"מוטי היה כמו רב שישבת לידו לשמוע את דבריו"

העזרה לעיתונאי דתי להתקבל ככתב בוושינגטון למורת רוחה של שרת החינוך, השיחה המיוחדת עם ערפאת והעבודה המשותפת בתיאטרון ובטלוויזיה. אנשי תקשורת ועמיתים נפרדים בעצב ממוטי קירשנבאום

אסף גולן ועידוא דגן | 25/9/2015 13:15
תגיות: מוטי קירשנבאום
אנשי תקשורת, תרבות ועמיתים נפרדו מהעיתונאי ואיש הטלוויזיה, מוטי קירשנבאום שהלך היום (יום שישי) לעולמו. "מדובר באבדה הגדולה ביותר האפשרית לתקשורת בישראל", תמר בשיחה עם nrg איש התקשורת ומגיש מהדורת 'מבט' בערוץ 1 בעבר, חיים יבין.

עוד באותו נושא ב-nrg:
- "לא היה עיתונאי חד וישר ממוטי. הוא לא פחד מאף אחד"
- הלך לעולמו העיתונאי ואיש הטלוויזיה מוטי קירשנבאום
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"העניין הזה של מותו של מוטי קירשנבאום תפס אותי כפצצה על הראש. מוטי היה איש שהיה כל כך חי כל כך תוסס ואדם חיובי ואופטימי, הוא היה כל כך חיוני ונהדר ולא האמנתי שהוא ככה ילך לעולמו. פתאום הגורל או אלוהים לקח אותו בחבטה. האדם עובד ואלוהים צוחק אומרים באידיש", הודה יבין בעצב.
 
צילום: אריק סולטן
''איש דעתן ובעל השקפת עולם מגובשת ומנומקת''. קירשנבאום צילום: אריק סולטן

יבין התקשה להיפרד מעמיתו ונזכר בסיפורים על עבודתם המשותפת יחד בעבר בטלוויזיה. "מה אגיד עליו, היינו קשורים וכרוכים זה בזה שנים רבות מאד מאז ראשית הדרך. הוא היה עמית שלי במובן החיובי של המילה. אני זוכר אותו יורד במדרגות ברוממה בפעם הראשונה. הייתי כבר מהוותיקים במקום אמרתי לו אפשר לעזור לך? הוא תמיד הזכיר זאת. מוטי הוא האיש שבהמשך הכניס אותי לאולפן כמגיש. חיפשו מגיש חדשות אחרי שהקראתי חדשות הוא אמר לכולם להפסיק לחפש מגיש. 'יש לנו כאן את חיים כמגיש הכי טוב', הוא אמור. הוא גם היה העורך הראשון של מבט".

יבין תאר את עבודתו של קירשנבאום בתוכנית הדגל של ערוץ 1 "מבט" כעורך החדשות. והדגיש כיצד נוכחותו הייתה מורגשת. "כעורך חדשות הוא נתן את הטון לגמרי, אם הייתה מחלוקת כל שהיא אז מוטי היה פוסק הלכה. את זה הוא ידע לעשות עם כל ההומור והעמוקות. הוא היה אדם מאד שורשי וקשור בארץ הזאת, הוא היה תלמיד בית ספר חקלאי. איש שורשי. הוא עשה סרטים אקטואליים, כמו הסרט רימון בעזה ישר אחרי מלחמת ששת הימים, הוא גם היה ענק בסרטי הטבע שלו.

"אבל זה לא עיקר שבחו של האיש המיוחד הזה. נקודת הכובד האמתית שלו הייתה הסאטירה שהוא הקים בישראל. מוטי היה הסטיריקן הראשון שהיא לארץ את האמנות הזאת. הוא עשה את ניקוי ראש ולפני זה את התוכנית השבוע שחלף, זה היה הדבר הקלאסי ואחר כך היו כל תכניות הבמה שהוא עשה שהיו יצירות מופת.
חיים יבין הוסיף כי תרומתו לטלוויזיה הישראלית ניכרת. "מוטי היה מנכ"ל מוצלח מאד של הטלוויזיה. הוא שפט דברים כהווייתם ולא היסס להיכנס לעימותים עם השלטון, בין אם זה היה ליכוד או מערך. הוא נהג בכולם באותה עמדה הוא לא הסתיר את השקפת עולמו אבל לא עשה מכך עסק ולא הלך להפגנות נגד הממשלה. מעניין שאף שמי שמינה אותו כמנכ"ל זו שולמית אלוני הוא היה שווה לכולם. בסופו של דבר מדובר באבדה גדולה האיש היה ממש מלא כרימון", סיכם יבין. 

איש התקשורת וחבר הכנסת לשעבר ניצן הורוביץ שעבד בצמידות עם מוטי קירשנבאום הספיד אותו גם כן בשיחה עם nrg ואמר כי "מדובר באיש חם, שנון, חד, מצחיק שפיו וליבו שווים. מוטי גידל אותי ועוד הרבה אנשי תקשורת בארץ והיה אחד מעמודי התווך של התקשורת הישראלית. מעניין לציין שהוא קיבל את פרס ישראל בגיל צעיר יחסית, באזור גיל שלושים ולמרות גילו הצעיר הוא לא עצר במקום הזה שזה כבר נקודת שיא אלא הוא המשיך הלאה ועבד עד הסוף. למרבה המזל ולמרבה השמחה הייתי אצלו אתמול בתוכנית ואמרתי לו מזל טוב על היום הולדת שלו. אני ממש שמח על כך ואני חושב שעם ישראל איבד איש תקשורת וטלוויזיה
מהמעלה הראשונה. אדם חכם שהיה חשוב לו מה שקורה בארץ ושגידל המון אנשים".

איש הרדיו ועיתונאי רשת ב' חיים זיסוביץ' ספד לעמיתו ואמר כי "אחרי מותו יספרו ויזכירו את חוכמתו של מוטי קירשנבאום, את חוש ההומור הנפלא שלו – כן, בראש ובראשונה ההומור העצמי – את חייכנותו ואת סקרנותו שלא ידעה סיפוק". זיסוביץ' הדגיש כי היה מדובר באדם הגון. לראיה סיפר ל-nrg כי "לפני שנים רבות, כששימש מוטי מנכ"ל רשות השידור, עלתה מועמדותי לנסוע לוושינגטון כשליח קול ישראל. על התפקיד הקוסם היו כמה מתמודדים. כשהגעתי לראיון אצל קירשנבאום הוא סיפר לי ששרת החינוך דאז, שולמית אלוני, שמינתה אותו לתפקיד, ביקשה שלא לשלוח לוושינגטון אדם חובש כיפה, דתי. הנימוק המשכנע היה ששומר שבת לא יוכל לשדר מהבירה החשובה בעולם אלא רק חמישה וחצי ימים בשבוע. 'זה לא אישי – זה ענייני, היא בוודאי נימקה', אמר לי קירשנבאום". "'אמרתי לה' הוסיף קירשנבאום. 'שמה שהיא אומרת, בעצם, זה שדתי לא יוכל להיות שליח של רשות השידור בגלל יהדותו. לזה לא אסכים' אמר המנכ"ל ומינה אותי לתפקיד", תאר זיסוביץ'.



"כזה היה קירשנבאום", המשיך זיסוביץ', "איש דעתן ובעל השקפת עולם מגובשת ומנומקת, שנהג כבוד בבעלי דעות אחרות משלו. בעיניי הוא גילם  את מה שאמרה פעם עיתונאית אמריקאית ידועה: אי אפשר לצפות מאיתנו שנהיה אובייקטיבים, אפשר לדרוש מאיתנו להיות הוגנים. והוא היה הגון והוגן. עיתונאי ואדם למופת".    


השחקנית הוותיקה רבקה מיכאלי שהשתתפה בתוכנית "ניקוי ראש" שאותה הפיק קירשנבאום אמרה ל-nrg כי "ההפסד האישי של כל חבריו הוא ברור, ההפסד הענקי הוא למדינת ישראל, לחברה הישראלית, זה עוד נדבך ל'תוגת הישראליות' כמו שקרא לה דורון רוזנבלום. מוטי בהומור שלו, בביקורת שלו בראייה שלו את החיים, בעבודה שלו, רק האיר את מה שיכולנו להיות. הפסדנו בן אדם ענק".

שוחחת איתו על נושאים אקטואליים לאחרונה?
"לפני כמה חודשים ראיינתי אותו כשיצאה ההצגה שלהם: 'רואים ת'סוף' אז ערכנו שיחה מעמיקה על 'המצב' לאור העבודה הסאטירית שלהם בהצגה, ומאז נפגשנו בכל מני נסיבות חברתיות. הוא היה איש מאוד חם, מאוד ידידותי, נעים הליכות, מתוק מאוד, היה נעים מאוד להיות בחברתו וגם הוא קצת היה מעין רבי כזה, שישבת לידו ורצית לשמוע את דבריו. הוא היה מאוד כריזמטי ודומיננטי ותמיד היה לו מה להגיד".
 

צילום: אריק סולטן
סאטיריקן נוקב, חד וחריף. קירשנבאום צילום: אריק סולטן

השחקנית פלורנס בלוך שמשחקת בהצגה שביים "רואים ת'סוף" בצוותא בימים אלו, גם כן תארה את קירשנבאום האדם, היוצר והמותג. "אנחנו יושבים כמה אנשים כאן בבית וכולנו בהלם. בחזרות הוא היה שיעור היסטוריה מהלך, שיעור לחיים, של הומור ופרופורציות בחיים, זו זכות ענקית שעבדתי אתו, אישיות מדהימה. כל החזרות הם סיפרו סיפורים, הוא וב. מיכאל ואפריים סידון. סיפורים על פגישות כל גדולי העולם, פשוט שיעור היסטוריה".

בדרך כלל החשיבה שלו טלוויזיונית, איך הוא עבד עם במה?
"בשבילו מה שהיה חשוב זה לדעת להגיש את הבדיחות ולתת את הפאנצ'ים כמו שצריך, לחלוק את החוויה. מעבר לכך שהוא איש טלוויזיה, הוא איש של מדיות, מספר סיפור, לא חשוב באיזה מדיה".

תרצי לחלוק אתנו את אחד מהסיפורים שהוא סיפר לכם.
"באחד מהסיפורים הוא היה בזמנו באחד התפקידים בערוץ הראשון, עורך התכניות ברשות השידור ככל הנראה, והוא פגש את ערפאת, שלא ידע איך לדבר בטלוויזיה, והוא רצה ללמוד איך לעבור בתקשורת, הוא ידע שיש אתו בעיה עם זה, אז הוא התקשר באמצע הלילה לקירשנבאום והביאו אותו עם מכונית לרמאללה. ערפאת כל הערב החזיק לו את היד וביקש אותו להנחות אותו איך לדבר נכון מול המצלמות. זה כל כך הזוי כי אתה אומר, אתה חי מציאות מסוימת ביום יום, בפוליטיקה,  ופתאום שני אנשים שנפגשים עם הפחדים שלהם, וזה מוטי, שהוא התייחס לערפאת כמו שהוא התייחס לגורילה שלו באפריקה, איש של מילים, של אנושיות. פגשתי אותו ממש לאחרונה בטקס פרסי אופיר, הוא הגיע עם חני הבת זוג שלו, גם אישה מדהימה. גם שם שהא בא להגיש פרס, הוא לא מפספס לרגע, אפילו מהמקום הקטן הזה".

דברתם לאחרונה באופן אישי?
 "כן, בפעם האחרונה דברנו על להרים משהו חדש שעוסק בפליטים, אז כשהודיעו שישראל תקלוט כמה מהפליטים מסוריה ותשתתף במאמץ, אז הוא העיר בציניות ש'זה ידיוע שאנחנו הכי טובים עם פליטים, אנחנו מדינה טובה קולטת פליטים"

הוא היה שמאלי בדעותיו.
 "כן, אבל זה השמאל של פעם, אז שהיה ליכוד מול עבודה, זה שמאל שורשי, ומעבר לשמאלני כן או לא הוא היה הומניסט גדול והכי מדהים שהוא עדיין האמין, למרות הכל ולמרות כל מה שהוא יודע, הוא האמין שאפשר אחרת ותמיד בבעיטה, בהטחה, הוא לא סתם ולא רצה לשתוק על שום דבר, עוד קשה לי לדבר עליו בלשון עבר".

אז הוא היה אופטימי, למרות הכל?
 "לא אופטימי, אבל מאמין"

יו"ר צוותא אבשלום וילן מסר: "מוטי קירשנבאום היה מצוין בכל תחום שבו נגע, כאיש טלוויזיה, כעיתונאי, כיוצר דוקומנטרי וכבמאי, אבל הוא היה בראש ובראשונה סאטיריקן נוקב, חד וחריף, שלא היסס למתוח ביקורת מימין ומשמאל ובראייה היסטורית - הוא תמיד צדק. הסאטירה האחרונה שביים הייתה 'רואים ת'סוף' בהפקת צוותא, שם שמקבל היום משמעות מצמררת. אנשי צוותא, ההנהלה, ההפקה וצוות המופע, אבלים וכואבים את מותו של אחד מאנשי התרבות הגדולים בישראל. נזכור אותו בחיוך".

רועי שרון: "היה צנוע, לא הסתובב עם כתר על הראש"

גם עיתונאי עקוץ 10 רועי שרון הספיד את חברו לערוץ. "הייתה לי הזכות הגדולה לעבוד בצלו של האיש היקר הזה. מוטי כמו שהוא היה נראה על המסך כך הוא היה מתנהג גם מאחורי הקלעים, הוא היה איש חריף בצורה חריגה, בעל חוש הומור שלא רואים אצל הרבה אנשים בטח לא בגילו. היה לו ניסיון עתיר שנים ולכן גם בנושאים שהוא לא הסכים עמך כמו בהשקפת עולם הוא לא היה נשאר בבנאלי אלא רוצה לחדש", הדגיש.

"הוא היה אומר תמיד שאני כבר 30 שנה אומר את דעתי לכן בוא נתקדם כדי שיהיה מעניין. מעבר לכך הוא היה איש עם ענווה ונחמדות מופלגים. הוא היה מודע לעולם ולבני האדם ולא היה מתנשא. במערכת הוא לא הסתובב עם כתר על הראש כמי שהמציא בישראל את הטלוויזיה את הסטיארה ושפה תקשורתית שלמה אלא הוא ישב עמנו כאחד האדם וצחק והתווכח עם כל אדם. הוא הצחיק את כולנו ולמרות זאת כולנו נתנו לו כבוד אדיר".

בסיכום דבריו אומר רועי שרון כי "הייתה לי הזכות לעבוד בצלו להגיש מספר פעמים את התוכנית לונדון וקירשנבאום והידיעה הבוקר היממה את כולנו אבל בשורה התחתונה האיש חי ומת כמו באגדות כמו בסרטים שהוא עשה על בעלי החיים באפריקה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

המומלצים

פייסבוק