להוריד בגדול: מוזיקה ישראלית להורדה חוקית

רגע לפני שנכנסת השבת, חיפשנו עבורכם את הפסקול המתאים לסוף השבוע עם כמה מהאמנים והלהקות הישראלים שמציעים את מרכולתם ברשת להאזנה חינמית. מגיבורי הגיטרה הפלסטיק פיקוקס ואסף שריג ועד למוזיקה החורפית של עומרי לוי. חלק שלישי בסדרה

לאון פלדמן | 20/11/2009 16:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
- לחלק הראשון של להוריד בגדול עם עמית ארז ודן תורן
- לחלק השני של להוריד בגדול עם ירונה כספי ויוסי בבליקי
הכי טרי: אלי רוזן

ההמלצה הראשונה דווקא תהיה על אלבום חדש יחסית ובכלל לא אלטרנטיבי. במקום אחר, גדול יותר מישראל, "כל המקומות האלה" של אלי רוזן לא היה נכנס כלל לנישות אזוטריות ותיוגים כאלה או אחרים, כי האלבום הזה פשוט טוב בכל קנה מידה.

אך מכיוון שרוזן יוצר בלייבל הצעיר והאיכותי "אנובה" וגם בגלל תנאי השוק, כנראה שגם האלבום הטוב הזה, אלמלא יינתן להורדה חופשית ברשת, יישאר פינוק

של קהילת צרכני המוזיקה האלטרנטיבית בלבד, וחבל (לצערי, מנטרה שתחזור על עצמה במהלך הכתבה הזאת). 

על כן, אני מאוד ממליץ לשמוע (וגם להוריד ולהפיץ) את אלבום הבכורה של רוזן, שיחד עם טקסטים חכמים, לחנים מצויינים ועיבודי להקה משובחים, מצטייר כאחד מאלבומי הבכורה הטובים שיצאו פה לאחרונה. כל מה שצריך זה להצטרף לרשימת הדיוור של אלי ויש לכם אלבום מצוין ביד.

לחצו כאן להאזנה.

צילום: יח''צ
אלי רוזן. צילום: יח''צ
הכי מפורסם: אסף שריג

אני רוצה להאמין שרוב האנשים שאוהבים מוזיקה ישראלית מכירים את השם אסף שריג. כמובן בזכות היותו הגיטריסט, החבר וגם כותב חלק מהשירים של אחת הלהקות שאחראיות לפריחת הרוק המקומי של הניינטיז - איפה הילד, אבל גם בזכות הנסיונות המוזיקליים המעניינים בהם עסק אחרי שלהקת האם התפרקה ולפני שהתאחדה שוב לגלגולה הנוכחי.

הווקי טוקיז, על גלגוליה השונים, זאקא, הלהקה שהקים בקיבוץ וגם כמה פרוייקטים אינסטרומנטליים ואישיים הם דוגמא מעולה לעשייה בלתי מתפשרת של אמן המחפש את דרכו. לצערי, אף אחד מאלה לא זכה עדיין להכרה כמו להקתו עם חמי רודנר. אני גם רוצה להאמין שזה רק עניין של זמן עד שאנשים כמו אסף יגיעו לתודעה הכללית, אבל אולי זה גם אמור להישאר נחלתם של מעטים, שומרי סוד.

שריג הוא בהחלט אחד מגיבורי הגיטרה המופנמים של האינדי הישראלי מבחינתי. אבל אם בכל זאת רוצים להתחיל להכיר אותו, כדאי להתחיל ביצירה האחרונה שלו. "Fat Elvis" הוא מיני אלבום אישי ויפה באנגלית, בהחלט פנינת אינדי חורפית שתתחיל לכם את השבת בניחותא, ותספק היכרות עם אמן טוב בלי הרבה חירטוטא.

להורדת האי פי במטוטא לחצו כאן

'צילום: דימה וזינוביץ
שריג (משמאל) עם חמי רודנר 'צילום: דימה וזינוביץ
הכי טווס: פלסטיק פיקוקס

בין שריג ללהקה הבאה, הפלסטיק פיקוקס (גלגול מוקדם של המידנייט פיקוקס) יש קשר הדוק. שני החברים הראשונים איתם הקים את להקתו elbow, שאחר כך נקראה Toxic Lucy ובעצם היוותה את הבסיס לווקי טוקיז, היו איתן רדושינסקי וחגי פרשטמן, אז, אנשי להקת ספיידר מאכר. אם לסבך את העץ המוזיקלי עוד יותר, אז ל-Toxic היה שיר בשם פלסטיק פיקוק, שנכתב על ידי רדושינסקי, שיר שעם הזמן נכנס לרפרטואר של הווקי טוקיז, גם בלי הנוכחות של האחרון בלהקה.

בקיצור, כי בכל זאת באנו להמליץ פה על מוזיקה, באחד הגלגולים של הטווסים, כשבלהקה היה הגיטריסט והזמר דני אברג'יל (גיטריסט טיפקס, וכיום שליש טריו הגראג' המעולה geisha no) הוקלט אחרי "Radio Death" המעולה מ-2002, אלבום שני שנגנז עקב חילוקי דעות אמנותיים, בשם "סיבוב החמור".

אך האינטרנט הזה, הוא לא יכול לשמור משהו בסוד, גם אם הוא גנוז וכו'. אז קבלו את פצצת האנרגיה, הכשרון, הטסטוסטרון והפאנק הגולמי להורדה חופשית.

לחצו כאן להורדה.

צילום: דימה וזינוביץ
איתן רדושינסקי צילום: דימה וזינוביץ
הכי מרתף: עומרי לוי

במשך שנים הפעיל באדיקות עומרי לוי את אתר האינדי המשובח The Basement, שם ניתן היה לשמוע ולהוריד (עם או בלי תשלום, תלוי בכם) מוזיקה של כמה וכמה אמני אינדי משובחים. עם הזמן האתר הפך להיות גם הבית של קטלוג הלייבל Fact ז"ל ובכלל ניתן למצא שם מלא מוזיקה מעולה של אמני אינדי מקומיים.

הראשון שאני דולה מהמרתף הוא לוי בעצמו, שיוצר מוזיקה חורפית ממחוזות הסינגר-סונגרייטרים הנוגים והעדינים כבר כעשור, ונשען מלבד על אידיאולוגיית רשת מאוד שיתופית גם על טווח רחב של השפעות מוזיקליות מכובדות. מג'וני מיטשל, לו ריד, בוב דילן וגם קצת ניק דרייק ואליוט סמית.

עם בסיס כזה אפשר רק לצפות לטריפ נעים וחמים שיקח אתכם אל המקומות הכי לא ישראליים מבחור שכנראה יחלוף על פניכם ברחוב ולא תזהו אותו לעולם. יש ללוי שניים וחצי אלבומים שהוא נותן להורדה חופשית, ועוד אחד שנעשה תוך יום אחד כחלק מפרויקט מעניין (חפשו גם אותו) יחד עם הזמרת העדינה והנעימה שני קדר. מומלץ בחום. 

לחצו כאן להורדה.

עומרי לוי
עומרי לוי ואורן זילברשטיין עומרי לוי
הכי אישי: אורָן זילברשטיין

אורָן זילברשטין הוא חבר של עומרי לוי. מלבד היותו חבר בהרכב האינדי הותיק והמצוין המצב השלישי וכיוון הגיטרות בהופעות של משינה, זילברשטיין פעיל בכמה וכמה מישורים מוזיקליים: הוא היה חבר בלהקת פלורידה החיפאית, וכיום הוא מנגן עם המצב, לצד רותם פרח בהרכב חדש ועם אחיו, רפי פרח הוא מתחזק חדר חזרות אפלולי בפלורנטין.

אם תחפשו טוב, תוכלו למצא עוד דמות שלו שמסתובבות ביוטיוב ונקראת רשע.. שקר כלשהו. אבל שלא כמו הדברים הבועטים שהזכרתי, דווקא היצירה האישית ביותר שלו, מיני אלבום בשם "שאריות", היא החודרת והמרגשת מכולם. כנסו לעמוד שלו בבייסמנט, ותתכבדו בשאריות.

לחצו כאן להאזנה.

יח''צ
בן בלבינדר יח''צ
הכי טעים: בן בלבינדר

עוד חבר במרתף הוא הירושלמי במקור והקרית אתאי בהווה, בן בלבינדר המופלא והאלמוני לקהל הרחב, ושוב כמה חבל. בואו נפרוץ את מחסום ההיכרות, תורידו, תפיצו, שלחו את הלינק לסבתא, אולי היא תעמיס את זה לאייפון של הנכדים, שיקבלו איזה שיר יפה על אהבה למרלין מונרו, או איזו בלדה שנכתבה על קונטרפונקט של נביחות כלבים בפרדס חנה.

גשו בפתיחות לשני האלבומים האלה של בלבינדר: "אכול כפי יכולתך" (2006) - אלבום רזה וחצוף, ו"כניסה אחורית" (2008), אלבום שהוקלט כבר עם להקה (כמובן שעומרי לוי שם) ולא תתאכזבו. תגלו אמן ישראלי עם אמירה מיוחדת וגם שירים ממש טובים.

אגב, במקרה של בלבינדר דווקא הייתי ממליץ לנסות להשיג עותקים פיזיים של האלבום הראשון שלו ולו רק בזכות העטיפה המדליקה, ערימת פאנקייקים מונחים על פטיפון וינטז' נייד, מתאים לשירי רוק בסירופ מייפל עם נגעות אלקטרוניקת וינטג'.

לחצו כאן לשני אלבומים להורדה חופשית של בלבינדר.

צילום באדיבות רדיאטור
להקת רדיאטור צילום באדיבות רדיאטור
הכי מחמם: רדיאטור

אורן זילברשטיין שדיברנו עליו קודם, חלק לא פעם במה עם להקת רדיאטור, שהיא בעצמה גלגולה של להקת אינדי מתחילת העשור בשם דובי אנדרוגינוס. ככה זה באינדי, כולם מכירים את כולם.

רדיאטור מורכבת מארבעה חברים ששרים בעברית על מצבם ועל מצב הרהיטים שלהם. ללהקה יצא השנה אלבום שאני מאוד אוהב. הדיסק נעשה לאחר שנים רבות בהן התאמנו החברים על אקורד AM והגשה שלעתים מזכירה את נושאי המגבעת בימי הקלטת הראשונה או את בן גוריון בימי העליה הראשונה. מכל כיוון שתקחו את זה, רדיאטור עושים אחלה רוק בעברית.

להאזנה, הורדה וליטוף של אלבום הבכורה כנסו לכאן.

גיא פיטשון ואלעד ברנגה
הפרוורים רפיוג'יז גיא פיטשון ואלעד ברנגה
הכי אחי: פרוורים רפיוג'יז

נסיים את המלצות ההורדות לא באלבום, אלא בהופעה חיה של להקה שהיתה חיה רעה ובינתיים נפטרה. הרכב הגאנגסטא-ראפ הישראלי הפרוורים רפיוג'יז, להקה מהפכנית ומוטרפת, בעלת עשרה חברים מוכשרים, שהוציאה את אלבום הבכורה שלה "Rapperarium" ב-2007 אחרי שנים של עבודה, וכמה חודשים אחר כך התפרקה למורת רוחם של מעריציה הרבים (והיו לה מעריצים!).

אני טוען שהם היו מהפכנים כי אף להקה ישראלית לא שילבה בכזאת שלמות כל כך הרבה סגנונות וגישות מוזיקליות ליצירה אחת שהגדירה תרבות (רחוב) של דור שלם. הם היו הקול של ילדי הככרות של עיירות הספר ובעיקר - מודיעין ומכבים רעות. העבירו את השיעמום, הסטלבט, רוח הנעורים, אופנת הרחוב, ספורט האקסטרים ובעיקר, עם כל מקצבי ההיפ הופ גם את האהבה שלהם לפאנק.

את כל אלה תשמעו גם בהופעה שאתם מוזמנים להוריד פה, שנערכה כמה ימים אחרי שיצא אלבום הבכורה וכמה שבועות לפני שהלהקה התאיידה לשלל פרוייקטים אחרים. חפשו גם אותם במרחבי הרשת.

פרוורים רפיוג'יז: הופעה חיה באברקסס

עד כאן המלצות לסוף השבוע הקרוב, מאוד אשמח אם בתגובות תוסיפו עוד לינקים להורדה חופשית של אלבומים והופעות. שבת שלום.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''מוזיקה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים