פעם היה פה שמח: וודסטוק בירושלים
פסטיבל וודסטוק הישראלי, ביום חמישי הקרוב בירושלים, יכלול מופעי מחווה לניל יאנג, לג'ניס ג'ופלין וללד זפלין. מיכאל גריילסאמר מסביר מדוע זו אינה סתם התרפקות נוסטלגית

מה לו וללד זפלין? מיכאל גריילסאמר צילום: אלינדב היימן
יש מי שלוקחים את אירועי יום האהבה ברצינות. בחמישי הקרוב יתקיים באצטדיון קראפט בירושלים פסטיבל וודסטוק הישראלי השנתי. מה שהתחיל ב-1969 כפסטיבל שאירח את גדולי המוזיקאים של התקופה הפך עם השנים לסמל האהבה והמוזיקה האולטימטיבי, והוליד אינסוף פסטיבלים דומים ושלל מחוות. אחד המוצלחים שבהם הוא זה הישראלי, שיארח זו השנה הרביעית מוזיקאים שיקיימו מופעים ברוח התקופה. גבע אלון יציג מופע משירי ניל יאנג, יעל דקלבאום תבצע יחד עם ליבי והפלאשבק שירים של ג'ניס ג'ופלין ושל ג'ימי הנדריקס, ויועלו גם מופעי מחווה
ללהקת הדלתות, לבוב דילן ולרבים אחרים.
מופע מעניין נוסף שיתקיים באירוע הוא של מיכאל גריילסאמר, הזכור לכם מקדם האירוויזיון 2011, שם ביצע עם אשתו שמרית את השיר "טו דו דו". על אף ההקשר הברור לחג האהבה, בפסטיבל יקיים גריילסאמר מופע יחיד שכולו גרסאות כיסוי לשירי לד זפלין. "רוב השירים במופע עוסקים באהבה, והם גם נעשו באהבה ולא מתוך שיקולים אחרים", הוא אומר. "הרעיון הכללי של וודסטוק נקשר להרבה אנשים עם אהבה ועם אנשים עירומים, אבל פה זה בעיקר הולך לכיוון המוזיקלי. למרות שאולי אפשר לצפות ליותר".
ההשפעה של לד זפלין לא באה לידי ביטוי במוזיקה שלך. מה לך ולהם?
"זה נכון שבהקלטות האלבום שלי הם לא כל כך נוכחים, אבל בהופעות דווקא כן. מי שהיה בהופעה שלי יודע שההווי הכללי הוא הרבה יותר רוקנ'רול מכל דבר אחר. גם אם העיבודים הם של רגאיי או של מוזיקה אירית. על הבמה מדובר במגברים, בחשמל, בבלגן ובסולואים. אני גם מנגן בכינור מחובר למגבר עם אפקטים, כך שאני שואב מהם הרבה השראה. גם בגישה שלי לכינור למדתי הרבה מחבר הלהקה ג'ימי פייג'".
אין בפסטיבל מהסוג הזה התרפקות נוסטלגית בסגנון "פעם היה יותר טוב"?
"אני לא מרגיש ככה. תשמע, אלה האבות המייסדים. אתה לא צריך ללכת אפילו 40 שנה אחורה ואתה מגיע ללהקות שעיצבו את הסאונד של הרוקנ'רול. אני לא חושב שזו התרפקות, זו פשוט חזרה למקורות. אומרים שהכל נכנס לקטגוריית 'פופ', אבל אני חושב שהרבה מהמוזיקה האיכותית היום, וגם פסגת הפופ הנוכחית, שואבות המון משם. התעשייה המוזיקלית לא ממש הלכה לכיוון לד זפלין אלא יותר לכיוון ביטלס, אבל כל התקופה ההיא היתה חדשנית. יש אנשים שמבצעים מוזיקה של באך ומוצרט מלפני מאות שנים, ואני לא חושב שזו התרפקות אלא יותר חזרה למקורות של המוזיקה הקלאסית".
בואו להמשיך לדבר על זה בפורום מצעדים וביקורות מוזיקה -
