ההרכב הישראלי שמרקיד את העולם: "את ישראל צריך לייצג בצורה חכמה"

"אמן שמבטל הופעה בארץ לא מכיר את ישראל" קובע איתי קלדרון מ-JETFIRE, הרכב המוזיקה האלקטרונית הישראלי-בלגי המצליח שיופיע בפסטיבל Smash The House באילת. בריאיון ראשון ומיוחד הוא גם מוכיח שהשגרירה הכי טובה לישראל היא המוזיקה

איילת קליין כהן | 29/3/2016 10:57
תגיות: ג'טפייר,JETFIRE,אינפקטד מאשרום,אסף אבידן,בלקן ביט בוקס
"אפשר להתלונן על זה שבישראל קשה להצליח ושאין פה שוק, אבל אנחנו והקהל הישראלי זה סיפור אהבה, ואין תחושה יותר כיפית מההרגשה שאתה צועד יחד עם אנשים שליוו אותך עוד בהתחלה, כשהיית כלום – אנשים שהם מעבר לקהל, שאתה מרגיש שהם החברים שלך", אומר איתי קלדרון מהרכב ה-EDM (מוסיקת דאנס אלקטרונית) הישראלי-בלגי 'ג'טפייר', שעם חבריו נמנים גם זוהר ברטוב ודי. ג'יי ניקולאס. ההרכב, שהוקם לפני כשנתיים והוחתם בלייבל הנחשב Spinnin' Records, הספיק ליצור לעצמו קהל אדיר בארץ ובעיקר בחו"ל ולהופיע בפסטיבלים בסדר הגודל של 'טומורולנד' לצד די. ג'ייז מהידועים בעולם.

עוד כותרות ב-nrg:
• "באטמן נגד סופרמן": בקרב הזה, הקהל ניצח
למי הדין? אמנים מגיבים לפרשת החייל בחברון
מתנחלת בגיי בר: תמר שילה מלרלרת ב'אוויטה'
כל התכנים הכי מעניינים - בעמוד הפייסבוק שלנו

"התחלנו את זה כהרכב שהדי. אן. איי שלו הוא ישראלי", מספר קלדרון. "החלטנו שאין לנו מה להתחקות אחרי האירופאים ואמרנו – בואו נביא את המנטליות שלנו, את התרבות שלנו. יש לנו מדינה מאוד פוליטית, שגדושה בקשיים, אבל יש בה גם דברים טובים, כמו עושר תרבותי. המוסיקה מאוד אינטנסיבית ועוצמתית כי אנחנו באמת מרגישים שאנחנו עוברים חוויה מאוד אינטנסיבית בארץ, עם כל מה שקורה כאן, כשכל שנתיים יש עימות או מלחמה. שני הצדדים האלה מאוד משפיעים על המוסיקה שלנו, ואנחנו מנסים להביא את הסיפור שלנו, להעביר את מה שאנחנו עוברים דרך המוסיקה, ואני רואה שאנשים מגיבים לזה".
צילום: יח''צ
אם אני רוצה שיקשיבו לי, אני צריך לייצג אותנו באמצעות המוסיקה, פחות באמצעות אקט של לנופף בדגל. JETFIRE צילום: יח''צ

אתה חושב שישראלים שאוהבים אתכם מצפים מכם להיות שגרירים של ישראל כאשר אתם מופיעים מעל בימות בחו"ל מול קהל עצום?

"לא רק חושב, אני יודע שכן, וכיף ונעים לי עם הציפיה הזאת, אין לי שום בעיה לייצג את ישראל. אני רוצה שאנשים ידעו שישראל היא מקום טוב, לתקן את הרושם שנוצר בהקשר שלה. היה אמן איטלקי שפגשנו, וכשסיפרנו לו שאנחנו מישראל, אמר 'הו מיי גאד, אתם חיים בישראל? אין שם מלחמה?' אז כמו שאמרתי, יש גם את הצד הזה של החיים בישראל, אבל אני מקווה שידעו שיש כאן גם דברים אחרים, כמו מוסיקה, כמו תרבות, כמו האנשים.

"אני גם חושב שאין אף אחד שמספר את הסיפור של ישראל, וצריך לעשות את זה בצורה מאוד חכמה. הופענו בפסטיבל מאוד מפורסם של די. ג'ייז מכל העולם, היו שם בערך שלושים במות, ומכל הבמות, המון ישראלים בחרו להגיע דווקא לבמה שלנו. הבמה הייתה מפוצצת באנשים, וזה היה נורא כיף שבאו בשבילנו. לקחתי מאחד מהם את הדגל ונופפתי בו, ולמחרת קיבלתי ריקושט – 'למה אתם צריכים לנופף בדגל ישראל? הדי. ג'יי שעל הבמה שלו הופעתם לא יכול להיות חשוף לאמירה פוליטית'. זה לא שהוא לא אוהב ישראלים, זה שהמנהל לא רצה לקחת סיכון והעדיף לא לצאת בהצהרות פוליטיות", קלדרון מדגיש.

"ואז הבנתי שאם אני מייצג את ישראל, אני צריך לעשות את זה בצורה קצת יותר חכמה. אם אני רוצה שיקשיבו לי, אני צריך לייצג אותנו באמצעות המוסיקה, פחות באמצעות אקט של לנופף בדגל. לצערי, אנחנו עדיין קטנים", הוא מצטנע, "ואם אתה לא מגיע בתור אמן מטורף אתה לא תצא טוב מהצהרות פוליטיות, וכדי שהענקים האלה לא ידרכו עליך, אתה צריך לגדול עוד כדי שתוכל להתחיל לנופף בדגל שלך".
צילום: יוסי מאמיה
''אם אתה לא מגיע בתור אמן מטורף אתה לא תצא טוב מהצהרות פוליטיות''. JETFIRE צילום: יוסי מאמיה

מה אתה חושב על החלטתם של חלק מהאמנים לבטל את הגעתם לארץ משום שמופעל עליהם לחץ פוליטי?

"אמן שמבטל את ההופעה שלו כאן לא באמת מכיר את ישראל", משיב קלדרון נחרצות. "הוא ניזון מחדשות ולא מהיכרות אמתית עם המדינה ועם האנשים. אני מכיר המון אמנים בחו"ל, ואני לא מכיר שום אמן שבאמת מכיר ישראלים וביטל את ההופעה שלו כאן – כשאתה מכיר ישראלים, ואני יודע את זה מהמון אמנים, אתה מרגיש שיש כאן משהו אחר. יש הרבה מאוד אמנים שנחשפו לקהל ישראלי ומתים להופיע בישראל.

"ועוד משהו – לעיתים קרובות, האמן בכלל לא יודע שבוטלה הופעה שלו בישראל או שבוטלה ממניעים פוליטיים, ויש כאן משחק של כסף - מה שקורה לפעמים הוא שהאמן סוגר הופעה בישראל, ואז מישהו שבא ממקום עשיר והוא אנטי-ישראלי פונה למנהלים ואומר שהוא רוצה הופעה בדיוק בתאריך שבו נקבעה ההופעה בישראל ומציע לשלם פי ארבעה. אז באופן אוטומטי, יבטלו את ההופעה בישראל, והאמן בכלל לא צד בזה במקרים האלה, לא חשוף לצד הפוליטי, והביטול לא נעשה ביוזמתו."זה, אגב, מה שאני אוהב בהופעות בחו"ל - לאף אחד לא אכפת מאיפה אתה. אתה אוהב מוסיקה? אתה אוהב את מה שאתה שומע פה? אחלה, בוא תגיע, תיכנס, תשמע. אין תעודת זהות, והשפה בפסטיבלים הגדולים היא נטו מוסיקה. לא אכפת לנו מאיפה אתה, אם אתה אוהב את המוסיקה הזו, מקומך פה".
 
קטעים נוספים

השמים הם הגבול

'ג'טפייר' זוכה אמנם לפופולאריות עצומה מעבר לים, מקפיצה קהל המונה עשרות אלפי אנשים בפסטיבלים בינלאומיים ונוחלת הצלחה רבה, אך תחילת הדרך, בסך הכל לפני שנתיים, לא הייתה פשוטה.

"בהתחלה, יש להרכבים מוסיקליים הרבה קשיים והתמודדויות, קשה לך לקדם את עצמך, ואתה מוצא את עצמך במצבים כלכליים לא פשוטים, ולא תמיד נכנסת לך משכורת. יש סיטואציות שבהן אומרים לך - בוא תופיע מול עשרים אלף איש, אבל תעשה את זה בחינם. אתה אומר לעצמך – זה גם עסק שאמור להניב משכורת מסוימת, לא? החברות בין האנשים בהרכב היא מה שמחזיק את זה ביחד, שמעודד אותך כשאתה בתחילת הדרך וגם בהמשך. בסופו של דבר, אם אתה והחברים שלך להרכב תעברו יחד את הקשיים ואת הרגעים הלא קלים, אתם גם תהיו חברים טובים. קשה מאוד לנהל הרכב בארץ בלי להיות חברים טובים.

צילום: יוסי מאמיה
''אומרים לך: בוא תופיע מול עשרים אלף איש, אבל תעשה את זה בחינם''. JETFIRE בפעולה צילום: יוסי מאמיה

"כל אחד מאתנו מביא להרכב משהו מהמקום שלו - ניקולאס מביא את החיוכים ואת הפאן שבכל הסיפור הזה, כי הוא גם די. ג'יי במלוא מובן המילה", מספר קלדרון. "זוהר בא עם סאונדים מטורפים ומשוגעים שצריך לבוא לסדר אותם, ואני על הצד ההפקתי וגם מביא את הצד של השוטר הרע שכל הזמן מתבאסים עליו", הוא מוסיף בחיוך, "זה שתמיד אומר שזה לא מספיק טוב ושצריך להעלות את הרמה. אני חושב שמה שהופך את השילוב בינינו למוצלח זה שכולנו משלימים אחד את השני לטובת המטרה והתוצאה – הנאמנות היא לא רק לבן אדם שאתה עובד אתו, אלא גם לתוצאה, כי אנחנו מתחרים כאן בטייקונים, מבחינת חו"ל. כשיש סנכרון וכולם מבינים שאנחנו צועדים ביחד לכיוון התוצאה, אתה נהיה הרבה יותר סלחן כלפי תסכולים שקורים בהפקה".

פעילותם של אמנים והרכבים ישראלים ותיקים יותר בסצנה הבינלאומית סללה לכם את הדרך, הקלה על ההתקבלות שלכם בחו"ל?


"יש שמות ישראלים עם כישרון אדיר, שסללו את הדרך לאמנים ישראלים מבחינה עולמית, גם אם לא בז'אנר שלנו, וזה מאוד חשוב, כמו 'אינפקטד מאשרום' בז'אנר של הטראנס, כמו אסף אבידן, כמו 'בלקן ביט בוקס' ועוד – יש ישראלים עם כישרון מטורף, וברגע שאת מחברת אותם למערכות שיכולות לעזור להם לממש את הכישרון שלהם, אז השמים הם הגבול. אין הרכב ישראלי שנמצא קדימה בז'אנר שלנו, ואם היה, אולי הדרך שלנו הייתה טיפה יותר קלה, אבל אני יכול להגיד לך שבהרבה מאוד שיחות, כשאני מספר שאני ישראלי ושואלים אותי אם יש עוד אמנים ישראלים, אני מציין את השמות האלה, ואין אחד שלא מכיר אותם".
צילום: רמי דיאבלו
סללו את הדרך. אינפקטד מאשרום צילום: רמי דיאבלו

בחודש הבא יופיעו חברי 'ג'טפייר' בפסטיבל Smash The House שיתקיים באילת בקונספט של נגינה בלייב על הבמה. "אנחנו הולכים לחשוף את הקונספט השני שלנו בכל הנושא של האון סטייג' – אני עולה עם גיטרה חשמלית, ורוב הטרקים שלנו מבוצעים עם כלי נגינה בלייב. עד לאחרונה היינו מתקלטים, ולא היה לנו את הקטע של ההופעה בלייב. כאן, אנחנו מנצלים את הבמה הגדולה שניתנה לנו כדי להציג את הקונספט הזה של הנגינה בלייב, שרק הולך ומתרחב – בהתחלה עלינו עם גיטרה, ובהופעות הבאות זה כבר יהיה בשילוב תופים וקלידים.

"זה החלום הגדול - להמשיך ולפתח את 'ג'טפייר' להרכב לייב על הבמה, וגם לערוך פסטיבל שהוא רק שלנו עם שירים שלנו, שאנשים יגיעו רק אלינו במיוחד להופעה. היינו רוצים להעביר אנשים חוויה מסוימת שהיא שלנו, שקשורה לכל מה שאנחנו אוהבים פה. אני יכול למנות לך המון מטרות, אבל בסופו של דבר זה שהעולם יידע את הסיפור שלנו. בזה זה מסתכם - לבוא ולספר סיפור, והסיפור הוא מוסיקה".

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך

המומלצים

פייסבוק