מעבר למזון מוצק אצל תינוקות
אחד הרגעים המרגשים בשנתו הראשונה של התינוק הוא התחלת שלב הטעימות. מתינוק הניזון מחלב אם או תחליף חלב בלבד, מתחילים ניצנים ראשונים של עצמאות. חשיבות רבה לצד שאלות ותהיות כרוכים ברגע הראשוני הזה. ולא סתם- התפתחות התינוק תלויה רבות בתזונה נכונה ומאוזנת. מעבר לכך לאוכל ישנן משמעויות חברתיות ותרבותיות, ורבות מוטל על כתפיו של המתווך- ההורה.
אחד הדברים הראשונים ששומעים הורים טריים זה שלכל תינוק הקצב שלו. הכלל הזה נכון גם במקרה התחלת הטעימות, ולא כל התינוקות יהיו מוכנים להיחשף למזון מוצק באותו הזמן. על פי ההנחיות משרד הבריאות (מאי 2009), אפשר להתחיל בטעימות של מזון מוצק לקראת גיל ארבעה חודשים: לא לפני גיל 17 שבועות ולא אחרי גיל 26 שבועות. הסיבה להגבלה היא כי לפני גיל 4 חודשים- חצי שנה (תלוי בתינוק) מערכת העיכול של התינוק עדיין לא בשלה לעיכול מזון שאינו חלב אם, וקיים סיכון גבוה לפיתוח רגישויות ואלרגיות למזון. מצד שני, עדיף לא לדחות את ההיכרות עם המזון המוצק מעבר לשמונה חודשים, מאחר והתינוק עלול להתקשות בפיתוח הרגלי אכילה, פיתוח יכולת הלעיסה, הבליעה, וחוש הריח והטעם.
מטרת הטעימות בשלב הראשוני הינה לאפשר לתינוק חשיפה והיכרות עם מגוון סוגי מזון, ולא כתחליף לארוחה של חלב אם או תמ"ל. בשלב הטעימות הראשוני יש לתת 1-2 כפיות קטנות עד פעמיים ביום ממרכיב אחד בלבד של ירק או פרי. חברת מטרנה מציעה מחיות שלב 1 המותאמות על פי הנחיות משרד הבריאות לשלב הטעימות הראשוני. מחיות שלב 1 של מטרנה מבוססות על פרי או ירק טהור ומגיעים בצנצנת המכילה כמות קטנה של 80 גרם.

בהמשך, לקראת גיל חצי שנה, מערכת העיכול של התינוק בשלה כדי להתחיל להתמודד עם מזונות חדשים, וכן גם מבחינה התפתחותית קל לו יותר היות ובגיל זה חלק מהתינוקות כבר יושבים, לרובם בקעו לפחות שתי שיניים, נעלם הרפלקס בו הלשון דוחפת החוצה כפית או כלי אחר אשר מוכנסים לפה, וכן – רוב התינוקות מתחילים להתעניין בשקיקה במזונות שאוכלים שאר בני הבית.

תינוקות מאותתים שהם מוכנים. צריך להקשיב להם. יש פרמטרים "אובייקטיבים" לבשלות התינוק לשלב הטעימות כמו התפתחות יכולת הבליעה, היעלמות האינסטינקט של דחיית דברים החוצה בעזרת הלשון, כמו כן הבעת עניין באוכל- הילד מנסה לבדו לקחת ולהכניס לפה, מראה סימני ריור והתלהבות כאשר רואה אוכל. סימנים נוספים הם, יכולת לשבת ולהחזיק את הגוף, הראש והצוואר, קשר עין- יד- פה מפותח, יכולת להחזיק דברים ביד, מצב בריאותי תקין של התינוק, עליה בדרישת המזון ועוד... אין צורך בכל הפרמטרים בכדי לקבוע מוכנות לאכילה. ובסופו של דבר המדד הכי חשוב צריך להתבסס על התבוננות ושימת לב לצרכי הילד.

מומלץ להתחיל עם מזונות פשוטים כגון פרות או ירקות המזונות המומלצים להתחלה הם: בטטה, תפו"א,דלעת, קישוא, תפוח (מאודה), אגס, גזר, בננה בשלה מאוד (עם כתמים חומים), אבוקדו. את הירקות רצוי לאדות במכשיר אידוי עם מעט מים עד לריכוך ,יש לטחון את הפרי/ ירק ולהוסיף מעט ממי האידוי לפי הצורך עד לדרגת סמיכות רצויה.חשוב לטחון למרקם חלק ואחיד.
יש להציע בכל פעם פרי או ירק חדש אחד.
ניתן להזין את התינוק במחיות מוכנות שנותנות פתרון קל ונוח. מחיות מטרנה לדוגמא, עשויות מפירות וירקות טבעיים שנבחרו במיוחד עבור מזון תינוקות. המחיות הן ללא חומרים משמרים, ללא תוספת סוכר ומלח וללא חומרי טעם וריח.
על פי הנחיות משרד הבריאות יש לעבור להזנה משלימה מלאה ולשלב בהדרגה ארוחות על בסיס מזונות משלימים בנוסף להזנה בחלב אם או תמ"ל, עם דגש על מזונות עשירים בברזל ודייסות לתינוקות מועשרות בברזל. דייסות מטרנה מותאמות במיוחד לתנוקות מועשרות בברזל, וטמינים ומנרלים נוספים קלים לעיכול ,נמסות בתחליף חלב או חלב אם וניתן להציע אותן לתינוק בכפית.
לקבלת קופון לחצי כאן