המדריך המקוצר: מה צריך לדעת לפני רכישת ציוד הגברה?

רגע לפני שאתם הולכים לרכוש ציוד הגברה, הכנו לגם מדריך מקוצר שיעזור לכם

בשיתוף ברק רום | 19/07/2017 14:19
תגיות:

לפני שאנו הולכים לרכוש מערכת הגברה או ציוד הגברה מסוים, חשוב לדעת, כי ישנם הרבה סוגים של מותגים שאינם מוכרים לקהל הרחב, וברמות שונות של איכות. בשונה ממותגי האלקטרוניקה הידועים כמו אפל, סמסונג, LG, פנסוניק, סוני, ועוד… בתחום ההגברה המקצועית המותגים הידועים והאיכותיים, לא נמנים על מותגים אלו, (ובהמשך הכתבה נרחיב על המותגים בעולם הסאונד המקצועי) וככלל אפשר לומר שמותגי העל שהוזכרו לעיל, אינם מייצרים כלל ציוד מקצועי, ובמקרים מסוימים מייצרים רק מוצרי אודיו ביתיים פשוטים.

על מנת שתקנו את הציוד שיתאים למטרותיכם, מומלץ לקרוא כתבה זו, ולקבל אינדיקצייה רחבה בתחום ההגברה והסאונד המקצועי.

התאמת אופי השימוש לציוד הנדרש

על מנת להתאים בצורה טובה ומקצועית את המערכת הגברה לשימוש שלכם, רצוי ואף חובה, טרם הרכישה להגדיר את מטרת השימוש.

למשל, מערכת הגברה לצורך הקמת חברת ציוד הגברה אינה דומה למערכת הגברה שתשמש אתכם בתור ערכת קריוקי ביתית ואף מקצועית. או לדוגמא, אינה דומה מערכת הגברה לשימוש בית ספרי לעומת מערכת הגברה לאולם אירועים.

לכן, מומלץ לעשות שיעורי בית, ולשער את כמות המשתתפים, באירועים שלשמם אתם רוכשים את מערכת ההגברה. ככל שמס’ המשתתפים באירועים גדול יותר, כך תצטרכו מערכת גדולה וחזקה יותר. אם אתם מפעילי יום הולדת, חשוב לשים דגש על “ניידות” המערכת הגברה.

אם השימוש שלכם היינו שימוש ביתי, ניתן להסתפק בציוד הגברה, פשוט ובסיסי יותר, למעט חריגים, שכל יום אצלם הוא חגיגה…

סוגי מערכות הגברה

ישנם מס’ סוגים של מערכות הגברה.

1.מערכת הגברה LINE ARREY - זוהי מערכת הגברה מקצועית המיועדת בעיקר לשימוש בחברות הגברה, ודורשת ידע מקצועי על מנת לתפעל אותה בצורה מושכלת. אם אין לכם ידע מקצועי ברמה גבוהה, מומלץ להימנע מרכישת מערכת הגברה זו, ותביא אתכם לביצועים מאוד נחותים.

מערכת הגברה זו מורכבת מ-2 סאבים, בד”כ דאבל 18″, ומעליהם, בין 2 ל-8 רמקולים דבל 8″ או 10″.

מערכת הגברה זו קיימת ב-2 ורסיות. ורסיה אחת היא מוגברת, והוורסיה השניה היא פסיבית משולבת מגברים חיצוניים. מערכת הגברה זו דורשת מחשב לתפעול חכם ומדויק

היתרון במערכת הגברה מהסוג הזה, הוא פיזור אופטימלי של הסאונד בכל רחבי מתחם האירוע.

2.מערכת הגברה PA: מערכת זו מורכבת מבייסיק של זוג רמקולים מוגברים או פסיביים 12″ או 15″, מיקסר אומנים, כבלים, סטנדים ועוד.. כמובן שעל ההרכב הנ”ל ניתן “להעמיס” עוד אלמנטים כגון סאבים, תוספת של רמקולים נוספים וכו…

מערכת הגברה זו יכולה לשמש מגוון רחב של סוגי אירועים, החל משימוש לבתי ספר, שימוש לערבי שירה בציבור וקריוקי, שימוש לאירועים וכנסים. כמובן שגם חברות הגברה משתמשות באופן תדיר, באופציה זו.

הרכב מערכת זה, היינו קל להרכבה ופשוט יותר לתפעול. כמו כן גם מבחינת עלויות מערכת, מערכות אלו יהיו יותר זולות מאופציית מערכת LINE AREYY

עלותם של מערכות מן הסוג הזה, הינם זולות יותר ומותאמות לכל כיס ונעות בין 3000 ? למערכת בסיסית ועד 10-15 אלף ? למערכות הגברה מקצועיות ומתקדמות יותר.

ציוד הגברה מן הסוג הזה, קלים לתפעול, וגם יותר זמינים ונוחים מבחינת ניידות.

3.מערכת הגברה ניידות

מערכות הגברה ניידות, הינם חלשות יותר מבחינת עוצמה, ובמקרים רבים גם איכות סאונד נחותה יותר.

מערכות הגברה ניידות, נעות בין 800 ? ל-4000 ? , ומגיעות בכמה ורסיות. הוורסיה המוכרת והקלה לתפעול ולניידות, היא בידורית ניידת, 8″, 10″, 12″, אולם ב-99% מהמקרים איכות הסאונד מאוד נמוכה, אולם ישנם דברים אחרים ה”מפצים” על כך, והדוגמא הבולטת היא, שמערכות אלו מגיעות עם מצבר מובנה, מיקרופונים אלחוטיים, בלוטוס ואקו פשוט.

ישנם סוג נוסף של מערכות הגברה ניידות, ומגיעות בסגנון של מערכת מתקפלת בצורת “מזוודה”, איכות הסאונד תהיה יותר טובה מבידורית ניידת, אולם הם מגיעות ללא גלגלים וללא ידית טרולית.

ציוד הגברה לאולם

ישנם מס’ סוגים של אולמות, אך נזכיר כאן את סוגי האולמות העיקריים, והציוד הגברה המתאים לאולמות אלו.

אולם אירועים, דורש התקנה של מערכת הגברה עם פיזור של רמקולים ברחבי האולם ביחס לגודלו של האולם, אפשר להעריך, שלכל 50 מ”ר רבוע נדרש רמקול אחד של 15″, בנוסף, חובה להוסיף 2 סאבים. אם מדובר באולם קטן לאירועים עד 100-150 איש ניתן להצטייד עם זוג רמקולים מוגברים בגודל 12″ או 15″. כמובן שיש להוסיף במגברים בהתאם להספק הרמקולים אם מדובר ברמקולים לא מוגברים.

ציוד הגברה לבית ספר

לשימוש בית ספרי, לאירועים, כנסים והרצאות, ניתן להשתמש עם מערכת הגברה הכוללת מיקסר אומנים קטן, זוג רמקולים מוגברים 12″, או 15″. כמובן שהכרחי להשתמש בסטנדים על מנת להגביה את הרמקולים בשביל הפיזור הנכון של הסאונד ברחבי המקום.

אם מדובר באירועים קטנים, מומלץ לעבוד עם בידורית ניידת או רמקול מוגבר בודד בגודל 10″ או 12″

ציוד הגברה ללהקה

כאשר אנו מדברים על ציוד הגברה ללהקה, כאן קצת הסיפור מורכב יותר, ונכנסים אלמנטים נוספים המותאמים לציוד הגברה ללהקה.

ציוד הגברה נייד-נטען

אם אתם צריכים להפיק אירוע בשטח, ואין חשמל, האפשרות הראשונה היא להשתמש בגנרטור. אך ישנם שטחים ציבוריים, אשר העיריה לא מאפשרת שימוש בגנרטור, במקרה שכזה תוכלו להשתמש בבידורית ניידת, או אפילו בשניים, תלוי בכמות המשתתפים.

ציוד הגברה לקריוקי

ציוד הגברה לקריוקי, כולל את הרכיבים שהוזכרו לעיל, אך ישנם כמה רמות של איכות.

ישנם אנשים המעוניינים להשקיע יותר ומן הסתם התמורה תהיינה גבוהה יותר.

מערכת הגברה לקריוקי, ניתן אף להשתמש אפילו עם רמקול מוגבר אחד בלבד של 12″ או 15″.

טווח המחירים לרכישת ציוד הגברה לקריוקי נע בין 1000 ?, ויכול להגיע גם ל-10 אלף ?.

ציוד הגברה למסעדה \ בר \ סטודיו

ציוד הגברה למסעדה, אמור להיות קטן יותר, אבל עם איכות סאונד ברמה גבוהה, .פיזור של 2-4 רמקולים בגדלים של 10″ יכול לתת מענה טוב.

האם כדאי לקנות או לשכור ציוד הגברה

מחירי ההשכרת ציוד הגברה נעים בין 350 ? ל- 800 ?, באיסוף עצמי, או עם התקנה בטווח המחירים של 1200 ? עד 2500 ? תלוי בסוג הציוד ובסוג האירוע. כדי לדעת אם יותר משתלמת לכם רכישה על פני השכרה, אפשר לבדוק זאת ע”פ המפתח של כמות האירועים שאתם הולכים לשכור ציוד. אם מדובר ב 7-8 אירועים בשנתיים הקרובות, יש לשקול בחיוב רכישה של מערכת הגברה.

השכרת מערכת הגברה

ישנם מספר אופציות להשכרת ציוד הגברה. האופציה הראשונה, היא להזמין נותן שירותי הגברה, שמגיע עם הציוד למקום האירוע, מרכיב אותו ומתפעל אותו.

האופציה השנייה והזולה יותר, באופן משמעותי, היא השכרת ציוד הגברה, באיסוף עצמי ממחסני חברת ההגברה, להרכיב לבד ולתפעל לבד. אופציה זו אינה מתאימה לכל לקוח, אך ניכר בה חיסכון כספי גדול. שימו לב כי לא כל חברה נותנת את האופציה של השכרת ציוד הגברה באיסוף עצמי.

מחירי השכרת ציוד הגברה

כאמור לעיל מחירי השכרת ציוד הגברה תלויים בסוג הציוד ובסוג האירוע. מחירי השכרת ציוד הגברה באיסוף עצמי נעים בטווח של 400-900 ?, או עם התקנה ותפעול בסכומים כפולים ומשולשים לאלו.

רכיבים של מערכת הגברה:

רכיבי מערכת הגברה מורכבים מרשימת הציוד הבאה:

רמקולים מוגברים

רמקול מוגבר, הוא תיבת רמקול הכוללת אלמנט וופ’ר ואלמנט טוויטר, עם מגבר מובנה בגב הרמקול, כשבדרך כלל מותאם בצורה אופטימלית לוופ’ר ולטוייטר.

הגדלים הנפוצים והשימושים, הם 10″, 12″, 15″. ע”פ רוב ככל שהרמקול יהיה גדול יותר כך הוא חזק ואיכותי יותר. אך זאת תלוי בסוג וביצרן הרמקול המוגבר.

ההספק של הרמקול המוגבר נמדד בהספק הוואט (RMS) ובנצילות שלו (( db ככל שהוא יותר גבוה כך הרמקול יהיה חזק יותר.

רמקולים פסיביים

רמקול פסיבי, הוא הרמקול הפשוט והבסיסי, רק שאינו כולל מגבר מובנה, ודורש מגבר הספק חיצוני בשביל שיפיק צלילים.

סאבים

בשביל הצלילים הנמוכים, במיוחד במערכת הגברה למופעים גדולים, 500 איש ומעלה, חשוב להשתמש בסאבים. הסאבים המומלצים לשימוש הם בגודל 15″ או 18″.

מגברים

ככלל, ההספק של ההמגבר נמדד בהספק הוואט (RMS) ובנצילות שלו (( db ככל שהוא יותר גבוה כך הרמקול יהיה חזק יותר.

מיקסרים

ישנם 2 סוגים עיקריים של קונסולות \ מיקסר אומנים, לשימוש במערכת הגברה. האחד הוא אנלוגי, והשני הוא דיגיטלי. הסוג הנפוץ יותר והנוח לשימוש הוא המיקסר האנלוגי.

תפקידו של המיקסר הוא לערבל את כל מקורות הסאונד (זמר, מיקרופון, כלי נגינה וכו…) ולהוציא את הכל יחד אל המגברים או אל הרמקולים המוגברים.

ככל שקיימים יותר מקורות השמעה, כך תצטרכו מיקסר עם מס’ רב יותר של ערוצים.

במיקסרים של ה-10 שנים האחרונות, משולב בהן מולטי אפקט מובנה. תפקידו של המולטי אפקט הוא לתת אפקט של אקו ודיליי, לזמר.

סטנדים

ישנם מס’ סוגים של סטנדים המשמשים לציוד הגברה. סטנדים לרמקולים, סטנדים למיקרופונים, סטנדים לתווים, ועוד…

חובה להציב את הרמקולים על סטנדים על מנת לפזר את הסאונד בצורה נכונה ואופטימלית.

כבלים

הכבלים השימושיים ביותר והנפוצים ביותר לשימוש בציוד הגברה הן: XLR, PL, RCA, SPECKON,

ישנה חשיבות לאיכות הכבלים על מנת לקבל סאונד איכותי עם אפס תקלות.

מיקרופונים דינאמיים

אחד הרכיבים הנדרשים, הם מיקרופונים, ישנם הרבה מותגים של מיקרופונים, מיקרופון איכותי לשירה נע בטווח מחיר של 200 ? עד 700 ?.

המיקרופון הדינאמי הנפוץ ביותר בעולם, הוא SHURE SM58, מיקרופון זה מתאים מאוד לשירה אך יקר באופן יחי לאחרים, אשר נותנים תמורה כמוהו ואף גבוהה יותר…

מיקרופונים אלחוטיים

קיימים הרבה סוגים של מיקרופונים אלחוטיים, המתחלקים ל-2 טכנולוגיות עיקריות, UHF, ו VHF.

טכנולוגיית ה- UHF מספקת טווח קליטה יותר גבוה, וכמו כן, גם איכות של סאונד ברמה גבוהה יותר. כמובן שישנה חשיבות לאיכות הקפסולה של המיקרופון.

בשביל להפעיל בו זמנית למעלה מ-3 מיקרופונים, נדרש להשתמש עם מערכת אלחוטית מרובת תדרים, בכדי שלא תהיה התנגשות תדרים.

מיקרופונים שולחניים

לנאומים, וחדרי ישיבות, מומלץ להשתמש עם מיקרופון שולחני קונדנסר עם צוואר גמיש.

פרוססורים

פרוססור נועד לחיתוך תדרים. בשביל להגיע לרמת סאונד מסוימת. למשתמש הבסיסי לא מומלץ להיכנס לזה, אולם כיום ישנם רמקולים מוגברים המגיעים עם יחידת מחשב DSP, הכוללת פרוססור מובנה במגבר של הרמקול. פרוססורים אלו ידידותיים למשתמש.

קייסים

בכדי לשמר את הציוד הגברה, שהוא ציוד יקר באופן כללי, רצוי להשתמש בקייסים.

קייסים למיקסרים, ישנם קייסים מעץ, הנמכרים בחנויות ההגברה והסאונד, אך אם תרצו ניתן להזמין לפי מידה מיוחדת, קחו בחשבון שמדובר בסיפור לא זול בכלל.

כיסויים לרמקולים, בכדי להימנע משריטות וכודמה, ולשמור את הרמקולים מפני חבטות, מומלץ לקנות כיסויים לרמקולים, ומחירם נע בין 150 ? ל- 250 ? .

תיקון ציוד הגברה - האם זה משתלם?

תיקון של ציוד הגברה, לא בהכרח משתלם. לדוגמא מיקרופון שעלות 200 ? , לא משתלם לתקן אותו, אולם מיקסר שעלותו 3000 ? לדוגמא, יש לשקול בחיוב, אם עלות התיקון היא בטווח של -300-600 ?.

היכן ניתן לרכוש ציוד הגברה

ישנם בארץ הרבה חנויות של ציוד הגברה וסאונד, אך מומלץ לקנות ממקום מוכר עם שם, ולאחר שקיבלתם המלצות. קנייה מאתרי אינטרנט עלומי שם, לא מומלצת.

החברות המובילות והגדולות בישראל בתחום, הן מרכז הסאונד, כלי זמר, ענק הסאונד, חלילית, סאונד סנטר, מיוזיק סנטר.

האם כדאי לרכוש מחו”ל ?

התשובה תלויה בסוג הציוד שאתם רוצים להזמין. אם תרצו להזמין, מוצר קטן, ייתכן ובמקרים מסוימים זה יהיה משתלם, ותחסכו 20-25 אחוז, אך קחו בחשבון כי לא תיהנו מאחריות על המוצר.

אם מדובר בציוד גדול או כבד, התשובה היא חד משמעית - לא. היות ובמחיר המוצר + עלות השילוח, יהיו יקרים יותר מאשר רכישה בארץ.

בעיה נוספת שאנשים לא מודעים לה, אם לדוגמא הינכם מעוניינים לקנות מיקרופון אלחוטי באתר AMAZON, המחיר מפתה, אך כאשר המוצר יגיע לארץ, המוצר “ייתקע”, מכיוון שעל ציוד אלחוטי צריך אישור של הגורמים הרלבנטיים.

בלאי של ציוד הגברה

בלאי של ציוד הגברה, נמדד בהתאם להיקף השימוש ואופי השימוש. ציוד איכותי ומקצועי יכול לשרוד מעמד הרבה שנים, אך דורש תחזוקה מסוימת כגון ניקוי מאוורים, ניקוי מגברים מאבק וכו…

אחריות על ציוד הגברה

על פי רוב, ציוד הגברה, על מפרטיו השונים, מגיע עם 12 חודשי אחריות יצרן, עם הגבלות מסוימות. לדוגמא, רמקול מוגבר מגיע עם 12 חודשים למעט על טוויטר.

כאשר אתם קונים ציוד הגברה מלא או חלקי, חשוב לבדוק שיש “אבא ואמא” , והספק מחזיק מעבדת תיקונים עם חלפים וחלקי חילוף זמינים, כך שאם תהיה לכם תקלה, יהיה לכם לאן לפנות במידת הצורך.

 

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים