פירות יבשים: הממתקים של הטבע

הם באים במגוון אדיר, הם אקזוטיים, מעניינים וטבעיים. פירות יבשים הם התשובה האולטימטיבית לדחף שלנו לביס מתוק. כתוספת לסלטים, גיוון לתבשילים וגם כנשנוש בריא. הנה ההמלצות של גל שמואלי, ממעדניית הטבע "זסט"

בשיתוף ברק רום | 07/12/2017 11:59
תגיות:

כבר אלפי שנים שהפירות היבשים מתפקדים כממתקים הבריאים של הטבע. תאנים, צימוקים ותמרים המתיקו את החיך גם בימים שאבות אבותינו גרו בארץ כנען, איש תחת גפנו ותחת תאנתו. בשנים האחרונות גדלה המודעות לאכילת פירות יבשים ומגוון של פירות יבשים מסוגים שונים מוצעים בשווקים ובחנויות טבע והם מהווים תחליף בריא וטעים לדחף שלנו לצרוך מתוק. כדי לקבל תמונה על המגוון האינסופי של הפירות היבשים שהתברכנו בהם ועל צורות הצריכה השונות, פנינו לגל שמואלי, הבעלים של מעדניית הטבע “זסט” שברמת אביב, המצטיינת בשפע של פירות יבשים מסוגים שונים. שמואלי, הידוע ביחס המיוחד שהוא רוחש לפירות יבשים, שמח לספר למה הישראלים כל כך אוהבים את המתוק המתוק הזה ואיך ניתן לשלב אותם בתפריט היומי.

“נתחיל מזה שפירות, גם אלה שאינם יבשים, הם מטבעם מתוקים”, אומר שמואלי, “אלא שבגרסה המיובשת שלהם הם הופכים לאקזוטיים יותר, מיוחדים יותר, טעמם המקורי מקבל טוויסט מפתיע ולכן אנחנו אוהבים אותם. חלק מהטעמים בגרסה המיובשת הם יחודיים, אנחנו לא רגילים אליהם והם מספקים לנו את הדחף לביס מתוק.

“פירות יבשים גם מספקים לנו הרבה אנרגיה. מומלץ מאוד לאכול אותם לפני פעילות גופנית או אפילו במהלכה, אם הפעילות נמשכת לאורך זמן. בנוסף לאנרגיה שהם מספקים, הם גם מסייעים לריכוז ולתפקוד ברמה גבוהה בלימודים או בעבודה.

 “היתרונות שלהם – הם לא מתקלקלים או נרקבים, נוח מאוד לקחת אותם ממקום למקום, הם מהווים פיתרון בריא כנשנוש ובניגוד לפירות הטריים, ניתן לרכוש אותם לאורך כל עונות השנה”.

הם באים גם בצורה הטבעית וגם כפירות מסוכרים, שנראים מושכים ומפתים מאוד.

“הפירות היבשים שבאים עם תוספת סוכר הם מתוקים במיוחד אבל הם פחות בריאים מהפירות היבשים הטבעיים. בעיני, הפירות היבשים הם ממילא מתוקים בבסיסם ולכן תוספת הסוכר היא מיותרת. לרוב, הפירות היבשים עם תוספת הסוכר ייראו לכם זוהרים יותר וימשכו את העין, לעומת הפירות היבשים הטבעיים, שייראו קצת פחות נוצצים, אבל טעמם יהיה מאוזן יותר וכמובן שהם גם בריאים הרבה יותר. טיפ שלי – תמיד שווה לבדוק ולשים לב ולא לקנות את מה שנראה טוב, אלא את מה שבריא ומזין יותר”.

באיזו צורה יחליפו הפירות היבשים את ההרגלים שלנו לביס מתוק? איפה נשלב אותם בארוחות שלנו, למשל?

“אפשר לשלב את הפירות היבשים גם בתוך ארוחה עיקרית -בתוך אורז, בתבשילי עוף ובשר או בסלטים. לדוגמא: אפשר להוסיף לסלטים חמוציות, דובדבנים או אפילו רצועות קוקוס טבעי ואלה יהפכו כל סלט בנאלי ומשעמם לסלט כייפי ומרענן, שיגביר לנו את החשק לאכול אותו ויעלה את הערכים התזונתיים של הסלט כולו. יש מגוון רחב של פירות יבשים המתאימים לשילוב בסלטים קרים ובתבשילים חמים.

“גם בארוחות ביניים כיף לשלב פירות יבשים, בתוך יוגורט למשל. אפשר גם לשלב פירות יבשים עם גרנולה ויוגורט והם ימתיקו את הצלחת במקום להוסיף סוכר. כך נוכל לאכול גרנולה טבעית, ללא תוספת סוכר או ממתיקים מלאכותיים. באותה מידה אפשר לשלב פירות יבשים בדגני בוקר, במקום לפזר סוכר. זה יהיה הרבה יותר בריא. כמובן שניתן גם לנשנש את הפירות היבשים לבד, כמו כל חטיף אחר. זה עונה על הצורך בחטיף מתוק, זה בריא, טעים וגם מספק אנרגיה”.

מאיזה גיל אפשר לחשוף ילדים לפירות יבשים ולהרגיל אותם לנשנש אותם במקום ממתקים?

“אני מאמין שכדאי לחשוף את הילדים כבר מגיל קטן לפירות יבשים. הם יספקו להם את הצורך למתוק בצורה טבעית. כיום ילדים מתמכרים כבר מגיל קטן למזונות מעובדים עתירי סוכר, שומן וקלוריות, לכן כדאי להכיר להם את האפשרות הזו. בשעות אחר הצהריים, כשהילדים בבית, אפשר לשים על השולחן צלחת עם מגוון של פירות יבשים. זה יספק את הצורך במתוק, יתן אנרגיה ויספק ערכים תזונתיים שאין בשום ממתק מעובד. כך הילדים יתרגלו להכניס לגוף כמות קטנה יותר של סוכר ולא יהיו להוטים לחפש ממתקים. פירות יבשים הם גם חטיף מועדף כשבני הבית יושבים מול הטלוויזיה ומתחשק להם נשנוש. ילדים נוהגים לחקות את הוריהם ואם ההורים יאכלו, גם הילדים יאכלו”.

איך נשכנע ילד גדול להעדיף פירות יבשים על פני ממתקים?

“זה יכול להיות תהליך ארוך כי אכילה זה עניין של הרגלים ולכן מומלץ לעשות זאת בהדרגה. אפשר להיעזר בהגבלות, אך שלא יהיו קיצוניות מדי, כדי לא לעורר התנגדות וכדי שהתהליך יוכל להפוך עם הזמן לאורח חיים ולהחזיק לאורך זמן. לילד גדול אפשר גם להסביר על החשיבות של מזונות טבעיים על פני חטיפים וממתקים מסוכרים ומעובדים. ילדים מעדיפים הסבר על פני הגבלה שרירותית רק כי אמא או אבא אמרו. דוגמאות לפירות יבשים טבעיים ללא סוכר שיעשו את העבודה: תפוח עץ, אגס, אפרסק, בננה, אוכמניות, גוג’י ברי, גולדן ברי, תות עץ, חמוציות שלמות ועוד”.

ומה נציע כתחליף מהפירות היבשים למבוגרים שמוכרחים מתוק?

“המגוון בחנות שלנו, למשל, לפירות יבשים ללא תוספת סוכר, הוא אדיר וכל אחד ימצא את הטעם ואת השילובים שידברו אליו, שאותם הוא יכול להכניס לסדר היום שלו – בין אם זה הדובדבנים החמצמצים, האננס האקזוטי, הצימוק אוזבקי המתוק, המנגו העדין והאלוורה המאוד מיוחדת”.

האם אכילה מרובה של פירות יבשים, גם אם הם טבעיים ללא תוספת סוכר, עלולה להזיק?

“פירות יבשים הם עדיין בקטיגוריית הפירות וכך יש להתייחס אליהם. מומלץ לשלב אותם בתפריט היומי באופן קבוע וסדיר, וכמו בפירות הרגילים לא כדאי להגזים, אלא להתרגל לאכילה מאוזנת”.

ואם כבר אנחנו בעסקי מתוקים מוגזמים, מה תגיד לאלה שאוהבים חלבה?

“חלבה בבסיסה עשויה משומשום. אצלנו בחנות אנחנו מציעים ללקוחות את החלבה המיוחדת שלנו, שמיוצרת בעבודת יד. היא מכילה אחוז גבוהה של שומשום, אין לה חומרים משמרים, שומנים מוקשים או שמן דקל. היא מיוצרת מחומרי הגלם הטובים ביותר. לצד החלבה הקלאסית, שמזכירה לנו את החלבה של פעם, ישנן חלבות בטעמים ועם תוספות מיוחדות, מסקרנות ובעיקר טעימות. נכון שבחלבה יש סוכר, אבל היא בריאה יותר ממזונות מעובדים ואין חשש לצרוך אותה, גם ילדים, כמנת השומן שדרושה בכל תפריט יומי ובוודאי שמבלי להגזים. כמובן שלצד היצע החלבות המתוקות, יש לנו גם חלבה ללא סוכר, למי שנמנעים לחלוטין מסוכר”.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של nrg

המומלצים

עוד ב''בהמומחים''