
אפוטרופסות וצוואות: כל מה שצריך לדעת
צוואות ואפוטרופסות הם שני תחומים המשתייכים לדיני המשפחה, שכל אחד מאיתנו עשוי להידרש להם במהלך חייו. לפניכם מספר שאלות נפוצות בנושא והתשובות להן
את מי ניתן למנות כאפוטרופוס?
הרעיון שמאחורי אפוטרופסות הוא לספק הגנה למי שאינו יכול לדאוג לענייניו בכוחות עצמו, בין אם באופן זמני או קבוע, ובין אם מבחינה גופנית, משפטית או רכושית. במקרים אלו ימנה בית המשפט אפוטרופוס שיכול להיות עמותה או קרן, האפוטרופוס הכללי, ועדה לניצולי שואה או אנשים פרטיים. במרבית המקרים יורה בית המשפט על מינוי אחד מקרובי החסוי, אלא אם קיימים חילוקי דעות בין הקרובים. על כל פנים, המטרה היא למנות גורם שישמור באופן הטוב ביותר על האינטרסים של אותו חסוי, בין אם על ידי אדם אחד או מספר אפוטרופוסים. במקרה שקיימת התרשמות כי האפוטרופוס אינו מטפל כהלכה בענייני החסוי, או פועל בניגוד אינטרסים, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה להחלפתו.
חובה למנות אפוטרופוס?
אין ספק כי מינוי אפוטרופוס הוא צעד דרמטי ששולל מהחסוי זכויות יסוד, הגם שמטרתו היא כאמור להגן עליו. יתר על כן, במקרים רבים כבר מטופל אותו אדם על ידי הוריו או בני משפחה אחרים, שאינם סבורים כי יש לבצע הליך משפטי זה. ואולם, המדינה אכן מתערבת בעניין ומחייבת מינוי אפוטרופוס על רכוש וגוף, וגם אם טענות המשפחה נכונות ומוצדקות אין בכך כדי למנוע את המינוי. כלומר, גם אם בעל טוען שהוא מטפל היטב באשתו ודואג לכל צרכיה, ולמעשה איננה זקוקה כלל לאפוטרופוס, לא תהא בכך עילה לשלילת המינוי. יתר על כן, אותו בעל עלול להסתכן בחשדות כי הוא שואף להשתלט על רכוש של אשתו, או לחמוק ממעקב של המדינה אחר מצבה של אשתו ופעילות האפוטרופוס שימונה לה. יחד עם זאת, כמובן שבית המשפט עשוי למנותו כאפוטרופוס שלה, אך הדבר גם יהיה כרוך בבדיקה של רשויות הרווחה באשר ליכולתו לדאוג לכל מחסורה ולנהל את ענייניה. יש להדגיש את חשיבות שיתוף הפעולה המלא עם רשויות הרווחה, שאם לא כן עלולה המדינה למנות אפוטרופוס אחר לבן הזוג.
צוואה – גם כשרוצים לחלק שווה בשווה?
על פי חוק הירושה, אם אדם לא מותיר אחריו צוואה מחולק עזבונו ליורשים על פי דין ולפי מעגלי קרבה. לדוגמא, בן זוגו של הנפטר יורש מחצית מהדירה בה התגוררו וכן את כל חפצי משק הבית שלהם, ולאחר מכן ממשיכים אל הילדים, הנכדים וכן הלאה. לכאורה, מדובר בחלוקה שווה והוגנת אך למעשה היא אינה משקפת בדיוק את רצונותיו של הנפטר, ויכולה לגרום לסיבוכים. למשל, ייתכן שהאדם מעוניין להוריש לאשתו את כל דירת המגורים ואת השאר לחלק בין ילדיו, או להעביר את העסק לילד אחד בעוד האחר יקבל את חשבונות הבנק. במקרים אלו, כתיבת צוואה תפתור מבעוד מועד חילוקי דעות וסכסוכים העלולים לפגוע באחדות המשפחה.
האם חייבים למנות מנהל לעיזבון?
לרוב לא צריך למנות מנהל לעיזבון, מפני שהיורשים או גורם מטעמם יכולים לנהלו באופן עצמאי. יחד עם זאת, ישנם מצבים שבהם בית המשפט יורה על מינוי מנהל, למשל עקב סכסוכים בין היורשים, או כאשר בצוואה ישנן הוראות הנוגעות לקטינים או חסויים. המנהל עצמו יכול להיות האפוטרופוס הכללי, תאגיד או אדם פרטי, ואת הבקשה למינוי יכולים להגיש זוכי צוואה, נושים ויורשים על פי דין.
הכתבה באדיבות- עו"ד ונוטריון יואב צח-וכס
