איך תבחרו עורך דין?

לבחור במשרד גדול או קטן? כמה משלמים שכר טרחה? והאם עורך הדין שבחרתם רשאי לסרב לטפל בתיק?

שחר דניאלי |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כל אחד ואחת מאיתנו זקוק מדי פעם לייעוץ משפטי, ורבים באים בשעריהן של הערכאות המשפטיות השונות מדי יום. מהם השיקולים העומדים מאחורי החלטה על בחירת עורך דין?

האם כדאי לפנות למשרד עורכי דין גדול ובעל מוניטין, או שמא יש להעדיף את יתרונותיהם של המשרדים הקטנים? מהו שכר טרחת עורך דין והאם ניתן להתנות אותו בהצלחה עתידית בהליך המשפטי?
מתי יש להיוועץ עם עורך דין?

לא כל אימת שקיימת מחלוקת משפטית עולה הצורך להסתייע בעורך דין. פעמים רבות התייעצות זו עלולה להוביל לפתיחת הליכים יקרים ומיותרים, כאשר ניתן להביא להסדרת העניין באופן עצמאי. עם זאת, יש לזכור כי לעיתים הימנעות מפנייה לעורך דין עלולה להביא להפסדים כלכליים ו\או עוגמת נפש רבה.

לדוגמה, במקרים בהם אדם נאשם בעבירה פלילית או עומד מול רשויות ההוצאה לפועל, כניסתו לאולם בית המשפט ללא ייצוג הולם עלולה להסתיים במפח נפש. כמו כן, פעולות כספיות כבדות משקל (כגון רכישה של מקרקעין או כניסה לשותפות עסקית) אינן דבר של מה בכך והיוועצות עם עורך דין אינה בגדר המלצה. 

רשת האינטרנט מציעה אף היא ייעוץ משפטי ראשוני, ואתרים העוסקים בתחומים הקשורים לעניינכם יכולים להכין אתכם לקראת בחירת עורך הדין. עורכי דין רבים מציעים ייעוץ משפטי ראשוני ולא מחייב באמצעות פורומים משפטיים ממוקדים (פורום דיני עבודה, פורום משפט פלילי וכו'), בהם תוכלו לקבל תשובות לשאלותיכם והמלצות לגבי עורכי דין מובילים בתחומם.

בדקו את עורך הדין, האם הוא מומחה בתחומו?

ענף המשפט הוא תחום מורכב ומסועף, ובעת בחירת עורך דין מתאים יש לבחון מהו תחום התמחותו הספציפי. לדוגמה, בין עורכי הדין המתמחים בדיני עבודה, ישנם עורכי דין מסוימים המתמחים בזכויות נשים ויש הידועים כמקצוענים בענייני עובדים זרים או חברות כוח אדם. שימו לב שעורך הדין שפניתם אליו מתעסק באופן ממוקד בעניינכם וודאו שהוא בעל ניסיון מוכח בנושא.

אל תחששו לשכור עורך דין יקר - לעיתים זול זה יקר

כמו בכל תחום של שירות מקצועי, פעמים רבות מתפתים לקוחות לשכור את שירותיו של נותן השירות הזול ביותר, ונרתעים מהכנסת ידם אל הכיס. ידוע כי מחירו של עורך הדין אינו בהכרח מעיד על מומחיותו, אך לעיתים שכר הטרחה שווה את ההצלחה הצפויה בתיק. הפסד בערכאה משפטית עלול לגרור הוצאות כלכליות כבדות ו\או השלכות עתידיות (לדוגמה במקרים של הליכים העוסקים בדיני משפחה). קיימים יתרונות ברורים לעורכי דין ותיקים ובעלי מוניטין, היות שעמיתיהם למקצוע מעריכים אותם ולא לחינם (תרתי משמע).

מה עדיף – משרד גדול או משרד קטן?

לשאלה זו, העוסקת בעדיפות לכאורית בין משרד גדול לבין משרד קטן, אין תשובה חד-משמעית. מצד אחד, משרדים גדולים ידועים על פי רוב כמשרדים בעלי מוניטין ושם, ואין ספק שגודלם משמש כעד לאיכותם וניסיונם; עם זאת, פעמים רבות העבודה על התיקים במשרדים אלו נעשית בידי מתמחים ועורכי דין צעירים, כאשר שמו של המשרד משמש כמותג ותו לא.

מצד שני, תיקים במשרדים קטנים, אשר אינם נהנים מפרסום ומוניטין, מנוהלים על פי רוב על ידי עורכי דין מנוסים, תוך תשומת לב מרבית של בכירים במשרד.

חשיבות האמון ההדדי

המסע המשפטי יכול להיות ארוך ולהימשך על גבי חודשים ואף שנים. הרושם הראשוני אשר מותיר עליכם עורך הדין בפגישתכם הראשונה עימו, מהווה פעמים רבות נקודת ציון חשובה להמשך הדרך. אל תחששו לשאול את עורך הדין בנוגע לכל העולה על ליבכם, ובדקו היטב את תשובותיו ואת אמינותו.

חשוב לא ללכת שולל אחר הבטחות מרובות ועליכם לשאול עצמכם שאלה פשוטה – כמה אמון אני נותן בעורך הדין שמולי? שקיפות ואמינות הינן הבסיס לכל מערכת יחסים, קל וחומר שהדברים טובים גם לקשרי עו"ד-לקוח.

מה חשוב לבחון בפגישה הראשונה?

לאחר שהשגתם מספר שמות של עורכי דין אשר צדו את עיניכם, קבעו עמם פגישה ראשונית. כאן המקום לציין כי עורכי דין מסוימים גובים תשלום גם בעבור פגישת ביכורים זו – על מנת למנוע אי נעימויות מיותרות, ודאו זאת מראש. מטרתה של הפגישה הראשונית היא התרשמות הדדית של הלקוח ובא כוחו העתידי, וקבלת חוות דעת מקצועית לגבי סיכויי קבלת התביעה או דחיית התביעה שכנגד.

למעשה, ניתן להסתכל על פגישה זו כראיון עבודה בזעיר אנפין – שאלו את עורך הדין לגבי ניסיונו בתחום, דרשו לקבל מידע על מקרים נוספים בהם טיפל לאחרונה, בדקו האם הוא מבוטח בפוליסת אחריות מקצועית, והאם הוא מעודכן בפסיקה ובחקיקה. כמו כן, בדקו האם קיים במשרד צוות מקצועי גדול (שותפים, עורכי דין ומתמחים) אשר יכול להעניק מענה במקרה שעורך הדין המטפל בתיק אינו יכול להמשיך לייצגכם (מפאת מחלה, מילואים, חופשה וכו').

זאת ועוד, בפגישה זו חשוב לשאול את עורך הדין מי היא הסמכות המקצועית אשר הולכת לנהל את התיק, ולמי תוכלו לפנות במקרים דחופים. שימו לב שפעמים רבות תיפגשו עם בעל המשרד או אחד מהשותפים הבכירים, כאשר את התיק ינהלו בפועל עורכי דין זוטרים או מתמחים. אל תחששו לשאול מיהו עורך הדין שהולך לנהל את התיק ודרשו להיפגש גם עימו.

שימו לב, הפגישה הראשונית איננה מחייבת וכל עוד לא נחתם הסכם התקשרות בין הצדדים, אתם יכולים לפנות לקבל חוות דעת שנייה ו\או להתייעץ עם עורכי דין נוספים.

שכר טרחה

שכר טרחתו של עורך הדין משתנה מתביעה לתביעה ומתחום לתחום. לדוגמה, שכר טרחה בתביעות העוסקות בדיני נזיקין (תאונות דרכים, רשלנות רפואית וכו'), מהווה פעמים רבות נגזרת של סכום הפיצויים כל אימת שנפסק כזה במסגרת התיק. עורכי דין המתמחים בדיני משפחה ועבודה, לעומת זאת, מקבלים שכר טרחתם על פי רוב בהתאם לזמן שהשקיעו במהלך הטיפול בתיק.

עניין חשוב בסוגיית שכר הטרחה הינו סיכום הנושא בפגישות הראשונות. עורכי דין מסוימים קובעים שכר טרחה גלובלי לכל ניהול התיק, ולעיתים שכר הטרחה משתנה בהתאם להתפתחות הדיונים המשפטיים. ישנם מקרים בהם שכר הטרחה נקבע על יסוד סכום בסיסי בהתאם לתוספות בהמשך או תוך תשלום בעבור כל דיון או פגישה. בכל מקרה, בדקו היטב מה אתם מקבלים בעבור שכר טרחה גלובלי מחד, ומה הן העלויות הנוספות אם שכר הטרחה מותנה בהתפתחות התיק, מאידך.

האם עורך דין רשאי לסרב לטפל בתיק?

עורך דין רשאי לוותר על ייצוג בתיק זה או אחר, אך עליו להודיע ללקוח ב"זמן סביר" מראש. פרק זמן זה אינו הוגדר על ידי לשכת עורכי הדין או המחוקק, וידוע שכל מקרה תלוי בנסיבות התיק. עורך דין אשר מושך את ייצוגו מהתיק באופן בו נגרם ללקוח נזק, עלול להקים נגדו עילה לתביעה נזיקית גם חרף אי התקיימותם של יחסי עורך דין לקוח.

בחירת עורך דין איננה עניין שיש לעשות כלאחר יד, ומדובר בהחלטה חשובה הנושאת בחובה השלכות רבות. ייצוג משפטי שנבחר בקפידה יכול להביא להצלחות בתחום המשפטי או העסקי, כאשר בחירה שגויה עלולה לגרום לאכזבה קשה. לסיכום, אין כל סיבה לבחור עורך דין מתוך חיפזון, ואף על פי שידוע כי יפה שעה אחת קודם, מומלץ לבחון היטב את עורך הדין בטרם חתמתם עימו על הסכם התקשרות.

המדריך באדיבות האתר­LawGuide – עורכי דין

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...