
נשירת שיער: ההבדל בין נשים וגברים
קמים בבוקר ומוצאים שיערות רבות על הכרית? האם אחרי החפיפה אתם נשארים עם גוש שיערות ביד? ובכן, יש מגוון סוגי התקרחות ומגוון סיבות הגורמות לנשירת שיער לכן חשוב לעבור אבחון מקצועי כדי להתאים טיפול יעיל המביא לתוצאות רצויות.
מהן הסיבות לנשירת שיער?
40-60% מהגברים וכ- 30% מהנשים סובלים מנשירת שיער מוגברת המביאה בסופו של דבר להתקרחות. יש מגוון סיבות להתקרחות בקרב נשים וגברים, הקרחת מתרחשת לרוב באופן הדרגתי ומתחילה להופיע בצורת שיער דליל, נסיגת השיער והתפתחות מפרצים, צמיחת שיער פלומתי ודליל עד לכדי קרחת מלאה או חלקית.
נשירת שיער עלולה לנבוע מסיבות כמו פעילות יתר של הורמון ה- DHT, מאפיין בולט של התקרחות תורשתית, תזונה לקויה וחוסרים תזונתיים חריפים כתוצאה מדיאטות או הפרעות אכילה (אנורקסיה, בולימיה), טיפולים כימותרפיים, זיהומים פטרייתיים, לידה, חוסר איזון הורמונלי במיוחד בקרב נשים, טראומה גופנית, ניתוח רציני, שימוש מוגזם בתכשירי שיער, החלקת שיער תכופה, חפיפת שיער מוגזמת, מתיחת שיער בקוקו ועוד. על פי מחקרים שנעשו בתחום התגלה קשר ישיר בין הפרעות נפשיות שונות לנשירת שיער מוגברת, בין היתר כתוצאה מלחץ וסטרס נפשי, חרדות, דיכאון, טראומה נפשית ומצבי עקה נוספים. בנוסף, תרופות מסוימות עלולות לגרום לנשירת שיער מוגברת, לרבות תרופות מרשם לדילול דם, ארטריטיס, מחלות לב, דיכאון, יתר לחץ דם ועוד.
שיטות לבדיקת נשירת שיער
הסיבות להתקרחות בקרב נשים וגברים הן רבות ומגוונות לכן רצוי לפנות לרופא עור מקצועי ומנוסה. יש לציין כי נשירת שיער אצל גברים היא לרוב תורשתית ולפי ההערכות למעלה מ- 50% מהגברים סובלים מהתקרחות זכרית טיפוסית (אלפוסיה אנדרוגנטית) בעוד אצל נשים הסיבות להתקרחות נובעות לרוב מנטילת תרופות, סטרס, דיאטה קיצונית, טיפולי יופי רבים לשיער, תזונה, פעילות יתר של בלוטת התריס ועוד.
בבית ניתן לבצע בדיקה פשוטה לאבחון נשירת שיער באמצעות משיכה של קבוצת שיער, במידה ונותרות בין האצבעות יותר מחמש שערות כדאי לפנות לרופא עור. כמו כן, כאשר קמים בבוקר בודקים את הכרית, במידה ויש מעל שמונה שיערות סובלים מנשירה מוגברת.
רופא עור מבצע אבחון מעמיק ומקצועי יותר בעזרת בדיקה מיקרוסקופית לגילוי שיער חולה ולזיהוי פגם גנטי, במקרים מסוימים מבצעים גם בדיקת טריכוגרם מיקרוסקופית של זקיקי השיער לזיהוי מחלות ובעיות שונות.
סוגי התקרחות
עקרונית, נשירת שיער אינה מחלה אך היא עלולה להעיד על בעיות בריאות המחייבות טיפול מתאים. קצב נשירה של 50-100 שיערות ביום נחשב לנורמלי אך כאשר לא צומחות חזרה שיערות מומלץ להיוועץ עם רופא עור כדי לאבחן את הבעיה. הרפואה מאבחנת 4 סוגי התקרחות עיקריים:
- התקרחות תורשתית המתרחשת באופן הדרגתי בקרב כמחצית מהגברים (אלופסיה אנדרוגנטית).
- נשירת שיער מוגברת כתוצאה מתזונה לקויה.
- נשירה מוגברת כתוצאה מבעיות שונות בעור הקרקפת.
- נשירה מוגברת עקב טיפוח לקוי של השיער.
חשוב לאבחן על ידי רופא עור האם סובלים מהתקרחות כרונית/חריפה או מדילול שיער, מאחר והסיבות לכך שונות ויש להתאים את הטיפול הנכון. לנשירת שיער תורשתית ישנם תכשירים כמו מינוקסדיל לעצירת הנשירה, יש למרוח את המשחה על הקרקפת, לחלופין ניתן לבחור בטיפול תרופתי באמצעות נטילת כדורים המכילים פינסטריד (פרופסיה) או טיפול תרופתי על בסיס אסטרוגן.
כמו כן, יש שיטות חדשניות להשתלת שיער, ניתוח דרמטולוגי בו שותלים קווצות שיער מאזור שעיר לאזורים קרחים או דלילי שיער, וניתן לבחור בטיפול במיקרופיגמנטציה או לחבוש פאה נוכרית.
לסיכום, כדי לטפל בבעיית התקרחות רצוי להיוועץ עם רופא עור ויש לנקוט בפעולות המתאימות כדי לטפל בבעיה.
