ריאליזם אופראי: כל הגוונים של "לה בוהם"

ההפקה של בית האופרה ל"לה בוהם" עומדת בציפיות מהיצירה הפופולארית ומכבדת את חשיבותה ההיסטורית, רק מעניין איך פוצ'יני בעצמו היה מגיב לג'יפ הצבאי שהעלה את הדמות הראשית לבמה

לירן גורקביץ' | 24/4/2014 16:19 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
ממש בימים אלה מעלה בית האופרה את 'לה בוהם' של פוצ'יני. מבחינת בית האופרה מדובר ב'הימור בטוח', זו אחת האופרות היותר פופולריות בכל הזמנים. אין עוררין ביחס לחשיבותה של היצירה, אך בעבר, מבחינת קבלה, 'לה בוהם' ידעה מהמורות.

עוד בתרבות:
ההורים הלכו לריאליטי, הילדים יסבלו במציאות
הספקתם להתגעגע? כהן ורושפלד חוזרים למסך
קליפ בבכורה: ביצוע לא שגרתי ל"צא מזה"
יוסי צבקר
מהיצירות החשובות בהיסטוריה של האופרה. ''לה בוהם'' יוסי צבקר
דרמה על הבמה ומאחורי הקלעים

ב-1895, כאשר פוצ'יני סיים את הלחנתה של 'לה בוהם', החברה האיטלקית נמצאה בתקופה של פילוג תרבותי-מוסיקלי. יש שמגדירים את הפילוג הזה כ'בעיית פוצ'יני'. מצידו האחד של המתרס, אלה שביקרו את פוצ'יני וצידדו בחידושיו של וגנר. הם קראו לשילובם של עקרונות חדישים יותר. מן הצד השני היו אלה שצידדו בהסתגרות תרבותית המקדמת את מאפייניה השמרניים יותר של האופרה האיטלקית – שהיו ועודם ייחודיים לה.

אולם ברור כיום שחשיבותה של "לה בוהם" ניכרת מהיבטים שונים. זו אופרה מייצגת לסגנון ה'וריזמו' – ריאליזם, לפיכך, הגיבורים של אופרה זו הם אנשים ארציים, יומיומיים – אמנים עניים, יצאניות, פרחחי רחוב וכיוב'. זאת בהנגדה לדמויות המיתולוגיות, הגדולות מהמציאות של וגנר, ששלט בכיפת האופרה בשנים אלה.

מעבר לכך, "לה בוהם" מייצגת גם  קשר הדוק יותר בין הטקסט לבין המוסיקה המתארת את המתרחש בעלילה. חלקים נרחבים מהאופרה מובנים על מעין שיחה בשיר – במובן זה, פוצ'יני מותח את ציר הזמן על ידי ההתעמקות בעולמם הרגשי של הדמויות, בדרמה המתרחשת על הבמה.

יוסי צבקר
הביאה את האנשים הארציים לקדמת הבמה. ''לה בוהם'' יוסי צבקר
מקור הבוהמה

את "לה בוהם" השתית פוצ'יני על הרומן 'חיי הבוהמיינים' מאת אנרי מורז'ה. האופרה מגוללת את חייהם של שישה בוהמיינים עניים ובמרכז העלילה סיפור אהבתם של רודולפו המשורר ומימי התופרת.

מימי חולה במחלה חשוכת מרפא, ובסוף האופרה מגיע סופה הטראגי. כביכול ליברטו מסורתי למדי לתקופה – אך ישנם גם רבדים עמוקים יותר ב'לה בוהם', נרטיב מטאפורי המתאר התפכחות מאידיאלים. כך, אהבתם של רודולפו ומימי מתחילה בעליית גג עלובה, ושם בדיוק היא מסתיימת. ואולי זאת הסיבה שפוצ'יני רשם כי עם מותה של מימי, הבין כי הסתיימו ימי בחרותו.

יוסי צבקר
ביצוע אמין ומופק כהלכה. ''לה בוהם'' יוסי צבקר
מימי עולה על ג'יפ

מבחינת הביצוע של אמש (רביעי) בבית האופרה – התפאורה הייתה בהתאם לנדרש. העוני של אמנים בוהמיינים בעליית הגג בפאריס, בית הקפה האהוב עליהם ברובע הלטיני, פונדק הדרכים עם עלות השחר, על יושבי הלילה הבודדים והמנומנמים, כל אלה היו עוצרי נשימה. ובכל זאת, הבחירה למקם את עליית הגג (מרכז ההתרחשות) בקומה נוספת מעל הבמה הייתה תמוהה. זה יצר ריחוק בין הצופים לבין המבצעי, ודווקא מכיוון שמדובר באופרת 'וריזמו', אשר גיבוריה הם אנשי היומיום, היה עדיף לצמצם את המרחק, מאשר להציב אותם על מעמד בימתי שכזה. גם ברור כי הג'יפ הצבאי שהכניס את מימי לבמה היה לא פחות מהזוי.

המבצעים כולם היו ברמה יוצאת דופן: הטנור של ג'ורג'יו ברוג'י כרודולפו מתבלט בגוון ייחודי, והוא ללא ספק דמות כריזמטית. למריה

אגרסטה כמימי – סופרן לירי בעל גוון מלא ועשיר, כנדרש לדמותה. בדואטים עם ברוג'י היא נוסקת עם סופרן נקי וגורמת לצופה להזדהות עם דמותה של מימי, היא פחות משכנעת כ'העלמה במצוקה', הגוססת ממחלה סופנית. נדין סיירה כמוזטה הייתה גם היא נהדרת, לעומתה סימונה פיאצולה כמרצ'לו היה פחות נוכח.

אולם היה ברור כי כוכב הערב היה המנצח דניאל אורן – המחוייבות המוחלטת שלו ליצירה, הלהט שלו, התקשורת הכל כך הדוקה עם זמרים על הבמה ועם המבצעים מולו, כל אלה ניכרים. לא מעט פעמים, במהלך הערב, רכנו הצופים קדימה בעניין על מנת לראות את הידיים המנפנפות בלהט מהבור, את ההדהוד הנוצר מהקפיצה הנלהבת על כן הניצוח, את ההבעה הפראית-אצילית על פניו, כאשר הוא מסמן את הכניסות השונות למבצעים. אין ספק שאורן ידע למקסם את הפרטיטורה ואת תזמורת האופרה, לחשוף את אותם גווני גוונים אותם הלחין פוצ'יני.

בסך הכל, מדובר בהפקה וביצוע נהדרים של האופרה, ולראייה שלושת השעות שחולפות כמעוט מבלי להרגיש.

היכנסו לדף הפייסבוק של nrg תרבות

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק