משחקים בשביתה: שביתת הבימה נמשכת
האם המשבר בתיאטרון הלאומי נפתר אמש או שזו רק הצגה? אחרי שוועדי העובדים והשחקנים הכריזו על שביתה בעקבות עיכוב משכורות, הודיעו הנהלת הבימה ומשרדי האוצר והתרבות כי הושג הסכם הבראה. אך העובדים טוענים: לא דיברו איתנו, עד שהכסף יתקבל השביתה נמשכת

יו"ר ועד העובדים, איתן סביליה, אמר למעריב: "אני שומע על כך מהעיתונות. לא הייתה שום נציגות של הוועד בפגישה בין ההנהלה למשרדי התרבות והאוצר. מבחינתנו, בלי נוכחות, מעורבות ואישור של ועד העובדים ונציגו בהסתדרות אין הסכם ויש שביתה".
במשרדי התרבות והאוצר נשמעו טונים אחרים. שם הביעו שביעות רצון מכך שלאחר חודשים ארוכים של משא ומתן הושג הסכם בנוגע לתוכנית הבראה כמענה למשבר הכספי העמוק שאליו נקלע התיאטרון, בין היתר בשל השיפוץ הגרנדיוזי של המבנה ובשל הלוואות שנלקחו בעבר מהמדינה וטרם כוסו. במסגרת ההבנות סוכם על מתן סיוע מיוחד לפתרון המשבר הכלכלי של התיאטרון הנתון בגירעון של כ-40 מיליון שקל, על מחיקת מרבית החוב של התיאטרון למדינה ועל מינויו של חשב מלווה בכל פעולות התיאטרון למשך תקופת ההסכם.
כמו כן, סוכם על הסדרת תשלומי השכר לעובדי ולשחקני התיאטרון על מנת שישובו לפעו ל במהרה.
עם זאת, העובדים כאמור טוענים כי איש לא עדכן אותם ומבחינתם השביתה נמשכת. לא חר שביתת אזהרה קצרה בחודש מאי ואיומים נוספים בימים האחרונים, יצאה אמש השביתה לפועל וחמש הצגות בוטלו: "אלוף הבונים" ו"מלכת היופי של לינאן" בתל אביב, "כי בנו בחרת" באשקלון, "כתם לידה" בתיאטרון
"התיאטרון עושה מאמץ גדול לשלם את המשכורות לשחקנים ולעובדים, שהם בראש סדר העדיפויות שלנו, ולחזור לשגרת ההצגות ולקהל שלנו", אמרה אתמול מנכ"ל התיאטרון, אודליה פרידמן.
יו"ר ועד העובדים סביליה אמר: "אין לנו טענות להנהלה, אלא למשרדי הממשלה ולנאמנים הציבוריים ששלחה לאורך השנים. אני עובד 25 שנה בהבימה, שהיא בית בשבילי, ורואה את התיאטרון שוקע. הכסף לפנסיה שלנו לא מגיע, המשכורות שלנו מתעכבות שוב ושוב, והזכויות שלנו נפגעות. נמשיך בשביתה עד שנראה את הכסף בחשבונות הבנק שלנו". דוד גלנוס, יו"ר איגוד האמנים בהסתדרות, אמר: "העובדים לא יסכימו לתוכנית הבראה שתכלול פיטורים והורדת שכר". לדברי עו"ד בני כהן, המייצג את ועד העובדים, "השביתה תימשך כל עוד לא נגיע להסדר שבמסגרתו יבטיחו קרנות הפנסיה כי זכויותיהם של העובדים לא ייפגעו".

בוועד מציינים כי משכורות העובדים אינן משולמות בזמן כמעט מדי חודש; קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שמנוכות משכר העובדים אינן משולמות; ובמשך למעלה מעשור לא הועלו העובדים בדרגות בניגוד להסכמים קיבוציים. "את כל אלה ספגנו תקופה ארוכה למען התיאטרון, אולם איננו רואים סוף לתהליך", כתבו העובדים במכתב מיוחד. "עובדים שלקחו משכנתאות, שכירויות והתחייבויות אחרות אינםיכולים לשלם חובות אלה וחובות נוספים לקיום יומיומי הכרחי ושוטף".
במשרד התרבות טוענים כי אין קשר בין ביטול ההצגות למו"מ. לדברי השרה לימור לבנת: "אין לקשור בין תביעות העובדים לבין הדיונים בין הצדדים לגיבוש תוכנית ההבראה, וכל ניסיון כזה נועד לזרות חול בעיני הציבור. אין ולא היה כל עיכוב בהעברת התמיכות של משרד התרבות לתיאטרון. משרד התרבות מעביר להנהלת התיאטרון מדי חודש בחודשו את כספי התמיכה השוטפת. כמדי חודש גם בתחילת החודש הנוכחי העביר המשרד לתיאטרון כ-1.4 מיליון שקל. סכום כסף זה מיועד גם לתשלומי השכר לעובדים ולשחקנים, ומשרד התרבות מצפה כי הנהלת התיאטרון תעביר ללא דיחוי את תשלומי השכר לעובדי התיאטרון".
השחקנים בתיאטרון הביעו תמיכה בוועד העובדים. "מה שהוועד מחליט מקובל עליי", אמר השחקן יוסי פולק. השחקנית סנדרה שדה אמרה: "גם אני בשביתה. מצד אחד אני עצובה שזה המצב של התיאטרון, ומצד שני אני אומרת שאולי השביתה תעזור לפתוח דף חדש. הגיבנת הזאת נסחבת כבר שנים. לא קיבלנו שכר ואנחנו השחקנים משתפים פעולה עם העובדים". בראיון לגל"צ הוסיפה השחקנית ליא קניג: "מה שקורה בתיאטרון הלאומי זה פשוט סקנדל".
השתתפו בהכנת הידיעה: יובל גורן, אלעד בילו, יוסי גרינשטיין וכרמית ספיר-ויץ.