
שיקום מפרק הירך: כבר לא בהכרח מנתחים
ד"ר ראט, מנהל היחידה לאורתופדיה זעיר פולשנית בבית החולים איכילוב ומרצה בכיר באוניברסיטת תל-אביב, מוביל עם צוותו שיטה ייחודית לשיקום מפרק הירך ולטיפול בסחוסים פגועים, באמצעות טכניקת ארתרוסקופיה חדשנית. מדובר בהליך של אישפוז יום, עם מעטפת רפואית, מקצועית ואנושית, המלווה את המטופל עד לשיקום
מפרק הירך הוא מהחשובים בגופנו ואחד מחמשת המפרקים הגדולים שבו. הוא בעל תפקיד מרכזי ביכולת שלנו לנוע בחופשיות ולבצע תנועה תלת מימדית. מפרק ירך שנפגע ומתקשה לתפקד, פוגע בנו פעמיים - הפגיעה הראשונה והמיידית היא כמובן בסוגי התנועות והפעילויות שאליהן התרגלנו ושכעת תהיינה כרוכות במאמצים ובכאבים, והפגיעה השניה היא נפשית, כאשר מתברר לנו שמעתה ואילך נהיה מוגבלים בתנועה שלנו וניאלץ לוותר על חלק מהפעילויות שהפכו לשגרת חיינו. בין שהפעולות הללו קשורות לעבודה, כמו עיסוק בספורט, בריקוד או בכל תחום המצריך שימוש בגוף ככלי עבודה, ובין שמדובר בתחביבים לשעות הפנאי, כמו טיולים, שחייה, ריקוד ופעילויות ספורט שונות.

יש הסבורים שפגיעה במפרק הירך נחשבת לבלתי הפיכה ושהחלמה מלאה וחזרה לשיגרה הן משימות בלתי אפשריות. המיתוס הזה נובע בעיקר מההיכרות שיש לכולנו עם פגיעות שונות במפרק הירך, בעיקר בגילאים מאוד מבוגרים, שמהוות מכה אנושה ליכולת התנועה ופוגעות באיכות החיים בצורה דרמטית. אלא שהדברים הללו נכונים בעיקר לגילאים המבוגרים מאוד.
“ניתן לשקם את מפרק הירך ולהחזיר אותו למצבו הקודם, כך שהמטופל יוכל לחזור ולבצע את כל הפעולות שהיו חלק משגרת חייו ואיכותם”, מסביר ד”ר אהוד ראט, מנהל היחידה לאורתופדיה זעיר פולשנית בבית החולים איכילוב בתל אביב. ד”ר ראט הוא חלוץ השיטה הניתוחית של ארתרוסקופיה במפרק הירך בארץ משנת 2000 והוא בין המובילים בעולם בתחום הטיפול במפרק הירך. המוטו שלו הוא - מנתחים רק אם מוכרחים. ראט מוביל בארץ את המגמה העולמית, לפיה ניתן לשקם את מרבית הפגיעות במפרק הירך עד כדי החזרת המצב לקדמותו, בעזרת הליך של ארתרוסקופיה, הכרוך בפלישה מזערית. את ההליך ניתן לבצע במסגרת של אישפוז יום והשחרור הביתה קורה עוד באותו יום, או לכל המאוחר למחרת. במרבית המקרים ניתן לדרוך על הרגל כמה שעות לאחר הניתוח ולאחר כשבועיים כבר אפשר להתהלך ללא קביים. אם מדובר בספורטאים, הנדרשים למאמץ ניכר של הירך בעת פעילות, החזרה לפעילות אפשרית כעבור כשלושה חודשים. בכל המקרים יש חשיבות לטיפולי פיזיותרפיה שיקומית.
למעשה, אנחנו ניצבים כאן מול הגישה החדשנית ביותר בכל הקשור לשיקום ושימור מפרק הירך. מדובר ב”רפואה בהתאמה אישית” - שהיא כעת הדבר הבא בעולם המערבי בתחומים רבים ברפואה. “הגישה שאנו מובילים”, מספר ד”ר ראט, “מביאה בחשבון לא רק את הצלחת ההליך, אלא גם את אורח חייו ואיכות חייו של המטופל. חשוב לי לדעת לא רק את מצב המפרק ומהו ההליך הנדרש לשיקומו, אלא גם מי המטופל שניצב לפני, מהו אורח חייו, באיזה מקצוע הוא עובד ואלו עומסים מופעלים על מפרק הירך. יש להביא בחשבון את תחביביו ועיסוקיו של המטופל בשעות הפנאי ומהם היעדים התפקודיים של המפרק, על מנת שיוכל לשוב ולנהל את חייו באותו אופן בו נהג לפני הפגיעה. הכל נעשה בשיתוף פעולה צמוד עם המטופל, כשהוא מקבל הסברים מפורטים על סוג הפגיעה, סוג ההליך שנבחר על מנת לשקם את המפרק ועד כמה הוא מתאים לו. יחד נבנה את הטיפול המיטבי עבורו. אני מבהיר למטופלים שניתן ברוב המקרים להשתקם ולהחלים ללא התערבות ניתוחית ושניתוח יוצע רק אם מדובר בבעיה מכנית שלא ניתן לטפל בה באופן שמרני. ההליך כולו נעשה בתוך מעטפת רפואית איכותית, הכוללת פיזיותרפיסטים המנוסים בשיקום מפרק הירך ללא ניתוח ובשיקום לאחר ניתוח. בתהליך השיקום יהיו מעורבים גם טיפולים אלטרנטיביים, פלדנקרייז, עבודה על שינוי הרגלים וכן תהיה הדרכה שוטפת ומעקב צמוד ומקצועי לאורך תהליך השיקום והחזרה לפעילות. הכל נעשה ללא פשרות ועם שאיפה להשגת התוצאות הטובות ביותר”.

ד”ר ראט מבצע בשנה כ120 ארתרוסקופיות של מפרק הירך. מגוון הבעיות אותן ניתן לאבחן ובהן ניתן לטפל הוא רחב ומונה בין השאר תיקון מצבי צביטה במפרק הירך, הנגרמים עקב בליטת עצם נקודתית משני צידי המפרק, תיקון קרע בטבעת הסחוסית האוטמת ומייצבת את המפרק (הלאברום), תיקון קרע בשריר הירך האחורי (ההמסטרינג), כולל פגיעות קשות בהן השריר נתלש ממקומו וכן שחזור של הטבעת הסחוסית (לאברום) של מפרק הירך בעזרת גיד מקומי. הכל נעשה בעזרת ההליך הארתרוסקופי, דרך 2-3 חתכים זעירים בקוטר 5 מ”מ. “המטרה העיקרית שלי”, אומר ראט, “היא לשקם את תפקוד מפרק הירך ולשמר את המפרק. ברור שבמצבי שחיקה מתקדמים אין מנוס אלא להחליף את המפרק במשתל מלאכותי אך כיום ניתן לזהות חלק מהמצבים שמובילים לשחיקה ולנסות לעצור את הפגיעה הניוונית, כך שנמנע ככל האפשר מניתוח שיצריך החלפה של מפרק הירך. לפעמים מדובר בשחיקה של הסחוס במפרק, שמגבילה את התנועה. במקרה כזה ננסה לעצור את השחיקה ואם יש פגיעה בלאברום אז נעדיף לשחזר את הלאברום בשיטה ייחודית”.
ד”ר ראט וצוותו פרסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי Arthroscopy שיטה יעילה וחדשה להקלת כאב לאחר ניתוח. הודות לשיטה פוחתים בצורה משמעותית הכאבים ב-12 השעות הראשונות שלאחר הניתוח וניתן לשחרר את המטופל תוך שעות ספורות מהניתוח.
לפרטים נוספים לחץ כאן
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg