ילדים שמשתמשים בסלולרי
חולים פי 5 בסרטן המוח
מחקר חדש שהוצג בבריטניה מעלה כי ילדים ובני נוער שמשתמשים במכשיר הסלולרי נמצאים בסיכון של פי 5 לחלות בסרטן המוח ובגידול שפיר המוביל לחירשות. החשש: הנוער של היום יסבול ממגיפת סרטן המוח
ילדים ובני נוער שמשתמשים בטלפונים הסלולריים נמצאים בסיכון של פי 5 לחלות בסרטן המוח – כך קובע מחקר חדש, שמעלה את החשש כי "הנוער של היום" עלול לסבול ממגיפה של סרטן המוח בהמשך חייו.הנתונים החדשים מהווים חוליה נוספת בשורה של מחקרים שהראו קשר אפשרי בין קרינת הטלפון הסלולרי לבין סרטן המוח ובלוטות הרוק, והם הוצג החודש בוועידה הבינלאומית הראשונה אי פעם שהוקדשה לטלפונים סלולריים ובריאות בלונדון, ודווחו בהרחבה בכלי התקשורת הבריטיים.

ילד אוחז בטלפון סלולרי. צילום: sherrie smith, SXC
ההשערה כי הקרינה של הטלפונים משפיעה בצורה חריפה יותר על ילדים נובעת משתי סיבות עיקריות: המוח ומערכת העצבים של ילדים עדיין נמצאים בשלבים של התפתחות ולכן נתונים יותר להשפעות. בנוסף, מאחר שראשם של ילדים קטן והגולגולת דקה יותר, הקרינה יכולה לחדור עמוק יותר לתוך מוחם.
את המחקר הוביל פרופ' לנרט הרדל מבית החולים האוניברסיטאי באורברו שבשבדיה, שיחד עם צוות החוקרים ביצע מטא-אנליזה (ניתוח-על) של כל המידע שנאסף במסגרת המחקרים שנערכו בתחום עד כה.
התוצאות העלו כי צעירים שמתחילים להשתמש בטלפון הסלולרי לפני גיל 20 נמצאים בסיכון של יותר מפי חמישה לפתח גליאומה וגידול שפיר בשם אקוסטיק נוירומה (acoustic neuroma).
הזמן יחשוף סרטנים נוספים?
גליאומה הוא סרטן שפוגע בתאי המוח שנקראים גליה. תאים אלה אינם מוליכים עצביים, אך הם מסייעים להתאוששות במקרה של פגיעה עצבית. הגידול השפיר אקוסטיק נוירומה מתפתח בעצבי השמיעה הממוקמים מאחורי האוזן הפנימית, ולעיתים קרובות גורם לחירשות.
פרופ' לנרט ציין עוד כי אנשים שכבר הגיעו לעשור השלישי בחייהם לפני שהחלו להשתמש בטלפונים הסלולריים נמצאו בסיכון מוגבר של 50 אחוז "בלבד" לפתח גליאומה, ובסיכון של פי 2 "בלבד" לסבול מהגידול השפיר באוזן.
לדבריו, עד כה לא נאסף מספיק מידע שיסייע לקבוע עד כמה שימוש ממושך, של עשר שנים ויותר, בסלולרי, מעלה את הסיכון למשתמשים שהחלו בגיל
"זה סימן אזהרה, הוא מאוד מטריד, ואנחנו צריכים לנקוט באמצעי זהירות", הדגיש פרופ' לנרט במהלך הכנס. לדבריו, יש למנוע מילדים מתחת לגיל 12 להשתמש בטלפון הסלולרי, אלא במקרי חירום בלבד, וכדאי שבני נוער ישימו דגש על כתיבת מסרי סמס על פני שיחות טלפון. בגיל 20 הסיכון יורד מפני שהמוח מגיע להתפתחותו המלאה.