קהילת מוזיקה חדשה בישראל
אתר אס.איי.אל שעלה לאוויר לפני כשבוע, מציע לאמנים צעירים וותיקים לפתוח עמוד, ממש כמו במיי ספייס, ולהציג בו את שירים לקהל ישראלי בלבד. "השאיפה הגדולה ביותר היא להפוך לקהילת המוזיקה של ישראל", אומר אייל אפטבי, ממקימי האתר

"בתור מוזיקאים חובבים זיהינו צורך לאתר מקומי גדול ורציני, שייתן במה ליוצרים ישראלים מצד אחד, ויהווה מקור למאזינים לגלות מוזיקה ישראלית חדשה מצד שני", אומר אייל אפטבי, ממקימי האתר, "זוהי מעין רשת חברתית מוזיקלית שמפגישה בין אמנים ולהקות ישראליות לגולשים ישראלים שאוהבים מוזיקה, שתדבר עברית בניגוד למיי-ספייס, Last.fm ודומיהם ותהיה מתקדמת מבחינה טכנולוגית לפחות כמותם".
"פרופיל במיי-ספייס זה נחמד מאד, במיוחד לאמנים שרוצים לפרוץ לשווקים בחו"ל, אבל לאמנים בתחילת דרכם חשוב מאד להביא את המוזיקה שלהם קודם כל לקהל המקומי וליהנות מאפשרויות נוספות שמציע האתר לקשר מתמיד עם החברים והמעריצים שלהם", מוסיף אפטבי, "פרופיל במיי-ספייס ופרופיל ב-S.I.L אינם סותרים דרך אגב. הם משלימים אחד את השני - בעוד המיי-ספייס של האמן מכוון כלפי חוץ, המיני-סייט שלו ב-S.I.L פונה לקהל המקומי".
מה השאיפות שלכם מהאתר?
"אנחנו מאד אוהבים מוזיקה ישראלית וכיום נעשית בארץ המון המון מוזיקה טובה, שמה לעשות – לא תמיד מגיעה, בגלל סיבות שונות, למי שרוצה לשמוע אותה ויכול היה לאהוב אותה. קטונתי מלדבר על ערוצי התקשורת השונים שמובילים ואף קובעים את טעם הקהל בארץ ואיך/מי/ולמה מקבל או לא מקבל חשיפה, אך השאיפה היא להדגיש את מה שבאמת חשוב – האמנים, הלהקות והמוזיקה עצמה, ויחסי הגומלין שלהם עם אוהבי המוזיקה בארץ".
"האתר יפגיש בין האמנים לבין המאזינים ללא מתווכים מסננים, כשהנגישות היא קלה ומלאה. לחובבי המוזיקה גילוי מוזיקה בסגנון שהם אוהבים וקשר עם היוצרים שלה פשוט מאי פעם. לאמנים והלהקות הפצת המוזיקה שלהם וההגעה לקהלים בארץ שיאהבו את המוזיקה שלהם גם כן פשוטה", אומר אפטבי, "אין סיבה שבישראל שנת 2009 לא תהיה קהילה מוזיקלית מרכזית ומוכרת לכל חובב מוזיקה, שתביא את כל מה שקורה היום במוזיקה הישראלית לרשת האינטרנט – ובשביל זה אנחנו כאן".
באתר תהיה מערכת בקרת איכות כלשהי, או שהאתר פתוח לכולם?
"האתר פתוח להרשמה לכל אמן או הרכב. הבקרה שנעשית היא בהיבט החוקי ולא בטעם המוזיקלי ואיכות המוזיקה לדעתנו. כלומר, לא נפסול הרשמות בגלל שהזמרת מזייפת או שהמוזיקה של להקה מסוימת לא נראית לנו או נשמעת בוסרית מדי. בשביל זה יש דירוגים שונים באתר כמו הצבעות, מצעדים, פופולריות, תגובות וכו'. אנחנו סומכים על הגולשים שידעו מה טוב בשבילם. חוץ מזה מי אנחנו שנקבע אם מוזיקה של אמן היא טובה או לא.
"במיי-ספייס באמת אין כמעט בקרה וזה גורם לתופעות כמו פרופילים מזוייפים של אמנים, כמויות של ספאם ובכלל הבלגן שם די גדול, אנחנו נפעל כדי שתופעות כאלה לא יקרו אצלנו. מיי-ספייס היא רשת חברתית כללית שמוזיקה היא רק חלק ממנה ולכן אני חושב שמי שיכנס ל-S.I.L מיד יבחין בהבדלים – בסדר, בארגון, באפשרויות המתמקדות במוזיקה ועוד", אומר אפטבי, "אפשר להגיד שגם הדברים החיוביים וגם התופעות השליליות ברשתות הבינלאומיות נכנסו למערכת השיקולים שלנו ובנינו איזושהי מערכת בקרה שהיא הנכונה ביותר לדעתנו".
אתם מאפשרים הורדה חינמית של שירים ישראלים. מה השיקולים מאחורי הרעיון הזה והאם לדעתכם הדבר לא יפגע במכירות הרגילות של אמנים ישראלים?
"אם הכוונה לאותם אמנים רשומים באתר - אנחנו מאפשרים זאת, אך אך ורק האמן קובע מה תהיה הגישה לשירים שלו. האמן קובע אם יהיה ניתן להאזין לשיר בצורה מקוונת בלבד, אם תתאפשר הורדה של הקובץ, האזנה מקוונת והורדה ואפילו השמעת דוגמיות מהשיר בלבד".
"ליוצרים בתחילת דרכם אנחנו כן ממליצים לאפשר הורדה כדי להפיץ את המוזיקה שלהם. גם לאחרים אנחנו ממליצים לאפשר להוריד לפחות שיר או שניים אך זה כאמור בגדר המלצה בלבד", מוסיף אפטבי, "זכויות היוצרים הן דבר שחשוב לנו מאד ואנחנו בטח לא רוצים שהמכירות של האמנים הרשומים יפגעו,
"לגבי המכירות הרגילות של אמנים ישראלים בכלל, אנחנו מאמינים כי האמנים יודעים להשתמש באינטרנט כיום ככלי שיווקי מעולה שיכול אף להגדיל את המכירות שלהם. אמנים שיפתחו דף ב-S.I.L ויהיו פעילים באתר וישתמשו בו בחכמה, גם עם מתן אפשרות הורדה חוקית, יוכלו להגדיל את קהל המאזינים שלהם, להגיע לקהלים חדשים וכתוצאה מכך אף להגדיל את המכירות שלהם".
האתר מציע כרגע אפשרות להאזין לאמנים מכל התחומים, לצפות בקליפים ולשמוע סינגלים חדשים, כמו גם לראות דירוגים לפי ז'אנרים וסגנונות.
חמש שנים מעכשיו, איך ייראה האתר ומה השאיפה הגדולה שלכם בקשר לאתר ולפיתוחו?
"השאיפה הגדולה ביותר היא להפוך לקהילת המוזיקה של ישראל. הזירה שבה קורה כל מה שקשור למוזיקה ישראלית ברשת. לרוב האמנים והלהקות בארץ יהיה דף S.I.L משלהם וכל הגולשים חובבי המוזיקה בארץ ידעו בדיוק לאן להגיע כדי לשמוע את המוזיקה שהם אוהבים. בנוגע לפיתוח – אנחנו מלאים רעיונות להמשך ומוטיבציה גדולה. את הכל ניישם במשך הזמן".
"אמנם השאיפה היא להפוך לקהילת המוזיקה של ישראל, אך החזון בהקמת האתר הוא קידום המוזיקה הישראלית בכלל", אומר אפטבי, "לכן, אם נסתכל קצת לעתיד, אנחנו בהחלט מכוונים לקידום וייצוג המוזיקה הישראלית בכל העולם, ברשת האינטרנט".