גבולות האחריות של בעל דירה כלפי השוכרים
האם אדם שנפצע כתוצאה מנפילה בדירה שהוא משכיר, יכול לתבוע את בעל הבית גם בהיעדר טענה על ליקויי בנייה או רשלנות?
תשובה: בעיקרון, בעל הבית אחראי לליקויים הבסיסיים והעקרוניים של המבנה עצמו. לליקויים ארעיים לעומת זאת, כמו בלאי הנובע משימוש סביר או חומרים מתכלים - אחראי השוכר, כלומר המחזיק בפועל. עם זאת, ככל שמתארך משך הזמן בו קיים מטרד או מפגע, שמסכנים את השוכר, מיטשטשים הגבולות בין בעל הבית למחזיק בפועל.
המחזיק על פי החוק, כלומר או בעל הבית או השוכר, אחראי על כל מי שנכנס לקרקע ברשות ועל כל מעשה נזק שיקרה ברשלנות, בין אם לו, לבני משפחתו או לצד ג'. עם זאת לא מדובר באחריות אוטומטית ויש להוכיח את קיומה של רשלנות, שכן צריך שיהיה מטרד או פגם או מכשול. אם אין הוכחת רשלנות - לא ניתן להטיל אחריות.
משום כך, אם אחד מהשוכרים נפצע כתוצאה מנפילה במדרגות הבית אולם השוכרים וחברת הביטוח שלהם אינם טוענים כי חלה רשלנות כלשהיא מצידו של בעל הבית - הבעלים אינו נושא באחריות לנזק שנגרם כתוצאה מהנפילה.
במקרה שמדובר בנפילה כתוצאה ממפגע זמני, שנוצר על ידי המשכיר מבלי שבעל הבית היה מודע לעניין, ייתכן שהשוכר יישא באחריות. אם מדובר במפגע עמוק יותר, כמו בור בכניסה, מדרגות מתפרקות, קיר מתפורר או צינור מטפטף - האחריות משותפת לשניהם.
אף שאין לבעל הבית אחריות מוחלטת אוטומטית והוא אינו יכול להיות אחראי למה שאינו יודע, ישנם מקרים בהם הוא יידרש לשאת באחריות מלאה לכל נזק שנגרם כתוצאה מפגם או ליקוי כלשהו במקרקעין ושגרם לתאונה. כך במקרה שמתרחשת תאונה לאחד מהשוכרים או לצד ג' כתוצאה מרשלנות של בעל הבית, או במקרה שבעל הבית ידע על פגם בדירה ולא דאג לתקנו.
גם כאן אין הכוונה לאחריות מוחלטת, אבל על בעל הבית לזכור, כי בכל מקרה של מכשול, מטרד או ליקוי בניה שגרם לתאונה ברשלנות ושניתן היה לצפות מראש שעלול לגרום לתאונה - מטיל עליו אחריות בנזיקין.
כדי להימנע מאי נעימויות שכאלה, יש להכניס סעיף בהסכם השכירות, הנוגע לביטוח מבנה/נזקי גוף וכן לדאוג, שתהיה בהסכם פוליסה על הדירה. בדרך כלל מקובל, כי השוכרים משלמים את הפוליסה משלמים.
הכותב הוא מומחה לדיני נזיקין ממשד רון- פסטינגר ושות'
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב