
מדריכי רכיבה טיפולית: גישה טיפולית יוצאת דופן
המודעות ליתרונותיה הרבים של רכיבה טיפולית על סוסים הופכת את מקצוע ההדרכה לאחד המבוקשים בעולם הטיפולים האלטרנטיביים. היא מתאימה לכל מי שאוהב חיות ובני אדם, למי שמבקש להכניס שינוי באורח החיים העירוני והתובעני ולכל מי שרוצה הזדמנות לצמיחה והעצמה אישית
רכיבה טיפולית היא שיטה חדשה יחסית לטיפול באמצעות תקשורת עם סוסים. בעזרת המדריך לומד המטופל ליצור קשר עם הסוס, להדריך אותו לבצע תרגילים ולטפל בו. במהלך הטיפול נוצרת מערכת יחסים בין המטופל לבין הסוס, המשלבת אלמנטים חינוכיים ופסיכולוגיים ומאפשרת למטופל לעבור חוויות רגשיות, לתרגל תקשורת, לחוות הצלחות, לפתח מודעות לעצמו ולסביבתו, ללמוד להקשיב לצרכי הסביבה על ידי רכישת יכולת אמפתית ולצבור ביטחון עצמי. כל אלה ישרתו אותו בחיי היומיום ויעזרו לו להתמודד עם קשיים פיזיים ונפשיים.

קהל היעד של הרכיבה הטיפולית הוא מגוון, גם מבחינת הבעיות וגם בטווח הגילאים. החל מפגועי ראש, בעלי תסמונת דאון ואוטיסטים, ועד לחיילים הלומי קרב, פגועי תאונות העוברים שיקום ונכים בדרגות שונות. גם המדריכים הם אוכלוסיה מגוונת, שהמשותף לה הוא אהבת בעלי חיים ובני אדם, היכולת להכיל מטופל ולעזור לו להשתקם ובעיקר התשוקה לעיסוק שהוא יוצא דופן, מעצים, ומחובר לבעלי חיים ולטבע בעת ובעונה אחת.
בשנים האחרונות הולכת הרכיבה הטיפולית והופכת לפופולארית ומבוקשת בכל רחבי הארץ, והיא חלק מסל הבריאות של קופות החולים. בהתאמה גם הביקוש למדריכים הולך וגדל. בין התלמידים בקורסי ההדרכה מוצאים צעירים משוחררי צבא, אנשי הייטק שמחפשים להחליף את המשרד הסגור בטבע פתוח ועד לפנסיונרים שמחפשים אתגר נוסף בגיל השלישי. “התלמיד המבוגר ביותר שלנו הוא בן 60”, מספרת אילה גון, המנהלת האדמיניסטרטיבית של בית הספר ALL4HORSES, המכשיר מטפלים ויכול אף לסייע להם במציאת עבודה בחוות רכיבה ברחבי הארץ.
– יש דרישות מוקדמות כדי להפוך למדריך רכיבה טיפולית?
“כמובן שעדיף להגיע עם ידע מוקדם ונסיון בסוסים, או אפילו נסיון בתחום הטיפולים, אבל זה אינו תנאי לקבלה. כל התלמידים לומדים להכיר את הסוס וכל מי שהתחום הזה מדבר אליו יכול לעבור קורס כזה לסיים אותו בהצלחה”.
– מה בעצם קורה במפגש המשולש שבין המטופל, המטפל והסוס?
“סוס זו חיה עם אינטליגנציה רגשית מאוד גבוהה. היא חיה אצילה שמזהה את שפת הגוף של הרוכב, בין אם היא מגיעה מהקרקע ובין שהוא על גב הסוס. היא קשובה לשפה הזו וכך יודעת כיצד לנהוג. אני יכולה לגרום לחמישה סוסים לרוץ במעגל סביבי מבלי שאגע בהם, רק בעזרת סימנים. אפילו בלי מכות שוט ובלי איומים או אלימות. אין כאן בשום צורה התעללות בבעלי חיים. יש הבנה והקשבה לכל הצרכים של הסוס, כולל חלוקת העומס בשיעורים ובהדרכות. כי יש גבול גם למה שסוס יכול לעשות. גם הסוס עצמו יודע להקשיב ולזהות את הצרכים של מי שנמצא איתו וככה נוצרת הבנה ותקשורת בין הסוס למטופל. מכיוון שהתקשורת אינה בשפת בני אדם, יש כאן אפשרות למטופלים שמתקשים בתקשורת מילולית להשתמש בשפה אחרת, ללמוד אותה ולשלוט בעזרתה בסוס. ילד שלא רגיל שמקשיבים לו, יגלה פתאום שיש חיה גדולה, ששוקלת חצי טון, שמקשיבה לו ונשמעת לבקשותיו ומכבדת אותו. זה מעצים את הילד ומחזק את בטחונו העצמי. באותה מידה ילד שלא נותן כבוד לסביבתו או לבני משפחה, מגלה שעליו להתייחס בכבוד לסוס על מנת לזכות בתשומת ליבו ולגרום לו למלא את בקשותיו. הילד ולומד להתנהג באסרטיביות להפגין מנהיגות. שיעור רכיבה משפיע על מטופלים היפר-אקטיביים ובעלי הפרעות קשב וריכוז טוב יותר מריטלין. לפגועי גוף ונכים הרכיבה מעוררת את כל מערכת המטבוליזם בגוף, מגרה את מערכת העצבים ומפעילה שרירים שבדרך כלל לא מופעלים ביום יום.

– כמה זמן נמשך קורס כזה?
“הקורס למדריכי רכיבה טיפולית נמשך כ-14 חודשים (16.5 אלף שקל), עם מפגש שבועי בן כעשר שעות, בהתאם לדרישות האקדמיות, ויש בו לפחות עשרה תלמידים. קורס רגיל למדריכי רכיבה נמשך 9 חודשים (14.5 אלף שקל) וניתן גם לשלב בין השניים (עם הנחה במחיר המשולב). יש גם קורסי קיץ מזורזים לרכיבה (חודשיים) לבעלי נסיון בלבד ויש קורסים לאילוף”.
– ועד כמה המקצוע של רכיבה טיפולית מבוקש בארץ?
“משנה לשנה הביקוש רק עולה. הרכיבה הטיפולית היא חלק מסל הבריאות של קופות החולים ויש לה דרישה רבה. חוות טיפוליות רבות פונות אלינו בבקשה שנפנה אליהם בוג?ים שלנו, שזוכים להערכה רבה בענף, בזכות ההדרכה שהם מקבלים מאילן רוזנברג וגילי שדמות. השניים הם דמויות מוכרות בעולם הרכיבה וההדרכה ובוגרים שלהם מתקבלים בזרועות פתוחות בחוות שונות בארץ”.
רוזנברג הוא מאלף ומאמן סוסים ועומד בראש בית הספר ALL4HORSES. הוא רוכב מגיל צעיר, היה אלוף אירופה בריינינג (רכיבה מערבית), ואימן גם תלמידים שזכו באליפויות אירופה ובגביעים רבים. לאחר 11 שנות לימוד, השתלמות והתמקצעות בחו”ל הוא חזר ארצה והוא הבעלים של בית הספר, יחד עם גילי שדמות, שהיא מאמנת נוער לאליפויות עולם ברכיבה. גם גילי שדמות היא אשת סוסים מהשורה הראשונה, מומחית בתחומה ובעלת חשיבה יצירתית ומחוץ לקופסא. היא ייסדה את מקצוע האול-אראונד בישראל, היא מאמנת ומאלפת סוסים וגם היא עבדה בחו”ל כמה שנים לצד מאמנים בעלי שם עולמי. הנבחרת בהדרכתה משתתפת בהצלחה בתחרויות בארץ ובחו”ל וזוכה בתארים וגביעים.
רכזת הרכיבה הטיפולית היא איילת רוזנטל, שבנתה את הקורס על מנת להעלות את הרמה של הטיפול בארץ. איילת הכשירה בשבע השנים האחרונות עשרות סטודנטים לרכיבה טיפולית. יש לה הסתכלות מקצועית מיוחדת על נושא הטיפול בעזרת סוסים והיא דואגת לגייס לבית הספר את מיטב המרצים, כדי שהתלמידים יקבלו את רמת ההכשרה הגבוהה והמקצועית ביותר ויהפכו למדריכים מוכשרים
