
גישה חדשה: לומדים שחמט ומתמקצעים במתמטיקה
שילוב משחקי חשיבה - ומשחק השחמט בפרט - הם כלי חשוב לכל מורה למתמטיקה או מורה למדעים בבית הספר היסודי המחפשים בלימודי תואר שני בחינוך להוראת המדעים והמתמטיקה בסיס מקצועי איתן וידע פרקטי לשיפור ההוראה ושיפור התוצאות של הילדים הלומדים אצלם
תהליכים חשובים כמו, שמירת הסביבה, תזונה נכונה, חסכון באנרגיה, קיימות, בעיות אקלים, החי והצומח, כדור הארץ, מדע הרפואה, כל אלה ועוד נשענים על ידע והבנה של עולם המדעים.
השלב הקריטי בהתפתחות של כל ילד וילדה הוא המפגש הראשון עם מקצעות המתמטיקה והמדעים בבית הספר היסודי. אצל חלק מהילדים המפגש הופך לחוויה מסקרנת ומפתחת, אשר מושכת אותו לחקור ולהעמיק בנסתר שבמקצועות אלו ובסופו של דבר אל חוויה של הצלחה. אך אצל חלק לא מבוטל מהילדים המפגש החשוב הזה הופך בין רגע לקשה וטראומטי, דבר שיוביל בדרך כלל לסלידה ממקצועות אלו.
ללא חשיבות לקבוצה אליה התברגנו כתלמידים בבית הספר היסודי, בסופו של דבר כולם יצטרכו כבוגרים בחברה המודרנית יכולות בסיסיות במתמטיקה ומדעים כדי לתפקד היטב.
ואכן, במקודם או במאוחר כולנו מגלים את החשיבות הכבירה שיש במקצועות אלו.
בשנים האחרונות הושקעו מאמצים על מנת לפתח מספר רב של שיטות למידה, חלקם צלחו וחלקם פחות, אך ללא כל צל של ספק, בין השיטות המוצלחות ביותר שפותחו בשנים האחרונות ניצב משחק השחמט.
משחק השחמט נכנס לאחרונה כאמצעי מהנה המקנה ידע חשוב וחוויה חיובית ביותר במפגש המוקדם והראשוני החשוב הזה עם עולם המתמטיקה ועולם המדעים.
התפישה של שימוש במשחקי חשיבה כאמצעי מחולל חוויה חיובית ובו זמנית מקנה יסודות חשיבה ודרכי חשיבה ולמידה הנדרשים ללמידה משמעותית והבנת המתמטיקה והמדעים בבית הספר היסודי הולכת ומתפתחת בשנים האחרונות.

משחק השחמט עצמו מציע כמה יסודות חשובים מעבר לחוויית המשחק עצמו – פיתוח יכולת תכנון ומחשבה דינמית , חשיבה אנליטית המנתחת מצבים, חשיבה אלגוריתמית המבוססת על ראיית מצבים קדימה, חשיפה ראשונה למושגים של טקטיקה ואסטרטגיה, ניתוח בדיעבד של מהלכים נכונים ומהלכים שגויים ועוד.
כל אלה כאשר הם מנוהלים על ידי מורה עדכני מאפשרים למורה להעביר את החומר הנלמד במתמטיקה ומדעים בבתי הספר היסודיים ביתר קלות, תוך טיפוח סקרנות הלומדים, ותוך פיתוח יכולת חשיבה ותכנון ראשוניים. כך לומדים לתכנן ניסויים ראשונים במדעים ביחד עם הילדים החווים הוראת -חקר של למידה עצמית ולמידה מודרכת , כך לומדים איך להתמודד עם פתרון בעיות מילוליות ורוכשים גישות להוראה ולמידה של בעיות בגיאומטריה ובעיות בעולם המספרים. כך רוכשים מגע ראשון עם אלגוריתמים וחשיבה אלגוריתמית העומדת מאחורי עולם המחשבים.
שילוב משחקי חשיבה – ומשחק השחמט בפרט - הם כלי חשוב לכל מורה למתמטיקה או מורה למדעים בבית הספר היסודי המחפשים בלימודי תואר שני בחינוך להוראת המדעים והמתמטיקה בסיס מקצועי איתן וידע פרקטי לשיפור ההוראה ושיפור התוצאות של הילדים הלומדים אצלם.
מורים רבים כבר עשו זאת והם מדווחים על תחושה חיובית של העצמה, רכישת בטחון והבנה טובה יותר של תהליך ההוראה.
המאמר נכתב באדיבות מכללת אורנים
מידע מעמיק נוסף בנושא זה תוכלו למצוא באתר הבית של המכללה בכתובת www.oranim.ac.il
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg