מדריך האיטום: איך להישאר בבית ולא להירטב

מדי חורף הקירות שלכם הופכים לבית גידול לעובש ולרטיבות? הנה כמה עצות חשובות: איך לבחור קבלן איטום, מהם החומרים העמידים ואיך להימנע מחאפרים. מדריך למשתמש הרוצה להישאר יבש

nrg מעריב |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החורף מגיע ועמו מגיעים גם זכרונות הרטיבות והעובש מהחורף הקודם. לצד התה, השמיכה והתנור, חשוב גם לשמור על בית יבש מפני פגעי מזג האוויר. רגע לפני שיהיה מאוחר מדי - הכנו עבורכם מדריך בסיסי בנושא איטום.
שיטות של חאפרים

הדוגמאות להלן מבהירות עד כמה בעיית ה"חאפרים" חמורה בתחום האיטום. במקרה הראשון, קבלן איטום רק צבע את הגג בצבע לבן והגיש לוועד הבית חשבון על ביצוע איטום. ועד הבית, אשר הבחין כי הגג "נראה טוב", שילם עבור משהו שכלל לא נעשה. במקרה השני, קבלן איטום הבטיח אחריות ל-10 שנים, ובשנה שלאחר מכן הוא כבר התגורר בחו"ל. במקרה השלישי, קבלן איטום טען כי הוא שם יריעות בעלות תו-תקן, בעוד שבפועל הוא השתמש בחומרים סוג ג', אשר החזיקו מעמד בדיוק שנה.

גם במקרים פחות קיצוניים הבעיה יכולה להיות חמורה. איטום הוא מהתחומים המקצועיים בהם הדרישה היא לרמת ביצוע של 100%. כאשר קבלן איטום לא יבצע את עבודת ההכנה כמו  שצריך, או לא ישתמש בחומר האיטום המתאים לבעיה הספיצפית שלכם – צפו לטפטופים בהמשך.

שאלות שכדאי לשאול את קבלן האיטום

כאשר פונים לבעל מקצוע בתחום מומלץ לשאול אותו מספר שאלות מקדימות. ראשית שאלו אותו מה לדעתו גורם לרטיבות. אתם תופתעו לגלות שכל אחד יצביע לכם על גורם אחר. ייתכן שאף אחד מהם אינו משקר, אלא כל אחד מזהה בעיות אמיתיות שונות.

שאלה שנייה שמומלץ לשאול היא מה לדעתו שיטת האיטום המתאימה. אל תסתפקו בתשובה חלקית אלא בקשו לשמוע גם על שיטות איטום אלטרנטיביות אפשריות. אם בעל המקצוע לא יודע לפרט על שיטות איטום שונות ועל היתרונות והחסרונות של כל שיטה עבור המקרה שלכם – אל תעבדו איתו.
           
שאלה שלישית תהיה: "איזו הכנה אתה עושה לפני האיטום?" ההכנה של השטח לפני העבודה עשויה לעיתים להוות את עיקר העבודה עבור בעל המקצוע. הכנת השטח כוללת ניקיון יסודי של הגג, טיפול במרזבים, הגבהה לקולטי השמש וייצובם על גבי בלטות רחבות, פיצוץ בועות אוויר אם ישנן כאלו באיטום הישן ומריחת שכבת חומר ראשוני (פריימר) אשר יחזק את האחיזה של חומר האיטום בהמשך. לעיתים יש גם צורך להסיר את האיטום הישן – עבודה קשה ומורכבת הגוזלת זמן רב.

שאלה רביעית מתייחסת לחומר האיטום: "באיזה חומר בדיוק אתה מתכוון להשתמש?" אל תספקו באמירות כלליות כגון: "יריעות ביטומניות" או "חומר פולימרי" אלא שאלו אותו אילו יריעות? של איזה יצרן? באיזה עובי היריעות? (בדרך כלל 4 או 5 מ"מ). לאחר מכן, היכנסו לאתר היצרן וקראו את את הוראות ההפעלה – מה שנקרא בשפה המקצועית 'מפרט'. המפרט ילמד אתכם מה אופן השימוש הנכון בחומר האיטום וכך תוכלו להבין קצת יותר האם הקבלן עושה את עבודותו נאמנה או לא.

גורמים עיקריים לבעיות איטום

ישנם מספר גורמים עיקריים לבעיות איטום לאחר ביצוע עבודת איטום:

אי זיהוי הבעיה - לעיתים בעל המקצוע לא מזהה נכון את גורם הרטיבות והפתרון שהוא מיישם לא רלוונטי לבעיה. לדוגמה: בעל המקצוע אוטם את הגג אבל הבעיה היא בכלל מהמרזב או מהקיר.

הכנה לקויה – הכנת השטח, כפי שצויין לעיל, מהווה חלק חשוב בתהליך העבודה. "חיפוף" בהכנת השטח לאיטום יגרום לבעיות רטיבות בהמשך, למשל, אי הסרה של חלקי טיח או בטון רופפים לפני יישום האיטום.
           
שיטת איטום לא מתאימה – למשל, החומר 'מסטיגג' אינו מתאים לאיטום מרפסת מתחת לריצוף. איש איטום לא מקצועי יעשה שימוש בחומר שאינו מתאים לבעיה.       

ביצוע לקוי – למשל, כמות לא מספקת של חומר האיטום, המתנה קצרה מדי לפני מריחת שכבה שנייה ועוד אין סוף אפשרויות אחרות.

פגיעה באיטום לאחר הביצוע – גשם שיורד על חומרי איטום מסויימים בסמוך למריחתם עלול לפגוע בהם. בעלי מקצוע שעולים לגג בשביל לתקן את המזגן או את דוד השמש, עלולים לגרום נזק ולעיתים אנו בעצמנו כשאנו גוררים על הגג חפצים שונים.

חומרי איטום שונים והתאמתם לבעיה שלכם

ישנם עשרות חומרי איטום שונים בשוק, חלקם טובים יותר וחלקם פחות. אך גם החומרים הטובים ביותר לצורך מסוים עלולים להיות לא מתאימים לחלוטין לבעיה אחרת. לדוגמה, רוב קבלני האיטום יסכימו כי איטום באמצעות יריעות ביטומניות הנו הפתרון הטוב ביותר והעמיד ביותר לגג בטון חדש, אך רובם גם יסכימו כי אם הגג אינו חדש ועמוס במכשולים, קרי, מזגנים וקולטי שמש רבים, יש מקום לשקול שימוש בחומרים הניתנים למריחה באמצעות מברשת, כגון: מולטיגג של חברת ביטום או מאסטרגג של פזקר.

לכן, כאשר ועד בית מתקשר לקבלן איטום ושואל אותו: "כמה אתה לוקח למטר מרובע של איטום גג?", זה בדיוק כמו לקוח המתקשר למגרש מכוניות ושואל: "כמה עולה אצלכם מכונית?"

מאות מוצרי האיטום השונים הקיימים בשוק גורמים ללא מעט בלבול לצרכן הפשוט. כאן ננסה לעשות לכם קצת סדר בבלגן. ניתן לחלק את מוצרי האיטום לקבוצות שונות על פי מספר מאפיינים:
יצרנים/ יבואנים של מוצרי איטום

ישנה חשיבות גדולה לזהות היצרן/ היבואן של חומר האיטום. כדאי לוודא שהחומר המשמש את קבלן האיטום הוא חומר המיוצר על ידי חברה ידועה, אשר קיבלה תו תקן על המוצר הספציפי. חברות לדוגמה בתחום חומרי האיטום בארץ הנם פזקר וביטום. איזכור חברות אלו נועד לצורך הדוגמה בלבד ואינו מצביע בהכרח על איכותן ביחס לחברות אחרות.

אופן השימוש במוצר

ישנם שלושה אופנים עיקריים לשימוש במוצרי האיטום: הראשון הוא פריסת החומר - כגון פריסת יריעות ביטומניות אשר מגיעות בגלילים. השני הוא מריחה או התזה של החומר – חומרים אשר ניתן למרוח אותם כגון מאסטרגג של חברת פזקר. חומר נוסף הנכנס לקטגורית המריחה הוא כמובן הזפת, אשר כבודה במקומה מונח ואם משתמשים בה כראוי - היא מחזיקה מעמד שנים רבות. האופן השלישי נדיר יותר והוא הזרקה – חומרים אשר מזריקים אותם בדרך כלל לסדקים או רווחים כגון סיקפלס המיובא על-ידי חברת גילאר. חומרים אלו לא מיועדים לשימוש על משטחים גדולים.

יעוד המוצר

לכל מוצר יש את הייעוד שלו. מוצר המיועד לאיטום גגות אינו מתאים למילוי סדקים, מוצר המתאים לקירות חיצוניים אינו בהכרח מתאים לגגות. עם זאת, ישנם מוצרים המתאימים למספר ייעודים שונים. 

סוג החומר

ישנם ארבעה סוגים עיקריים של מוצרים, בחלוקה על פי החומר ממנו הם עשויים. הסוג הראשון הוא מוצרים על בסיס ביטומני כגון יריעות ביט ומניות; הסוג השני הוא חומרים על בסיס צמנטי כגון איטומט 500 של מיסטר פיקס; הסוג השלישי הוא חומרים על בסיס פולימרי כגון מולטיגג של חברת ביטום; והסוג הרביעי הוא הזפת הוותיקה. כמובן שמוצרים רבים משלבים חומרים שונים, כגון יריעות ביטומניות מחוזקות בסיבים פולימרים.

ההבדל בין סוגי החומרים השונים בא לידי ביטוי בקריטריונים רבים:

• יכולת התמודדות עם מים עומדים – לא כל החומרים מיועדים להתמודד עם מים שרובצים עליהם במשך שבועות. ישנם חומרים אשר היצרנים מזהירים במפורש שאינם מיועדים להתמודד עם מים עומדים. לכן, אם השיפועים בגג אינם תקינים ויש שקעים בגג, חובה להשתמש בחומרים עמידים יותר.
• זמן ייבוש – ישנם חומרים המתייבשים מהר מאוד וישנם חומרים המתייבשים לאט. חשיבות זמן הייבוש באה לידי ביטוי הן בזמן הדרוש להמתנה בין שכבה לשכבה והן בעבודה בתקופת החורף – כיוון שיש חשש שהגשם ירד על חומר האיטום לפני שהוא יספיק להתייבש כיאות.
• עמידות לחום/ קור – ישנם חומרים אשר עמידים במינוס 30 מעלות וישנם חומרים המתפרקים כבר במינוס 10 מעלות. בישראל יש חשיבות רבה לעמידות בפני חום דווקא, וגם בעמידות לחום יש הבדלים מהותיים בין חומר לחומר, אם כי רובם מתמודדים בהצלחה ברמות החום המצויות בישראל.
• מחיר – כמובן שלכל חומר יש עלות שונה.
• צבע  - יש חשיבות לצבע של החומר הואיל ואם החומר בצבע שחור צריך לצבוע על גביו שכבה של צבע לבן, כדי למנוע התחממות של הגג והקומה העליונה, ואילו בחומר שצבעו לבן או כסוף אין צורך בשכבת צבע נוספת. הזפת למשל היא בצבע שחור ולכן יש לצבוע אותה בצבע לבן.
• יכולת הידבקות לחומרים אחרים – ככלל, חומרים מסוג מסויים (ביטומנים למשל) נדבקים טוב יותר על חומרים אחרים מאותו סוג אך לכלל זה יש יוצאים מן הכלל רבים. ניתן ואף מומלץ לקרוא באתרי היצרנים/ היבואנים את פירוט התכונות והיכולות של כל מוצר איטום.

אז איך לא ליפול?

עבודת איטום היא עבודה מורכבת מאוד הדורשת מקצועיות ללא פשרות, ולכן יש מעט מאוד קבלני איטום מקצועיים בשוק. כדי לא ליפול על חאפרים למינהם, כדאי לוודא שלקבלן יש ותק של כמה שנים בתחום עם לקוחות מרוצים, שעברו לפחות חורף יבש אחד. התרשמו גם מהצעת המחיר. אם אתם מקבלים הצעת מחיר מרושלת, ללא פירוט מה כולל בדיוק תהליך העבודה וללא התייחסות לנושא האחריות – חפשו מישהו אחר.


העצות נכתבו על ידי האגודה לתרבות הדיור

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...