מה עושים כאשר נגנב מכם שיק?

מישהו חמד את פנקס השיקים שלכם? רגע לפני שאתם נכנסים לפניקה - כך תפעלו כדי למזער את הנזקים

עו''ד יוסי פפר ועו''ד גלעד נרקיס |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במדינת ישראל קיימים מאות מקרים בחודש בהם נפרצים בתים ומכוניות או אפילו נגנבים תיקים לאור יום. בהרבה ממקרים אלו נגנבים בין היתר גם פנקסי שיקים, ולעתים אף שיקים שחלקם או כולם חתומים. אם לרוע המזל נגנב מכם שיק - מדריך זה יסייע לכם כיצד לפעול על הצד הטוב ביותר מרגע שנודע לכם אודות הגניבה, וזאת כדי למנוע נזקים אשר יכולים להימשך אף לאורך שנים ארוכות.
 צ'ק
צ'ק רובי קסטרו

סחירות שיקים

בהתאם לדין, שיק הוא מסמך "סחיר" או "עביר", ונוהג מקובל הוא שהרבה פעמים אדם נותן שיק דחוי עבור סחורה שמסופקת או כל פעולה עסקית אחרת, ואותו אחד שקיבל את השיק לידיו יכול להעבירו לאחר.

עם זאת, ולמרות האמור, הרי שגניבת השיק לאחר שנחתם או גניבתו וזיוף החתימה על גביו גורמת לכך שאפילו צד כלשהו שאוחז כשורה בשיק לא יוכל לגבות את השיק מהמושך. ככל שהמושך יוכיח לבית המשפט כי השיק הוצא ממנו שלא בידיעתו וכי מעולם לא התכוון להוציאו, לא ניתן לחייבו לשלם לצד כלשהו את השיק, אפילו אותו צד תם לב.

כיצד תוכיחו שהשיק נגנב

ברגע שנודע למושך השיק כי נגנב ממנו פנקס שיקים (קל וחומר אם חלק או כל השיקים חתומים על ידו), עליו לפנות באופן מיידי למשטרה כדי לדווח על הגניבה ולדאוג כי יצוין בטופס התלונה שנגנב פנקס שיקים.

עם התלונה פונים לבנק ומבקשים לבטל את כל השיקים שנגנבו. כל בנק פועל על פי מדיניותו, אולם סביר להניח כי השיקים יבוטלו וכי הבנק לא יכבד כל שיק שהתבקש ביטולו. במקרה שהשיקים לא היו חתומים כדאי לבקש מהבנק העתק של אישור החתימה בבנק. כמתווה בטחון נוסף ניתן לפרסם מודעה בעיתונות המודיעה כי השיקים הנ"ל נגנבו ולכן בוטלו וכי כל המקבלם מניח כספו על קרן הצבי.

מה יקרה כאשר יבקשו לפרוע את השיק הגנוב?

אם שיק אחד או יותר הגיעו לידי צד ג', צד ג' יבקש לפרוע את השיק, אולם השיק יחזור מהסיבה שהשיק בוטל. אז יכול צד ג' להגיש את השיק לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל ואזהרה תישלח לביתו של המושך (זה שגנבו ממנו את השיק). בתוך 20 יום ממועד קבלת האזהרה יש להגיש התנגדות אליה מצורף תצהיר המאומת על ידי עו"ד ללשכת ההוצאה לפועל, אצלה הוגש השיק לביצוע.

בהתנגדות יש לציין כי השיקים נגנבו במועד מסויים וכי לכן בוטלו. יש לצרף כראיה את אישור הגשת התלונה במשטרה והעתק של המודעה בעיתונות. ככל שהשיקים לא היו חתומים עת נגנבו יש אף לצרף אישור חתימה מהבנק, המראה כי החתימה מזוייפת. ההתנגדות שהוגשה עוברת אוטומטית לדיון בבית משפט השלום.

שופט או רשם בית משפט השלום בוחן בדיון שייערך האם נכונה גרסת המושך כי השיקים אכן נגנבו ממנו. לצורך בחינת שאלה זו יישאל המושך מתי נגנבו ממנו השיקים ותיבחן השאלה האם פעל להגיש תלונה במשטרה ודאג לביטול השיקים במהירות סבירה לאחר שנודע לו. בית המשפט גם יבחן האם המושך מכיר את צד ב' שהעביר את השיק לצד ג', והאם היו לו עסקאות עימו בעבר.

בכל מקרה שכזה, סביר מאוד להניח שההתנגדות תתקבל והתיק יועבר לתביעה משפטית. ברוב המקרים צד ג' מוותר כבר בשלב זה (לעתים אף עוד בטרם מתקיים הדיון) ומוחק את תביעתו ולא ממשיך בהליכים משפטיים כנגד מושך השיק. ככל שאכן בית המשפט מחק בסופו של יום תביעה שכזו, כדאי בפעם הבאה שמוגש שיק כזה לביצוע (מתוך אותו פנקס השיקים) על ידי צד ג' אחר אף לצרף להתנגדות החדשה שמוגשת כראיה נוספת את אישור מחיקת תביעות כאלו בגין אותו פנקס שיקים.

מומלץ לפנות לעו"ד מיד לאחר קבלת האזהרה, כדי שהוא יידע לפעול בדיוק כפי שצריך ובמהירות המיידית, במיוחד כאשר מדובר בשיקים על סכומים גבוהים.

להקדים תרופה למכה

בכל מקרה, כדי להימנע מראש מהמצב העגום, עדיף להזהר ולשמור את פנקסי השיקים במקום שמור ובודאי שלא להשאיר שיקים חתומים. כמו כן, עדיף להגביל את סחרותם של השיקים (ניתן לבקש מהבנק שיעשה כן אוטומטית עת מונפק השיק), כך שלא יסוחרו לצדדי ג'.

אין באמור משום ייעוץ משפטי, כאשר יש לבחון כל מקרה לגופו ולקבל ייעוץ משפטי מעורך דין.

המידע באדיבות האתר LawGuide המציג אינדקס עורכי דין ופורום בנושא בנקים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...