
תביעה נגד משרד הביטחון: כך תעשו זאת נכון
פציעה או מחלה במהלך השירות הצבאי הם אירועים שכיחים. חשוב להכיר את הזכויות שלכם ואת כל שלבי התביעה עד לקבלת הפיצויים
פציעות במהלך השירות הצבעי לא נגרמות רק בזמן מלחמה. כל פגיעה, חבלה או מחלה שנגרמות במהלך השירות הצבאי, או בגללו, יכולות להוות עילה לתביעת פיצויים מאגף השיקום של משרד הבטחון.
נכות החייל יכולה להתגרם כתוצאה מפציעה במלחמה, תאונת אימונים, פגיעה בגב בעקבות נשיאת ציוד כבד, שברי מאמץ, ליקוי שמיעה בעקבות ירי, פגיעות בברכיים, חבלה עקב נפילה מאלונקה, אימונים גופניים קשים וכדומה. כמו כן, מחלות נפשיות כמו הלם קרב, פוסט טראומה ואחרות, נחשבות לפגיעה לכל דבר.
יחד עם הנאמר, על התובע להוכיח את הקשר בין הפגיעה לבין השירות הצבאי, הוכחה שאינה קלה, וחשוב להיערך היטב לתביעה כדי להגדיל את הסיכויים שהיא תתקבל במשרד הבטחון ושישולמו פיצויים לתובע.

תעדו את האירוע
כדי שתצליחו לצלוח בשלום את חובת ההוכחה שקיים קשר סיבתי בין השירות הצבאי לפגיעה, הצעד שאולי הוא החשוב מכל הוא תיעוד, עד כמה שיותר מפורט ומלא, של האירועים, הנסיבות, תנאי השירות, כמו גם דו”ח פציעה, פגיעה או מחלה, הפניה לרופא, לקב”ן וכיוצ”ב. הנ”ל תקף גם לנושאי הטרדה מינית בצבא.
חשוב לזכור כי חלק ניכר של התביעות מוגשות לאחר השחרור מהשירות הצבאי ומשוחררים רבים נוטים לא לשמור את כל המסמכים המתעדים את המקרה. יש להם חשיבות רבה, שמרו עליהם מכל משמר.
תיעוד המקרה כולל גם איסוף עדויות של כל מי שנכח במקום בזמן האירוע, למשל חברים לגדוד או מפקדים. על העדויות להיות תואמות לתביעה
חובת ההוכחה חלה על החייל
על התובע להוכיח שכאשר התגייס לצבא לא היו כל בעיות רפואיות, בפרט בתחום הקשור לתביעתו. כלומר, עליו להוכיח שהמצב הרפואי בו הוא שרוי כעת הוא עקב השירות הצבאי ויש קשר סיבתי בין השניים. הדבר חל גם על מחלה שהתפתחה עקב השירות הצבאי, אלא אם כן היה החייל חולה בה גם טרם גיוסו, אולם השירות החמיר את מצבו. במקרה כזה יכול קצין התגמולים של משרד הבטחון לקבוע שאכן חלה החמרה עקב השירות אולם השירות הוא לא זה שגרם למחלה.
הגשת תצהיר
הליך התביעה נגד משרד הבטחון כרוך גם במתן תצהיר בשבועה הניתן לקצים התגמולים. על התצהיר להיות מפור ומעמיק ונתמך בעדויותיהם של חברים בצבא או המפקדים אשר מאמתים את טענות התובע. את התצהיר יש להגיש לאישור עורך דין או שופט. מומלץ לגשת לעורך דין פרטי ולא לעורך דין מטעם קצין העיר.
התיישנות התביעה
חשוב מאד לזכור כי אם לא תוגש התביעה בתוך שלוש שנים מתום השירות של החייל התובע, תחול עליה התיישנות והוא יאבד את זכותו לתבוע. כמו בכל מצב, גם כאן ישנם יוצאים מן הכלל וישנם מצבים בהם ניתן להאריך את מועד הגשת התביעה למשל חבלה רשומה. הכוונה היא לחבלה שקרתה במהלך השירות הצבאי והיא מתועדת ורשומה בתיקו הרפואי של החייל.
איך להגיש את התביעה
את התביעה יש למלא על גבי מסמך הקרוי טופס תביעה. ניתן למצוא אותו אצל קצין התגמולים. חשוב לוודא שהוא ממולא היטב וביסודיות, בדייקנות ועם כל הפרטים, מאחר וזהו טופס מחייב לכל דבר ועניין. מומלץ להיוועץ בעורך דין לתביעות משרד הביטחון לפני הגשת הטופס כדי לוודא שלא חסר דבר ושהתביעה לא תידחה בשל סעיף כזה או אחר שלא מולא כראוי.
את הטופס מגישים לקצין התגמולים.
הגשת ערעור במידה והתביעה נדחית
אם אגף השיקום לא מקבל את תביעת החייל בקביעה שהנכות אינה קשורה לשירותו הצבאי, או היתה קיימת עוד קודם לכן ורק הוחמרה בעקבות השירות, יכול החייל להגיש ערעור על ההחלטה.
הערעור מוגש לוועדת הערעורים של נכי צה”ל, בבית משפט השלום, אשר מורכבת מרופא, שני נציגי ציבור, נציג לשכת עורכי הדין וכמובן, שופט. גם אם הערעור נדחה בבית משפט השלום, ניתן לערער בנשית, בבית המשפט המחוזי. מומלץ להיערך היטב לערעור ולהיות מיוצגים על ידי עורך דין המומחה בתחום זה.
אם בחר התובע שלא להגיש ערעור, הא זכאי, על פי חוק הנכים, להגיש בקשה לעיון נוסף, גם לאחר שלוש שנים ולמעשה בכל זמן שירצה.
וועדה רפואית
חשוב לזכור עי הגשת התביעה לקצין התגמולים היא רק תחילתך התהליך. אם קצין התגמולים מצא כי אכן יש קשר בין הנבות או הפגיעה לבין השירות הצבאי, הוא יפנה את התובע לוועדה רפואית שתקבע את אחוזי הנכות של התובע. י שחשיבות רבה לגובה אחוזי הנכות, שמשפיע על ההטבות וגובה הפיצויים שיקבל התובע.
הועדה הרפואית מורכבת מרופאים מוסמכים ומומחים בענפים שונים ברפואה. הם יבחנו את כל המסמכים הרפואיים, כולל חוות דעת מומחה, אם תדאגו להכין כזו מבעוד מועד, ויבחנו את התובע ומצבו הבריאותי. בראש הוועדה עומד רופא מוסמך שמקבל את ההמלצות, המסקנות וחוות הדעת של הרופאים בוועדה והוא זה אשר יקבע את אחוזי הנכות לתובע.
בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה, יחושב גובה הגמלה החודשית שיקבל התובע
לסיכום, חשוב לקבל סיוע מקצועי טרם הגשת התביעה, ולהגדיל את הסיכויים שקצין התגמולים יכיר בו כנכה, שהוועדה הרפואית תקבע אחוזי נכות המתאימים למצב התובע ולהתחיל בתהליך של קבלת כל הזכויות וההטבות הרבות שמקבלים חיילים שנכותם הוכרה.
בין ההטבות, ובנוסף לגמלה החודשית, מזכה בטיפולים ללא עלות באגף השיקום, בלימודי תואר ראשון אותם יממן משרד הבטחון, כולל מלגת קיום לכל תקופת הלימודים ועוד הטבות והקלות רבות אחרות.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg