מהו כתב אופציה?
בשנים האחרונות הפכו כתבי האופציה לאמצעי השקעה פופולריים מאד - אך הירידות החדות הפכו רבים מהם לחסרי ערך. מהן אופציות, מתי כדאי לממש אותן ומה הסיכונים הכרוכים בהחזקתן - מדריך
הגאות שנרשמה בשנים האחרונות בשוקי העולם הביאה לגל ענק של הנפקת חברות חדשות בבורסה התל אביבית. גל ההנפקות, שכלל עשרות חברות שהחלו להיסחר בשנתיים האחרונות, כלל גם שטף של כתבי אופציה שהונפקו יחד עמן. אותם כתבי אופציה נועדו להעניק הטבות לגופים שרכשו את ה"סחורה" במהלך ההנפקה ונסחרים בבורסה כנייר ערך לכל דבר.
עם זאת, מתחילת השנה רשמו שוקי העולם ירידות חדות, ובכללן גם הבורסה התל-אביבית, שאיבדה 11%. במציאות החדשה השווי של מניות רבות נחתך, ואיתו גם כתבי האופציה, שבמקרים רבים כבר לא שווים דבר. לאור כל אלה, האם זה הזמן למכור? האם ייתכן שחלק מכתבי האופציה עוד יהיו כדאיים בהמשך? או שאולי זו דווקא הזדמנות לרכוש?
אז מהו למעשה כתב אופציה? "כתבי אופציה הנסחרים בבורסה מקנים למשקיע אפשרות לרכוש מניה בתוספת מימוש ובמועד הנקבע בתשקיף ההנפקה", מסביר ליאור יוחפז, מנהל השקעות בתכלית בית השקעות.
"במילים פשוטות, כתב האופציה מאפשר למחזיק בו לרכוש את המניה במחיר ידוע מראש, בצורה שבה אנו מקבעים את שער המניה. ככל ששווי המניה מטפס, כך גדל הפער בין המחיר שהאופציה מקנה לבין מחירה בבורסה", הוא אומר.
יוחפז מדגים זאת בעזרת מצב שבו מחיר המניה בעת ההנפקה הוא 100 שקל, ויש אופציה לרכוש את המניה תמורת 200 שקל במועד קבוע. "עבור האופציה משלמים סכום נמוך, נגיד 5 שקלים. אם מחיר המניה הגיע ל-500 שקל, ברור ששווה למחזיק האופציה (ששילם עבורה 5 שקלים) להוסיף 200 שקל ולרכוש מניות ששוות 500 שקל - שאותן יוכל למכור לפי ערכן בשוק", הוא מסביר.
"במועד פקיעת האופציה קיימות שתי אפשרויות", מוסיף יוחפז, "הראשונה, לשלם את תוספת המימוש לחברה ולקבל מניות; השנייה, פקיעת האופציה ללא כל תמורה. במקרה שמחיר המימוש גבוה ממחיר המניה בשוק, לא נממש את האופציה, כיוון שיהיה לנו זול יותר פשוט לקנות את המניה".
כשחברה מנפיקה כתבי אופציה בהנפקה הראשונית, היא למעשה מוסיפה מכשיר שיוכל לגייס עוד כסף לקופת המזומנים שלה. אם כתבי האופציה נמצאים "בתוך הכסף" בעת הפקיעה (כלומר, המשקיעים שילמו את מחיר האופציה כדי לרכוש מניות), יתווספו לחברה מניות חדשות.
מובן שבמצב השני, שבו האופציה פקעה "מחוץ לכסף", האופציה כבר לא שווה כלום: לא ניתן להמירה למניות או לסחור בה, והחברה לא תקבל כסף נוסף.
כיום נסחרים בבורסה בתל אביב יותר מ-220 כתבי אופציה למניות של חברות שונות, ומשך החיים של האופציות נע בין שנה לארבע שנים. אף שכתב האופציה הוא מכשיר הנסחר בבורסה, פעילים רבים בשוק ההון אינם מחבבים מכשיר זה וממליצים שלא להשקיע בעזרתו.
"כתבי אופציה הם החולי האופייני של השוק הישראלי", טוען ערן כהן ממחלקת ההשקעות בקרנות נאמנות במגדלשוקי הון. "השימוש בהם פופולרי מאד בישראל, אך בעולם כתבי אופציה לא נהוגים כלל. הבורסה תאפשר בקרוב לקנות ולמכור אופציות 'קול' ו'פוט' על מניות - דרך עדיפה על פני כתבי האופציה למי שמעוניין להשקיע במינוף", הוא מסביר.
"בפועל, נדיר מאד שכתבי האופציה נכנסים 'לתוך הכסף', וכך המשקיעים קיבלו הטבה ששווה כסף רק בראשית התקופה. עצם העובדה שלחברה לא אכפת להעניק את הבונוס הזה יחד עם ההנפקה, מראה שהאפשרות הזו לא שווה הרבה", הוא מוסיף. "לכן משקיע שמקבל את ההטבה - עדיף שימכור אותה בשבועות ובחודשים שלאחר ההנפקה".
הירידות החדות שהתרחשו בשוק המניות בחודשים האחרונים הביאו לכך שחלק נכבד מהאופציות התרחקו מאפשרות ההמרה למניות, כלומר פרמיית ההמרה שלהן עלתה באופן ניכר. בכתבי אופציה שמועד פקיעתם קרוב ופרמיית ההמרה שלהם אינה קרובה לאפס, ניצב המשקיע לפני דילמה: האם למכור את כתב האופציה או להחזיקו, בתקווה שמחיר המניה יעלה בשיעור שיצדיק המרה? בחלק מהמקרים שער כתב האופציה נמוך כל כך, שעמלת המכירה עלולה להיות גבוהה ממחיר האופציה.
יש להבחין בין אופציות בעלות חיים קצרים (עד שנה או שנה וחצי) לבין אופציות בעלות חיים ארוכים יותר (שנה וחצי עד שנתיים ומעלה). "האופציות הקצרות, הרחוקות מהכסף, ככל הנראה אינן שוות דבר, שכן הסבירות לתיקון חד בשוק הוא נמוך", מסביר דני פישמן, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות תמיר פישמן.
"מובן שברמת החברה הבודדת הפתעות חיוביות חריגות עשויות להפוך את האופציות לשוות ערך", הוא מסייג את דבריו, "אך לעומתן, אופציות בעלות חיים ארוכים עשויות להוות הזדמנות יוצאת דופן בשווקים הנוכחיים. בדרך כלל מחירן ירד לצד הירידות במחיר המניה, אך בהנחה סבירה שיתרחש תיקון בשנתיים הקרובות - טמון בהן רווח רב, תוך סיכון סכומי כסף נמוכים יחסית. מובן שגם כאן יש לסייג ולומר שיש צורך לבחון כל חברה לגופה", מסביר פישמן.
מניתוח של כתבי האופציות לשלושת החודשים הקרובים, שביצע בית ההשקעות תכלית עבור עסקים, עולה כי ב-50% מהמקרים עדיף להיפטר מכתב האופציה כעת - לפני שיאבד את שוויו. "מדובר באופציות שפרמיית ההמרה שלהן גבוהה מ-50%, כלומר ההמרה תהיה כדאית רק אם המניה הרלוונטית תעלה ב-50% לפחות עד מועד הפקיעה", מסביר יוחפז ומוסיף, שבתנאי השוק עלייה בשיעורים כאלה נראית כפנטזיה.
בין כתבי האופציה הנכללים בקטגוריה: סולבר 2, זרח 1, טופספין מד 1, יוניטרוניקס 1, פרוסיד 1, מודיעין 5, ר.ה טכנו 2, בנין 1, קלרום 1, תדיר גן 1, ספאנטק 1 וגילאון 2. רובם בעלי פרמיית המרה של מעל 100%.
בקבוצה השנייה נמצאים כתבי אופציה בעלי פרמיית המרה של 20%-50%, שבהם שיפור קל בשוק עשוי להביא לכדאיות של ההמרה. הקבוצה מורכבת מכתבי האופציה גבעות 5, אלספק 2, סנפרוסט 1, ריט 1, גיא ייזום 2 ופלסטרו 1.
הקבוצה השלישית כוללת כתבי אופציה בעלי פרמיית המרה נמוכה מ-20%, ובהם בסר אירופה 4, כלכלית ים 6, קמור 7, לודן 1, אוסיף 7 וילאר 4. "במקרים אלה, ירידות נוספות עלולות לגרום לאופציות להפוך את ההמרה ללא כדאית ולהביא לאובדן השווי.
"לפיכך, משקיע ששונא סיכונים יעדיף למכור את האופציה היום, כל עוד ניתן לקבל תמורתה כסף ולצאת מהמשחק. למשקיע המעוניין בהשקעה לטווח ארוך ראוי לבדוק סמוך למועד המימוש איזו אפשרות זולה יותר - מימוש האופציה או רכישת המניה בשוק", הוא אומר.
בשורה התחתונה, זכרו כי ההשקעה באופציות היא מסוכנת יחסית, ומומלצת לאנשים שבקיאים בשוק ההון.