סכסוכי שכנים - איך יוצאים מזה
מגורים בבית משותף עלולים לעתים לאלץ את הדיירים להתמודד עם ראיות עולם ותכניות שונות. בחלק מהמקרים מתפתחים גם סכסוכים בין השכנים. היכן מגישים תביעה נגד שכן ומה חשוב לדעת לפני שעושים זאת
עצם המגורים בסמיכות כה רבה, כאשר רק קיר מפריד בין משפחה למשפחה, עם שטחים ומתקנים משותפים (מקלט, מעלית, חדר אשפה, חצר וכד') מהווה כר נרחב לסכסוכים ומריבות.

לא אחת מוצא עצמו הרוב, כבול לשיגיונותיו של מיעוט המתנגד לפעולות שונות ממניעים אינטרסנטיים, או לרוב המנסה לכפות את רצונותיו על המיעוט המשחר לשקט ושלווה בבית המשותף.
דיני הבית המשותף, מעוררים עניין מיוחד, והם דינאמיים ומשתנים בהתאם לנסיבות חיינו המשתנות. בעשור האחרון חלו תמורות רבות בתחום הבתים המשותפים ומתחוללת בו מהפיכה של ממש. מרבית התיקונים של חוק המקרקעין בשנים האחרונות עסקו בסעיפים הנוגעים לפרק הבתים המשותפים.
בית משותף מוגדר כבית שנרשם כבית משותף או הראוי להירשם ככזה. כל בית בו יש בו שתי יחידות דיור או יותר ראוי להירשם כבית משותף ואז חלים עליו דיני הבית המשותף.
בעת סכסוך בין שכנים בבית משותף, ניתן לפנות למפקח על בתים משותפים באזור בו מצוי הבית או להגיש תביעה לבית משפט השלום.
בארץ קיימים 9 מפקחים על בתים משותפים, היושבים ליד לשכות רישום המקרקעין המקומיות והם מחזיקים בסמכויות ומעמד של שופט בית משפט שלום.
יש נושאים מסוימים בהם יש סמכות שיפוט ייחודית-בלעדית למפקח על בתים משותפים ובחלק מהנושאים, יש סמכות שיפוט מקבילה לשתי הערכאות.
האגרות בד"כ בפני המפקח נמוכות יותר, פעמים רבות נגשים צדדים להליך זה ללא ייצוג ועל פי רוב, ההליך קצר יותר.
במידה ובסיס המחלוקת בין הדיירים הינו בנוגע לזכויות או חובות לפי תקנון הבית המשותף, אזי המפקח על הבתים המשותפים הוא הכתובת היחידה אליה ניתן לפנות. כך למשל, סכסוך שמתייחס להתקנת דודי שמש, השתתפות בהוצאות גינון וכו'.
במידה ומקור הסכסוך בין בעלי דירות הינו הסגת גבול או רכוש המשותף כגון מחסן משותף ששכן השתלט עליו, הרי שבמקרים אלו, אפשר לפנות הן לבימ"ש שלום והן למפקח על הבתים המשותפים.
במקרה בו העירייה היא צד לסכסוך, או בעת שבעל מקצוע ביצע עבודות בבניין ויש טענות כנגדו או כנגד דייר שלא שילם את חלקו בגין התיקון שבוצע, אזי, הסמכות לדון בכך הינה של בית משפט השלום.
מומלץ לפנות לעו"ד שיבדוק את הזכויות ואת תיק הבית המשותף לרבות התקנון וכד' וייעץ לשכן כיצד לפעול.
אמנם פעמים רבות בוחרים שכנים להגיש תביעה בכוחות עצמם כנגד שכנם על סמך ייעוץ הניתן בלשכת המפקחת אולם , מהלך זה גורר לעיתים סרבול והחמצה, עניין שלא פעם מצריך התערבות של עו"ד תוך כדי ההליך לצורך תיקון של הפגמים שנגרמו בשל אי ידיעה.
האם מומלץ להגיש גם תלונה למשטרה?
לעיתים הפרת התקנון מהווה גם משום עבירה פלילית. במקרים אלו יש לשקול הגשת תלונה אולם יש לזכור, כי פעמים רבות, תלונה של שכן כנגד משנהו לא תענה על ידי המשטרה אשר תנסה "לנפנף" את המתלונן בטענה כי מדובר ב"סכסוך אזרחי".
במקרים של "פלישה טרייה" קרי, שכן שמשתלט על מחסן של שכנו, או חונה בחנייה לא לו, המשטרה תתערב רק אם מדובר על פלישה שבוצעה זה עתה. אם מדובר על משהו היסטורי ומתמשך תשלח המשטרה את המתלונן למצות את זכויותיו בערכאות האזרחיות.
הכותב הוא עו"ד, מומחה לדיני מקרקעין, תכנון ובניה