היה שווה לחכות: העולם משתגע על עמית פרידמן
יותר מארבע שנים עברו מאז אלבום הבכורה של הג'אזיסט הישראלי, ומתברר שבכל העולם – וגם אצלנו, חיכו בציפייה רבה לאלבומו החדש. המגזינים באירופה משבחים, הופעת ההשקה במסגרת פסטיבל הג'אז של תל אביב כמעט סולד אאוט, אבל אף אחד לא יודע שאת השירים שלו, הסקסופוניסט בכלל מלחין על פסנתר
סקסופוניסט הג'אז עמית פרידמן, הרבה יותר ממרוצה כשהוא קורא את הביקורות מחו"ל, המפרגנות ברובן, לאלבומו השני Long Way To Go. למה רק בחו"ל? כי האלבום החדש יצא כבר בחודש ספטמבר באמצעות Dot Time Records, חברה בינלאומית המתמחה במוזיקת ג'אז ומוזיקת עולם, ועכשיו הגיע הזמן להשקה החגיגית בישראל במסגרת פסטיבל הג'אז של תל אביב ב-9 בדצמבר בסינמטק תל אביב."למעט שורה אחת כל הכרטיסים נחטפו. אפשר להגיד שהמופע סולד אאוט", אומר פרידמן הנרגש. "ושיהיה ברור - לא רק חברים וקרובי משפחה קנו כרטיסים. אין לי כל כך הרבה קרובים, אנחנו משפחה אשכנזית...", הוא מוסיף בחיוך.
צפו בבכורה בקליפ ל-Shirupiri:
יותר מארבע שנים חלפו מאז השיק פרידמן ב-2012 את אלבומו הראשון Sunrize, אף הוא התקבל בחום על ידי המבקרים והקהל. גם הפעם פרידמן כתב את כל הקטעים ובמובנים מסוימים הוא ממשיך את קודמו, כך מוסר פרידמן, רק שהפעם יש גם שלושה קטעי שירה ושיתופי פעולה, בהםMomento בביצועה של הזמרת הצ'ליאנית קלאודיה אקונה הפעילה ומוכרת מאוד בניו יורק, Silent Blue של תמר אייזנמן שגם השתתפה באלבומו הראשון ו-love Must Be The Way עם רביד כחלני מ"ימן בלוז".
נחזור לרגע לקבלת הפנים החמה והמחבקת לאלבום ויוצרו בחו"ל, כדי לספר שבאתר Jazz in Europe נכתב כי פרדימן נמנה על הטופ שבמוזיקאי הג'אז בישראל. "אלבום מרגש" נכתב באתר האמריקני Jazz Weekly ואילו ב-UK VIBE ממש השתפכו: "יש דברים ששווה לחכות להם, ואלבומו השני של פרידמן הוא בהחלט אחד מהדברים האלה".

"כידוע קשה להגדיר מהי מוזיקה ישראלית, כל שכן ג'אז ישראלי", עונה פרידמן לתהייה אם הוא רואה בעצמו כמייצג של הז'אנר בחו''ל. "הכתיבה שלי מושפעת ממוזיקה מגוונת מכל העולם, כולל רוקנרול, מוזיקה לטינית, מוזיקת עולם ומוזיקה ערבית, אבל בגרעין אני וההרכב מחוברים לג'אז המסורתי. לשמחתי אנשים שמקשיבים למוזיקה שלי שומעים את הג'אז הזה על קשריו המסורתיים. מבחינתי זה הישג".
עדיין יש קהל לג'אז?
"כן, בהחלט. אפשר להגיד שיש הרבה אנשים שאוהבים ג'אז מבלי לדעת שזה מה שהם שומעים. בשנים האחרונות הולך וגדל קהל חובבי הג'אז בעולם וגם בישראל. הג'אז אמנם רחוק מהמיינסטרים של עולם המוזיקה, אבל מספר גדול של ישראלים מצליחים בסצנת הג'אז בחו"ל ובניו יורק בפרט. אין פרופורציה בין גודלה של המדינה לעובדה שהג'אז הישראלי והמוזיקאים שלנו הם 'ענף יצוא' בפני עצמו. ויש גם עתודה! דור חדש של מוזיקאים צעירים שמנגנים בצורה מעוררת השראה".
יש לך הסבר לזה?
"יכול להיות שחוסר הפורמליות המאפיין את הג'אז, האלתור, הרשות לפעול מחוץ לקופסה, מתאימים לטמפרמנט וגם לאופי הישראלי שהוא אמביציוזי, רעב והישרדותי".

החיבור והחיבה של עמית פרידמן, 36, לג'אז, נוצרו בהדרגה. "ג'אז זו שפה לכל דבר ולוקח זמן להתחבר אליה. גם לי היה קשה בהתחלה להקשיב לג'ון קוטלריין כדי להגיד שאני מבין מה אני שומע", הוא מגלה.
פרידמן נולד באשדוד ולמד בתיכון תלמה ילין. "שם, במהלך ההכנות לבחינות הכניסה בתלמה ילין הכל התחיל. אבל עבר זמן עד שהבנתי שהתמכרתי לג'אז. אני משוכנע שהכל קרה בזכותו של המורה עמית גולן, שלצערי נפטר בטרם עת. הוא היה כמו נביא, כמו שליח של המוזיקה הזאת. הוא שב מניו יורק עם סטוק ענק של דיסקים וקלטות שהשמיע לנו. הוא זה שגרם לי להתאהב בג'אז ולהיכנס עמוק לתוכו. משם זה נמשך ועכשיו הג'אז הוא ממש בילט אין בתוכי".
הוא שירת בתזמורת צה"ל ומגדיר את עצמו כאוטודידקט. "פה ושם לקחתי שיעורים אצל מוזיקאים בארץ ובחו"ל שאני מעריך. אבל ללמוד במסגרות זה לא בשבילי", הוא אומר. בנוסף לג'אז, בעבר הוא כתב גם שירים ואף הוציא אלבום לשירים שכתב בעברית, "איש השקיות", כולל הקליפ החביב לשיר הנושא את שם האלבום, בכיכובה של דנה פרידן.
הוא עוסק בהוראה, ליווה בעבר את במת הצעירים של פסטיבל הג'אז באילת ועתה הוא מנהל עם אשתו ליאור לוין, מוזיקאית וסקסופוניסטית, את סדרת הג'אז בהרצליה, שעוסקת בחינוך למוזיקה של בני נוער. לאורך השנים התארחו בסדנה מוזיקאים מהשורה הראשונה ובהם אבישי כהן, עומר אביטל, ימן בלוז, ג'ונתן קלייסברג, דני זמיר ואחרים.
בשנים האחרונות הוא מתגורר עם אשתו ובתם הפעוטה עלמה, במושב עין ורד. "במשך תקופה ארוכה גרתי בתל אביב וחוויתי אותה בצורה אינטנסיבית, עד שנמאס לי בבת אחת מהאין חניה, אוטו זבל, הרעש, השכנים, וכך בהדרגה נדדתי צפונה מתל אביב, עד שהגענו לעין ורד. כאן אני עובד מתוך חדר המוזיקה שקרוב לבית, כשעץ הפומלות מול חלוני".
ספר על תהליך הכתיבה שלך.
"אני כותב על הפסנתר. פשוט, קל לי יותר להלחין על הפנסתר. אני מנגן עד שאני מוצא משהו שמדליק אותי, ואז אני מנגן אותו שוב ושוב, מחפש דרכים לפתח אותו. לעתים חולפים חודשים של עבודה וליטוש עד שאני מביא את הקטע שכתבתי להרכב. פה ושם אני מלחין גם על הסקסופון".

השנה האחרונה היתה אינטנסיבית עבור הג'אזיסט הישראלי. לקראת צאת האלבום, פרידמן הופיע בפריז, בברלין ובמקומות רבים נוספים. מתוכננות לו עוד הופעות רבות בשנת 2017 בכל רחבי אירופה, כמו גם בפסטיבלים רבים. "אני מרגיש שמשהו קורה גם בזכות החשיפה הבינלאומית שקיבלתי כשהופעתי החודש ב'אירוע החשיפה' בירושלים בפני אנשי תעשייה מכל העולם".
בארץ הוא מרבה להופיע עם ההרכב שלו ב"בית העמודים" בנחלת בנימין בתל אביב, בלבונטין 7 ובמקומות נוספים. פרט להופעת ההשקה בפסטיבל הג'אז של תל אביב, פרידמן יופיע גם בתיאטרון גבעתיים ב-22.12.16, ובזאפה תל אביב ב-31.1.2017.
הכל מוכן להשקה?
"מוכנים ומתכוננים. יש לנו עוד חזרה אחת לפני הפסטיבל. אני מתרגש, אבל נראה לי שיהיה כיף גדול".