זה היה בביתי: על גל ההופעות בבתי מגורים
פקקים בדרך לקיסריה? אווירה המונית בפארק הירקון? תמורת סכום פעוט תוכלו להזמין את האמן החביב עליכם להופעה אינטימית בסלון הבית, או לצפות בו כשהוא מופיע ליד הספה הפרטית שלו. בין פותחי הכורסאות: שלומי שבן, אסי זיגדון ואפילו משה פרץ, בערב קריוקי למקורבים בלבד
בחודשים האחרונים הוויז'ואל הזה הופך למציאות ואף לשגרה בעבור הקהל התל אביבי. חדירת הזמר המזרחי אל המיינסטרים ולתיאטראות הגדולים דוחקת את הרוק הישראלי לשוליים גדושים, ואלה מוצאים דרכים יצירתיות להתמודד עם המחסור במקורות ההכנסה: הופעות בסלון ביתו של האמן, של חבריו, של חברי חבריו, על גגותיו וחצרותיו. כן, שכר הדירה הפראי בתל אביב מביא למחשבה על פונקציות פוטנציאליות נוספות לכל פיסת נדל"ן משולמת.
למעשה, עוד בגולה, לפני כמה חודשים, עשו זאת הפט שופ בויז, כשהופיעו בסלון ביתו של מעריץ שעלה בגורל במסגרת טקס פרסי הבריט האנגלי. אצלנו, כבר לפני חמש שנים, בקונסטלציה שונה מזו האורבנית, מיקה קרני ובן זוגה, המוזיקאי מיקי שביב, החלו לארח קהל במשכנם הפסטורלי שבאמירים להופעות שהפכו למסורת ימי שישי וסיפקו חוויה תרבותית לבאי הצימרים שבסביבה.

אבל בתקופה האחרונה קפץ הטרנד מדרגה: בשבוע שעבר נודע כי שלומי שבן, שממלא עד אפס מקום את המשכן לאמנויות הבמה, עם או בלי קרן אן ועם או בלי תרגומים לשירי לאונרד כהן ובוב דילן, נעתר להצעתו הכדאית כנראה של מותג בירה מוכר, ונרתם לסיבוב הופעות בבתיהם של הזוכים בתחרות צילומים יצירתית. הוא ופסנתר הכנף יגיעו לבתיהם של שישה מהזוכים עם שישיות בירה צוננת.

אסי זיגדון, ששחרר בשבוע שעבר סינגל ראשון מאלבומו החדש "מכלום תקום" ושירו "חם לי בלב" התנגן רבות בגלגלצ, התבקש עוד בקיץ שעבר להופיע בחצרו של מכר, מעצב תכשיטים, שראה אותו בתיאטרון תמונע. בחוות הסוסים שבחצר ביתו בטבעון הקים לכבודו המעריץ האמיד במה ומערכת הגברה משובחת, כיבוד מעולה וקהל חם של 200 איש. "זה היה ממש וודסטוק קטן", אומר זיגדון בסיפוק.
לאחר האירוע ראה זיגדון כי טוב, וארגן הופעה נוספת על גג רחב ידיים של חברים בכרמל. בכניסה, שילם כל אחד כראות עיניו והביא את האלכוהול החביב עליו, ובליוויו של יותם גור זאב, "נגן מחונן השולט בעשרה אינסטרומנטים לפחות", לפי זיגדון, הרימו מופע סוחף מול קהל של כ-150 איש.
לפני כחודש, עם צאת אלבומו, ישב זיגדון וחשב עם יחצניתו, מנהלתו האישית ומפיקת האלבום,
הוא שלח מייל בתפוצה רחבה, רשתית וגיאוגרפית, המציע לארח את הופעותיו. 30 איש נענו ברצון, ו-18 מהם נסגרו סופית. "בעל הבית מביא את הקהל הכולל את המעגל הרחב שלו", מסביר זיגדון. "בסלונים מדובר בקהל של כ-40 איש, ובגינות הקהל יכול להגיע גם ל-200. מדובר באנשים שנוטים לארח וזהו אירוח לכל דבר, רק עם בונוס - הופעה שלי. אנשים מגיעים באמת להקשיב. אתה רואה את ההקשבה והאור בעיניים".
לוח ההופעות מתפרסם בדף הפייסבוק שלו, המציג מפה מדויקת עם מערך ההופעות. בחודש הקרוב יופיע כמעט בכל יום: אצל פסיכולוג מפרדס חנה, רקדנית בטן מאילת ופרסומאית מיפו. "אצא מהעבודה בחמש אחה"צ וארוץ להופיע", אומר זיגדון, שלפרנסתו הוא מנהל התוכן של ארגון פילנתרופי. "רק לצורך ההופעה באילת לקחתי חופש. למסע ההופעות הזה אין שום שיקול כלכלי מלבד הרצון לקדם את התקליט. אנחנו מרוויחים את הדרך עצמה. זה לחזור למדורת השבט, לרסיטלים הביתיים סביב הפסנתר, בלי דיסטנס, בלי עטיפות, רייטינג ואס-אם-אסים".

הזמר משה פרץ עורך גם הוא הופעות בביתו בקריית עקרון, רק לחבריו הטובים. "אני הרי מגיע מהקריוקי, אז אני עושה אצלי בבית הרבה ערבי קריוקי לחברים, והופעות עם שירים שלי. יש לי בבית מערכת תופים, גיטרות והכל. אבל אני לא יכול לחשוב על להכניס אנשים זרים שיסתובבו לי בבית. אין בזה צורך כשאתה עושה חתונה כל יום, לפעמים גם שתיים". דווקא הופעה בסלונו של משה פרץ, כשברקע שנדלירים עצומים, שטיחי פרווה וספות מעור נמר ובשירותי השיש גלונים של ג'ל חוחובה, עשויה להיות מרוממת גוף ונפש. "דווקא הבית שלי ממש רחוק מלהיראות ככה", מאכזב פרץ, "הוא מאוד צנוע".
ההופעות הביתיות הן חלק מתבקש כנראה מהשינוי בתפיסת אמן-קהל, ונותנות מומנט אחר לצריכת תרבות. יש כאן אספקט מסקרן ומציצני לקהל, וויתור על מרחב מוגן שהאמן רגיל אליו. "מוזיקה הפכה לבידור. האמנות נקברה תחת הבידור", אומר הגיטריסט המוערך מוטי ביקובסקי, שמנגן עם אביתר בנאי, ערן צור, ירמי קפלן ועוד רבים וטובים. "הצופים שם כי הם באמת רוצים להקשיב למוזיקה שלך, ולא כי הם חיפשו סתם בילוי לערב".
בימים אלה מופיע ביקובסקי עם הזמרת רונית רולנד, וכבר כמה חודשים שהוא מארח בסטודיו שלו ברחוב המסגר אמנים כמו דן תורן, ירמי קפלן וסיון שביט להופעות מצולמות, המשודרות בזרימה חיה באתר USTREAM. "התעורר בי צורך לעשות משהו אחר", הוא אומר. "זו תקופה שבה כולם, גם מי שכן מופיע במקומות הגדולים והרווחיים, מחפשים אלטרנטיבה, דרך נוספת להגיע לקהל. אפילו ברי סחרוף מופיע אקוסטי. אין פה שום שיקול כלכלי, אני מתפרנס מהפקה ומהופעות פה ושם. כשהרעיון עלה, חקרנו את הדרך. בהתחלה זה לא זרם מבחינה טכנית, אבל שינינו, שכללנו, ובסוף הגענו לדרך האופטימלית. אין עוד דבר כזה, לצפות באנשים מנגנים לייב, מהבית, מהמחשב".
ביקובסקי טוען שהקהל לא חסר לו, לאחר שהופיע רבות בחייו. "ההרגשה היא של הופעה לכל דבר. אתה רואה את כמות הצפיות בריל טיים, אנשים מתוודעים לזה מפה לאוזן ומדף הפייסבוק שלי. זה ממש להופיע בשידור חי, אבל יותר נעים. אין בזה את הצד האימתני, המלחיץ. הופעות של אמנים כמוני, קצת פחות מוכרים, קשה לארגן, כי אולמות וברים מבקשים מינימום של קהל, רוצים גרנטי, וקשה להוציא אנשים מהבית לצפות במוזיקה. כולם הולכים לקיס? ריה כדי לראות קובי פרץ ואת משה פרץ".

איתי באומן, יוצא בית הספר רימון, שסיים באחרונה להקליט את אלבומו הראשון "יום בחייו", בנה עם אמרגנו חיים שמש ("שרואה בי מספר סיפורים נוסף להיותי מוזיקאי", כהגדרתו), וחברו התסריטאי עופר סריג, מופע סביב נרטיב המחבר בין שירי התקליט, ומעלה אותו בדירתו, לופט רחב ידיים בדרום התעשייתי של תל אביב.
באי ההופעה משלמים 40 שקלים בכניסה ומתכבדים ביין נתזים ובנאצ'וס. לאחר כמה דקות של מינגלינג, התאורה מתעמעמת והמופע מתחיל. המופע מתקיים בכמה מוקדים בבית, ומשלב מונולוגים ווידאו, בהשתתפות שחקנית המגלמת את בת זוגו של באומן, גיטריסט וקלידנית. הקהל יושב על כריות הפזורות על שטיח סטודנטיאלי, והמיזוג הביתי מתקשה להחזיק 90 צופים בליל קיץ מהביל. פוסטר הלילה המכוכב של ואן גוך, שתלוי ברישול על אחד הקירות, מעורר תהיות לגבי רמת הכוונה שמאחורי כל פריט דומסטי גלוי לעין. "בהופעה האחרונה, באופן מפתיע, הצלחנו לכסות את עלות האלכוהול והכיבוד, אבל ההופעות אינן מקור הכנסה", אומר באומן, המתפרנס מהוראת כתיבה יוצרת במכללה למוזיקה, ומעבודות טבחות מזדמנות.
כצפוי, לא כולם מתלהבים. "יופי, מצאו עוד טרנד שיחלוף", אומר שאול מזרחי, הבעלים של הבארבי. "אמנם מיקה קרני התחילה את זה, אבל מותג הבירה פשוט גנב את הרעיון לאורן ברזילי. אמנים היום מזלזלים בהופעות, לכל דביל לא אכפת להופיע גם בשביל בן אדם אחד בלבונטין. יש בעיר כל כך הרבה אופציות, ממקומות קטנים עד גדולים, אבל אמנים שורפים את עצמם כי הם נטולי אסטרטגיה, כל אחד דופק מסע הופעות כאילו הוא יו-2".
גם עדי שפירא, יחצניתו של מושיק עפיה, נדהמה לשמוע על התופעה. "מה? מי עושה הופעות בבית? את צוחקת עליי", וכשקיבלה את המפרט סיכמה: "נו טוב, כל האשכנתוזים".