המדריך לאלרגיות האביב
כיצד להתמודד עם התופעות והסימפטומים המאפיינים את האלרגיה העונתית?

התיאור הקדום ביותר לתגובה אלרגית - מקורו במצריים העתיקה מלפני 5,000 שנה והוא מתאר את מותו של אחד מהפרעונים לאחר עקיצת צרעה. מקור המילה "אלרגיה" בשפה היוונית ומשמעותו "תגובה שונה". את המונח טבע רופא ילדים אוסטרי ששם לב למקרה של תגובה חריגה אלרגית לאחר חיסון.
מהי אלרגיה?
כחמישה עשר אחוז מהאוכלוסייה בישראל סובלים מאלרגיה. אלרגיה זו תגובה מוגזמת של מערכת החיסון. תפקידה של מערכת החיסון להגן על גופנו מפני פלישתם של גופים זרים כמו חיידקים, נגיפים וטפילים. לעתים חל שיבוש במערכת החיסון והיא מגיבה ברגישות ובעוצמה יתרים כנגד גורמים יומיומיים הסובבים אותנו, שבמרבית המקרים אינם גורמים לכל תגובה. זוהי התגובה האלרגית. חדירת חומר זר (הנקרא אלרגן) לגוף והתקשרותו לחלבון סגולי הסובב בדם (הנקרא נוגדן) גורמת לשורת תהליכים כימיים המפעילים תאים מיוחדים הנקרים תאי פיטום (תאי mast). תאים אלה משחררים מגוון רחב של חומרים כימיים, וביניהם חומר המכונה היסטמין. החומרים האלה גורמים לתסמינים האלרגיים, כמו גרד, עיטוש, פריחה, ובמקרים קיצוניים קוצר נשימה וירידה בלחץ הדם. "כ-15% מהאוכלוסייה בישראל סובלים מאלרגיה", אומר גרי קלברג, ארומתרפיסט, ומנהל תחום השמנים האתריים בחברת "פרימוורה", "אלרגיה הינה תגובה מוגזמת של מערכת החיסון. לעתים חל שיבוש במערכת החיסון והיא מגיבה ברגישות ובעוצמה יתרה כנגד גורמים יומיומיים מוכרים, שבמרבית המקרים אינם גורמים לתגובה כלל. החומרים שמביאים לתופעה נקראים אלרגנים, ומדובר לרוב בחומרים בלתי מזיקים כגון מזונות מסוימים, תרופות, צמחים או אבקנים, שערות בעלי חיים אשר גורמים לתגובה האלרגית בגוף.
בתקופה שבין עונת החורף לעונת האביב מתחילה פריחה של עצים (כמו ברוש, ערער, ויותר מאוחר גם עץ הזית) וצמחים אחרים המפזרים את אבקותיהם כחלק מתהליך הרבייה. אבקת הפריחה מופצת ע"י הרוח וחודרת לדרכי הנשימה, ריריות האף ולחמיות העיניים. כ-30 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מרגישות אלרגית עונתית לאבקות צמחים - תופעה הנקראת קדחת השחת". אצל אותם אנשים אלרגיים מתפתחות עם בוא האביב תופעות לא נעימות של נזלת מימית, התעטשויות מרובות, גירוי בעיניים וקוצר נשימה. אם תופעות אלה קורות גם אצלכם כל שנה בחודשים מרץ-אפריל ניתן להסיק מכך שאתם כנראה אלרגיים לאבקות צמחים וסובלים מקדחת השחת.

רצוי לאטום את הבית לאבק ולהשתמש במזגן או מאוורר כדי למנוע חדירת אבק ופולן. מומלץ להישאר בתוך הבית בשעות בהן יש עלייה בלחות ובריכוז הפולן באוויר כמו כן יש להימנע משימוש בתרסיסים או טיפות אף המכילים את החומר המשמר בנזלקוניום כלוריד שנמצא כמגביר את האפקט האלרגי.
מומלץ להתרחק מגינות ומדשאות בהן עובדים גננים עם מכסחות דשא או מפוחי אוויר המפזרים את האלרגנים למיניהם בכל הסביבה, וכן לשאוב מזרנים ולאוורר את השמיכות בתדירות גבוהה שתמנע הצטברות קרדית האבק. יש לאוורר, ולהפוך לשאוב את השטיחים בבית לפחות אחת לחודש ולתלות את הכבסים ובעיקר את המצעים במקומות שאינם חשופים לאבק ופולן.
טיפים לשימוש בשמנים המועילים במצבים של אלרגיות:
• אנג'ליקה: מרגיע את העור, בעיקר לעור אדמומי ומגורה, גרודים ופצעים, עוזר במצבים של גודש וליחה במע' הנשימה.
• אקליפטוס: מכייח ומשחרר עוויתות במע' הנשימה, משחרר גודש ופותח דרכי נשימה עליונות ותחתונות. לא מומלץ לפני השינה כי מעורר.
• בנזואין:מקל על הנשימה, מצבי גודש וליחה.
• ברגמוט: מעודד נפשי ומרים את האדם חזרה לאיתנו. ותומך נהדר בכל בעיות העור.
• גרניום: בעל השפעה מעוררת, מאזן מצבים קיצוניים(נפשית), למצבי דיכאון וחרדה.
• ילאנג ילאנג: מתאים להרגעת נשימה מואצת ודופק לב מואץ.
• יסמין: משערר עווית במע' הנשימה ממקור נפשי, למצבי שיעול, וקשיי
• לבנדר: מרגיע, משחרר עווית, מרגיע ומשקם את העור.
• מור: מכייח, למצבי גודש וליחה(מייבש עודפי ליחה), ומשקם את הרקמה הרירית.
• מליסה: אחד השמנים הבולטים ביותר בטיפול במצבי אלרגיה המתבטאים במע' עור והנשימה, מרגיע ומעודד נפשית, לקשיי נשימה הנובעים מלחץ וחרדה ומקל במצבי אסטמה ושיעול.
• רוזווד: מרגיע ומשחרר עווית נותן תחושת התרוממות נפשית.
• רוזמרין: לבעיות שונות במ' הנשימה, כגון נזלת גודש ואסטמה. טוניק לכבד וכיס מרה.
• תפוז: מעורר את מע' ההחיסון, ומרגיע מצבי עצבנות, היסטריה, וחרדה.

מגבוני טישו קלינקס לושן עשויים משלוש שכבות של נייר טישו רך ונעים, מעניקות תחושה מלטפת בכל קינוח. מגבוני טישו קלינקס לושן מועשרים בתמצית אלוורה, לחות וויטמין E, המסייעים בהגנה על עור האף, ויעילים במיוחד במניעת אף מגורה ואדמומי הסובל מאלרגיה.
את קלינקס לושן ניתן להשיג באריזה המכילה 130 או 80 דפי טישו ברשתות השיווק והפארם