראים על המשחקים הם חברי הוועדה המארגנת המקומית. אנחנו, בוועד האולימפי, מגיעים כמה פעמים ומנסים ללמד ולתת מהידע שלנו ככל האפשר. הבעיה היא שיותר מדי אגו מעורב פה, כולם חושבים שהם יודעים הכול ולא מוכנים ללמוד ולהקשיב. הרבה בעיות לא היו נגרמות אם היו עוקבים אחרי ההנחיות שלנו".
 
צילום: אסף קליגר
חוזה חדש מ-NBC אחרי 35 שנים בחברה. אלכס גלעדי צילום: אסף קליגר

אז איך זה עובד עכשיו?

"ביום הראשון למשחקים, פתאום כל הגאונים מבינים שהם לא באמת כאלה ונעזרים בנו. לנו אין זמן להגיד להם 'אמרנו לכם'. אנחנו הופכים ליחידה אחת מגובשת ועושים הכול כדי לטפל בבעיות, לתקן ולגרום לדברים לעבוד. חשוב לזכור שהמשחקים האולימפיים הם ההפקה הגדולה והמסובכת ביותר שקיימת, עם מיליוני פרטים קטנים. גם אם מתוכם לא מתפקדים כמה אלפים בודדים, עדיין צריך ידע, זמן ואנשים כדי לפתור את הבעיות".

ניסיתי להיעזר במתנדבים ורובם לא ידעו כלום ואפילו הטעו אותי. איך תסביר את זה?

"המתנדבים הם חלק ממהות המשחקים ואתה אמור להגיע אליהם אחרי שכבר איבדת כיוון ואתה צריך עזרה. בסין, לכל מתנדב הייתה אוזנייה עם קשר למרכז מידע, שהיה נותן לו את התשובה שהוא מחפש. פה זה הרבה יותר מסובך וחלק גדול מהמתנדבים מבינים שזה גדול עליהם ופשוט לא מגיעים אחרי היום הראשון. יש נשירה המונית בכל אולימפיאדה. בפועל צריך 15 אלף מתנדבים, אבל מגייסים 60, בדיוק בגלל הסיבה הזאת".
20 שעות ביממה

כבר שנים רבות שאלכס גלעדי הוא דמות מובילה בתחום שידורי הספורט בטלוויזיה, בארץ ובעולם. את דרכו המקצועית החל עוד ב־1968, אז הצטרף למחלקת הספורט בטלוויזיה הישראלית. את שמו קנה דווקא באירועים ללא הקשר ספורטיבי, כגון הפקת טקס האירוויזיון הראשון שהתקיים בישראל ב־1979 (שעליו זכה בפרס כינור דוד) וביקור הנשיא המצרי סאדאת בישראל. ב־1981 הצטרף גלעדי למחלקת הספורט של NBC האמריקנית, ומ־1983 ועד היום הוא משמש כסגן נשיא הרשת האחראי לקשר עם הוועד האולימפי. מאז 1994 הוא גם חבר בוועד האולימפי הבינלאומי. במסגרת זו הוא שותף בוועדות ההקמה של המשחקים מאז אתונה 2004, כולל הוועדה המארגנת של טוקיו 2020.
 
אלו המשחקים ה־22 שבהם מעורב גלעדי (74), הכוללים אולימפיאדות חורף וקיץ. הוא נמצא בברזיל כבר שלושה שבועות, עובד מסביב לשעון ונראה מלא אנרגיה למרות גילו המתקדם. "כמות האתגרים מכניסה בי מתח חיובי והרבה אנרגיות, במטרה לעבור את כל המכשולים. יש לי כאן לפחות עשרים שעות ביממה של עבודת מוח", הוא אומר.
  

צילום: אסף קליגר
''גם אם שלזינגר הייתה זוכה בזהב, הייתי תומך בהחלטה ללכת על ג'רבי''. צילום: אסף קליגר

המשחקים עדיין מרגשים אותך?

"זה לא מרגש אותי, כמו שזה מרתק ומאתגר. זו הסיבה שאני כאן".

האם קצב מכירת הכרטיסים משביע רצון?

"לטעמי לא מספיק. נמכרו עד עכשיו רק 80 אחוז מהכרטיסים, וחלק מהאירועים נערכים כמעט בלי קהל".

הוועד הפגין הרבה אומץ עם השעיית חלק מהמשלחת הרוסית.

"יש לא מעט ספורטאים רוסים שנפגעו מההחלטה הגורפת הזו, כי לדעתי הם נקיים משימוש בסמים. אבל איגוד האתלטיקה החליט באופן גורף וביצע. כל השנים מטיפים לנו להגן על האתלטים הנקיים וזה מה שעשינו. זה עלה להצבעה, ומתוך תשעים חברים רק אחד התנגד".

מה דעתך על ייסוד משלחת הפליטים? 

"זו אחת ההצלחות הגדולות של נשיא הוועד תומאס באך, שהגה את הרעיון וביצע אותו. קבלת הפנים של הקהל בטקס הפתיחה כלפיהם הייתה מרגשת מאוד". 

המסך הגדול, מאוד

מעבר לקשיים הטכניים, ההכנות למשחקים האולימפיים אופיינו בסערות פוליטיות בברזיל ובחששות מנגיף הזיקה, שגרמו לספורטאים רבים לוותר על הגעה לריו. כשהנושאים האלה עולים, גלעדי מאבד משלוותו. "הפאניקה שהתקשורת העולמית יצרה בנוגע לזיקה, זו בושה וחרפה לעיתונות הכתובה והמצולמת", הוא אומר. "כולם עכשיו צריכים לאכול את הכובע. כבר ארבעה חודשים שאין כאן זיקה, כי עכשיו חורף פה וגם עשו הרבה פעולות לייבש מאגרי מים עומדים. אנחנו צועקים כבר חודשים שאין זיקה ושלא צריך לעשות סיפור והנה, יש כאן שמונה מיליון אנשים שעדיין מחפשים יתוש אחד. מה שהתקשורת צפתה, לא קרה".

המשבר הפוליטי השפיע על ההכנות למשחקים?

"לממשלת ברזיל ולשר הספורט אין שום השפעה על הוועד האולימפי. המדינה במיתון אדיר, אבל ריו רק פורחת. השכר הממוצע עלה כאן ב־30 אחוז מאז שהם זכו באירוח. תקציב העיר ב־2015 היה מאוזן, למרות שהם בנו וסללו בכל העיר. כלכלת העיר רק צומחת וראש העיר המוצלח הצליח לאזן את התקציב".
 

AP
''זה נראה לי כמו מריבה בגן ילדים''. הג'ודוקא המצרי מסרב ללחוץ יד לששון. AP

העלאת נושא החריגות מהתקציב בכלל מוציא אותו משלוותו. "הייתי פעם חלק מהמדיה והיום אני מתבייש בה", הוא אומר, "על איזה מיליארדים מדברים? התקציב לא חרג ביותר משני מיליארד דולר, ומדובר בתקופה של שבע שנים. הכבישים והמטרו יחזיקו מעמד לפחות מאה שנה. חלק מהתקציבים שנוספו, היו לתשתיות שהחליטו להקים במהלך הדרך. מקשקשים הרבה דברים".

אתה כאן בכמה כובעים, ספר מה אתה עושה בפועל בריו.

"החיים שלי הם קודם כול של איש טלוויזיה. הגעתי לוועד הבינלאומי, כי לנשיא דאז היה חשוב שיהיו בוועד אנשים שמכירים היטב את המדיום הטלוויזיוני. אני ממשיך לעבוד ב־NBC ולפתור את הבעיות שנוצרות להם. בנוסף, אני פועל בוועד האולימפי. מדי בוקר יש לנו ישיבת היערכות וכיוצא בזה. יש לוועד חברת טלוויזיה בשם OBS שמצלמת ומעבירה את השידורים, ואני יושב במרכז השידורים. אם יש בעיות ברמות הגבוהות, לפעמים אני יכול לשמש כגשר או צינור לפתור אותן". 

20,000 אנשי טלוויזיה

במהלך הריאיון, גלעדי יוצא איתנו לסיור בבניין של מרכז השידורים. מדובר בבניין אדיר, בגודל מאה אלף מטר מרובע, שהוקם בידי איש עסקים מקומי ועדיין לא הוחלט מה ייעשה בו ביום שאחרי.

"מ־22 באוגוסט זה יהיה הבניין הגדול המיותר ביותר בעולם", צוחק גלעדי, וטוען שאולי יוקם בו מרכז לתערוכות. אנחנו עוברים בין החללים השונים, ובניגוד לכאוס שמתרחש בחוץ, כאן הכול נראה מקצועני, רגוע וסטרילי. מדובר במערך עוצמתי במיוחד, ובדרך הארוכה אנחנו עוברים דרך חדרי שידור ובקרה מסוגים שונים, אולפני שידור וסאונד ומרכז חדשות שמשדר לתנועה האולימפית מידע מסביב לשעון. גלעדי מתקבל בברכה בכל אחד מהחללים שאליהם אנחנו נכנסים. "ב־OBS עובדים בימי שגרה 114 אנשים, אבל בתקופת המשחקים הם מביאים חברות טלוויזיה מרחבי העולם, מלמדים אותן את דרכי הפעולה וכך פועלים מטעמם 7,100 איש. בנוסף, עובדים בבניין השידור עוד 13 אלף אנשי טלוויזיה ממאתיים חברות ברחבי העולם, והגדולה בהן היא NBC עם 2,500 עובדים. זהו מרכז הטלוויזיה הכי גדול בעולם".
 

AP
''אי אפשר לתרגל הגעה של 700 אלף צופים בבוקר אחד''. אנשי ביטחון בריו. AP

איך גופי משנה מקבלים מכם את השידורים?

"OBS מצלם ומעלה ללוויין 11 שידורים בזמן אמת. מי שקנה את הזכויות, כמו ערוץ הספורט, מקבל קוד גישה ובוחר בעצמו מה הוא רוצה לשדר".

בשבוע שעבר, יומיים לפני טקס הפתיחה, התקיים בכפר האולימפי טקס מרגש. אבן מאולימפיה שביוון הונחה בפינת הזיכרון שהוקמה לזכר 15 הספורטאים שאיבדו את חייהם במהלך המשחקים, ביניהם י"א החללים הישראלים ממשחקי מינכן, 1972. "זה רעיון של נשיא הוועד באך", אומר גלעדי. "מעכשיו האבן הזו תונח בכל אחת מפינות הזיכרון שיוקמו לקראת המשחקים".

ייערך גם טקס בכל פעם? 

"אני לא יודע אם תמיד יקריאו את השמות. בישיבה אחרי הטקס הודיתי לנשיא הוועד בחום על הדברים. כל הוועד האולימפי מחא כפיים ותמך בעניין". 

מריבות בגן ילדים

גלעדי חבר בהנהלת הוועד האולימפי הישראלי, ומתוקף תפקידו מנסה לסייע לאורך השנים לספורט המקומי. כאשר הוא מזהה התנהלות קלוקלת הוא לא מהסס לנזוף באחראים. ב־2012 שלח גלעדי מכתב חריף ללימור לבנת, אז שרת הספורט, שהבהיר לה שהתערבות ממשלתית של ישראל בוועד האולימפי עלולה לגרום להשעיית הספורטאים שלנו. בשיחה מסרב גלעדי להגיב לשאלה בנוגע לתפקודה של שרת הספורט הנוכחית, מירי רגב, אבל מוכן להתייחס באופן כללי לתפקיד: "שר ספורט זה דבר שיכול לעזור או להפריע, זה תלוי באדם עצמו", הוא אומר.
 

צילום: AFP
''שר ספורט זה דבר שיכול לעזור או להפריע, תלוי באדם עצמו''. עם השרה מירי רגב צילום: AFP

אתה מספיק לעקוב אחרי הנבחרת הישראלית?

"כשאני יכול, אני מנסה לעקוב. הצטערתי לראות מה שקרה לאלכס שטילוב. הוא בא לכאן לתת הופעת פרידה, ולצערי לא הצליח להעפיל לגמר".

גם הפעם זכית להעניק מדליה ישראלית.

"נכון. גם באולימפיאדה הזאת ביקשתי להגיש מדליה באירועים של הספורטאים הפייבוריטים שלנו, ונעניתי.
זה לא דבר פשוט, שתדע לך. אני צריך לדעת יום קודם שאני מעניק מדליה, כי יש לבוש מיוחד וסדר היום שלי צריך להיות פנוי, ואני צריך להיות שם שעה קודם ולהקדיש חצי יום שבו אני יכול לעבוד רק בטלפון".

איך הגבת לתקרית בין המשלחת הלבנונית לישראלית?

"מרוב הדברים שיש לי על הראש, לי זה נראה כמו ילדים בגן שרבים ומרביצים מכות, לא הרבה יותר". 

עם הפנים לטוקיו

מה דעתך על המקרה של אליס שלזינגר?

"אליס לא יכולה הייתה להמשיך להתחרות ב־63 ק"ג, כי ירדן ג'רבי הייתה אלופת עולם, היא הייתה טובה ממנה על פני שלוש שנים ואי אפשר שתיים באותו המשקל".

אז למה לא לקבוע את זה על המזרן, לפי קריטריון?

"לא יקבעו את זה לפי מה שאתה רוצה, ואיגוד הג'ודו קבע קריטריונים בהסכמת הוועד האולימפי הישראלי. קיבלתי את הקביעה שלהם ואני מסכים איתם, גם אם אליס הייתה זוכה במדליית זהב".

למה בשיט שניים נאבקים על כרטיס?

"לכל איגוד יש העצמאות שלו. אי אפשר להתחשב בכל דעה של כל אחד. אם אתה רוצה, תהיה פעיל באיגוד הג'ודו, תיבחר ואז יקשיבו רק לך".
 

צילום: AFP
''כולם סופרים את הימים לטקס הפתיחה, אני מוסיף 17 וסופר עד טקס הסיום''. צילום: AFP

איך מתקדמות ההכנות לטוקיו 2020?

"אני סגן יו"ר ועדת התיאום למשחקי טוקיו, וההכנות שם התחילו כבר לפני שש שנים. אנחנו בשלבים מתקדמים מאוד ולפני הקרבות הגדולים. עכשיו נבחרה מושלת חדשה לטוקיו, שלא ביחסים טובים עם יו"ר הוועדה המארגנת וראש ממשלת יפן, ובקרוב נדע לאן הרוח נושבת. היא מגיעה לכאן לקחת את הדגל בסיום המשחקים".

איך יזכרו את משחקי ריו בעוד עשרים שנה?

"נוכל לדעת את זה רק בסיום המשחקים, עכשיו מוקדם מדי. כולם תמיד סופרים את הימים לטקס הפתיחה, ואני סופר אותם פלוס 17 עד לסיום. אני בטוח שבסופו של דבר ייצאו מפה אנשים טובים, מקצועיים".

בסולם האושר מאחת לחמש, איפה אתה?

"אני בעשר. אני המאושר באדם, כל חיי קפצתי מראש גבעה אחת לראש גבעה שנייה, והנה אני כבר הרבה שנים פה. רק אתמול NBC חידשו לי את החוזה לעוד ארבע שנים, אחרי 35 שנה בחברה. יש אנשים שפורשים בגיל 60, וזה משמח אותי שאהיה הרבה יותר קרוב לגיל 80 כשזה יקרה. אם לא אהיה מאושר, אני טיפש מטופש".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק

מדורים