צרכנות נבונה: איך קונים חסכמים?

החלטתם להצטרף למאבק לחסכון במים ולהתקין בביתכם חסכמים על הברזים? כל הכבוד. עכשיו נותר לברר מה קונים ואיך מתקינים. המדריך המלא

nrg מעריב |  הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
החיסכון במים הוא הטרנד של העונה, וכבר שמענו על כל דרך אפשרית להצטרף למאבק: מיחזור מים אפורים, מקלחות בזוגות, השקיה במי מזגנים והפתרון היעיל והקל ביותר ליישום - התקנת חסכמים בברזי הבית. אבל בפועל, מי מאיתנו יודע איזה ראש יש לו על כל ברז בבית, איזה חסכם נדרש לכל סוג ספיקה, איזה חסכם כדאי לרכוש ואיך בכלל מתקינים את זה? במיוחד בשבילכם אספנו את כל המידע איך להיות חכמים בחסכמים.

מחירי המים, המתעדכנים חדשות לבקרים, אינם מאפשרים ליהנות בלב שקט אפילו ממפלס הכנרת העולה. החלטת הכנסת על חובת התקנת חסכמים במבנים ציבוריים מבורכת, וכעת בידנו הצרכנים היכולת לתרום למאבק להצלת משק המים. אם גם אתם רוצים להצטרף לזרם ולהירתם למאבק החיסכון במים, תנו לנו לשטוף אתכם בכל המידע הנחוץ, לפני התקנת חסכמים בבית.
איך בוחרים חסכמים?

נכון שנדרש קצת חוש טכני, אבל תמיד אפשר לבקש את עזרת המוכר:

- ראשית יש לבדוק האם הברז שלכם בבית הוא בעל הברגה זכרית או נקבית. אם לא הצלחתם לעמוד על מינו של הברז שלכם, כדאי לבחור בחסכם בעל הברגה כפולה: זכר ונקבה, המתאים לכל סוגי הברזים.

- חשוב לשים לב מהי ספיקת המים של החסכם. לברזי כיורים כדאי לבחור חסכם בספיקה של בין 5.5-6 ליטר בדקה. לראשי מקלחת לעומת זאת, מומלץ לבחור חסכם בספיקה גבוהה יותר, בין 8-10 ליטר בדקה.

- החומר ממנו עשוי החסכם מהווה קריטריון נוסף לבחירה. ראש פלסטיק אמנם נשמע זול יותר, בעוד שלמעשה הוא עמיד בדיוק כמו ראש ברזל, אך בניגוד אליו אינו נוטה להחלדה.

- תוספת של מעדֵן זרימה בראש החסכם (באם אין לכם מעדֵן כזה בברז עצמו) תספק לכם בנוסף גם מסנן מים, דבר חשוב בשל האחוז הגבוה של אבנית במים בארץ.

מעבר לנקודות טכניות אלו קיימות נקודות נוספות עליהן כדאי ואף רצוי לתת את הדעת:

- האם החסכם אותו אתם עומדים לרכוש הינו בעל תו כחול? התו הכחול מהווה אישור כי המוצר שתרכשו אכן חוסך במים. זהו סימן איכות שמוענק על ידי מכון התקנים אך ורק לאביזרים חוסכי מים שעברו ביקורת טיב קפדנית.

- לפטריוטים שבינינו, כדאי גם לשים לב האם החסכם מיוצר בישראל או מיובא מחו"ל.

- המחירים בשוק נעים בין 25 ל-50 שקלים חדשים, ובנושא הזה לא כדאי להתעצל בבדיקה. הפערים בין הרשתות השונות יכולים להיות משמעותיים. מטרתנו היא אמנם לתרום לחיסכון במים, אך אין סיבה שלא נחסוך גם לעצמנו.

בעד או נגד?

אם גם אתם שמעתם את הטענות שמנגד, חשוב לא למהר ולבטל את החסכם, לרוב אלו טענות מבהילות שלא לצורך, או בעיות הניתנות לפתרון באופן קל ומהיר.

- הטענה הראשונה היא כי התקנת חסכם על הברזים מעודדת הצטברות של אבנית. בשל כמות האבנית הנמצאת במים בישראל, קיימת אפשרות להצטברות אבן בברזים, אולם גם פילטר רגיל שנמצא בכל ברז יצבור אבנית באותה המידה. למעשה השימוש בחסכם יכול להפחית את כמות האבנית המצטברת בשל כמות המים הפחותה העוברת בו בהשוואה לפילטר רגיל.

- טענה נוספת היא כי חסכם מגביל את זרם המים ולכן בפועל מאריך את זמני המקלחת, בשל זרם המים החלש, ובכך מבטל למעשה את החיסכון במים. הביקורת נובעת בשל בלבול הקיים בשוק לגבי מהו חסכם. חסכם הוא וסת ומגביל ספיקה, הניתן להרכבה על ברזי כיורים וראשי מקלחת. פעולתו למעשה מגבילה את כמות המים העוברת בברז, מבלי להקטין את לחץ המים, כך שהרחצה היומיומית נשארת מהנה כשהייתה. הטעות הנפוצה ביותר היא זו המשייכת את מצר המים אל משפחת החסכמים. מצר מים הינו למעשה גומייה מחוררת דרכה עוברים המים. הוא אכן מוריד את כמות המים אך גם את לחץ המים, ולכן מאריך את זמן השימוש ופוגע בנוחות המשתמש. חשוב לציין כי בחנויות, וגם באינטרנט קיים שימוש לא נכון במושגים המבדילים בין סוגי החסכמים השונים, ולכן הרבה מאוד אנשים נכווים משימוש במוצרים אלו.

- מטרה נוספת לביקורת, היא הטכנולוגיה הנמצאת בשימוש בחסכמים ומערבבת אוויר עם מים. אמנם בדרך זו לחץ המים גם מתאים לשימוש וגם חוסך, אך אליה וקוץ בה. לטענת המבקרים, חסכם המיוצר בטכנולוגיה זו מקרר את המים ומצריך חימום מים מוגבר, כך שלמעשה החיסכון במים מוביל לשימוש מוגבר בחשמל ולבזבוז אנרגיה. מדובר בהחלט בהגזמה, כמות האוויר אינה משמעותית כלל, ואינה משפיעה על חום המים. יתרה מכך, שימוש בחסכם למעשה חוסך באנרגיה בשל כמות המים הנמוכה יותר שנמצאת בשימוש. פחות מים משמע פחות אנרגיה הנצרכת לחימום המים.

התקנת חסכמים בברזי הבית יכולה להיות התרומה הפרטית של כל אחד מאיתנו להצלת משק המים הישראלי, ובהשקעה זעומה המחזירה עצמה במהירות. אולם כמו בכל תחום, גם פה כדאי לבחון את האפשרויות השונות ולהכיר את הנושא לעומק לפני שקופצים למים.

ייעוץ מקצועי: חברת הפיל הירוק, המתמחה בייעוץ לחיסכון אנרגטי ומספקת שירות חסכמים

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...