האויב: אבנית. הצילו את מכשירי החשמל
שיטות סבתא כמו מלח לימון, או התקנת מערכת אוסמוזה הפוכה? כל הפתרונות להסרת האבנית שהתיישבה על הקומקום ועל מכונת הכביסה שלכם
בקומקום מקלקלת לנו את תחילת היום, שלא לדבר על הקומקום עצמו. והבעיה לא נעצרת רק בקומקום החשמלי, ניתן למצוא אבנית גם בדודי השמש, בצנרת הבית, בפתח הברזים, במדיח הכלים ובמכונת הכביסה.
האבנית, המצטברת במכשירי החשמל, לא רק מבזבזת אנרגיה אלא אף מזיקה למכשירים וגורמת לתחלופה רבה שלהם ולהוצאות כספיות גבוהות. רגע לפני שאתם יוצאים למלחמה באבנית, הנה כמה פתרונות:
האבנית נוצרת כאשר יונים המומסים במים שוקעים בעקבות תהליך החימום. כאשר מצטברת אבנית הופכים המים למים קשים, המכילים בתוכם יוני סידן, מגנזיום ויוני מימן פחמתי (ביקרבונט). המים בישראל נחשבים למים קשים, העשירים בסידן ומגנזיום. יש הטוענים כי מים קשים בריאים יותר בשל כמות המינרלים הרבה בהם וכמובן שיש הטוענים אחרת.
מעבר לוויכוח על בריאותם חשוב להדגיש כי הצטברות האבנית במכשירי החשמל מובילה לא רק לקלקולם, אלא גם לבזבוז אנרגיה אשר מתבטא בחשבונות החשמל שלנו. הצטברות האבנית במכשירי החשמל וגופי החימום מביאה להאטה בקצב עבודתם ועל כן נצרכת יותר אנרגיה, כל מ"מ של שכבת אבנית מעלה את צריכת החשמל ב-10%. טיפול נכון באבנית יכול להציל את מכשירי החשמל שלנו, להוביל לירידה בצריכת האנרגיה של מכשירים אלו ובו זמנית לחסוך לנו בכסף.
הדרך המוכרת לכולנו היא שפיכת מלח לימון לקומקום החשמלי והפעלתו מספר פעמים עד להסרת האבנית. גם שימוש בתערובת של מים וחומץ תעשה את העבודה. המחירים זולים למדי, ואף זולים יותר אם תטריחו את עצמכם עד השוק. חשוב לציין כי זמן קצר לאחר הטיפול האבנית שבה וחוזרת למקומה האהוב על גופי החימום, הצנרת ודפנות המכשיר.
קיימים בשוק מגוון חומרי ניקוי שנועדו להעלים את האבנית. מחירם נע בין 30 – 200 שקלים, תלוי מאיזה מכשיר אתם רוצים להסיר את האבנית. כמובן שנדרשת כמות שונה של חומר ניקוי להסרת אבנית מקומקום חשמלי לעומת מכונת כביסה. גם כאן, לאחר תקופת זמן מסוימת, תשוב האבנית להופיע.
תומכי ומאמיני הגישה האלטרנטיבית טוענים כי שימוש בשמנים ארומתיים למיניהם, מומלץ מסוג הלימון או עץ הזית, יסיר את האבנית העקשנית. המחירים גבוהים יותר מחומרי הניקוי, אך אולי אם יישארו לכם עודפים מהשמנים, תוכלו להשתמש בהם לעיסוי כפות הידיים לאחר שפשוף האבנית. החיסרון? ניחשתם נכון, האבנית תחזור שוב ושוב, גם לאחר הניקוי.
עד כה מדובר בשיטות הקלות והזולות יותר להסרת האבנית ולרוב הן אפילו עובדות, אבל האבנית תמיד תחזור. אם ברצונכם לשים סוף לבעיה אחת ולתמיד קיימים בשוק מספר מוצרים המספקים פתרונות ארוכי טווח, אשר יעלימו את הבעיה לא רק במכשירי החשמל הקטנים, אלא גם בדודי השמש ואף יעלימו ביעילות את האבנית גם מהצנרת הביתית.
מדובר בתהליך בו עוברים המים דרך מסנן, העובד בעיקרון של הפעלת לחץ נגדי ללחץ האוסמוטי הטבעי. המסנן לוכד את היונים ושאר חומרים לא רצויים כגון עופרת, חנקות, ניטריטים ועוד, כך שהמים אשר עוברים את התהליך מגיעים אלינו נקיים מאבנית.
מערכת אוסמוזה הפוכה נמצאת בשימוש בחלק ממתקני טיהור המים, ולרוב נרכשת בנפרד ממתקנים אלו. בשל עדינות חלקי המערכת חשוב להקפיד על רכישת מערכת מקורית על מנת להבטיח את יעילותה המרבית ומניעת בזבוז מים שלא לצורך. לא פחות חשוב מזה, מומלץ להתקין ברז איכותי למערכת זו, מאחר ששימוש בברזים מאיכות ירודה כמוה כהוספת מים טהורים למקור מים מזוהם. המחיר: כ- 1500 שקלים, כולל התקנה.
מרככי מים כשמם כן הם, מרככים את המים הקשים מיונים, סידן ומגנזיום, אותם מינרלים אשר גורמים להופעת האבנית. לאורך שנים נעשה שימוש במלחים לצורך ריכוך מים במטרה להקטין את ריכוז משקעי האבנית במים. מדובר פעולה המפחיתה את ריכוז יוני הסידן והמגנזיום הפחמתיים במים ומונעת מהם להידבק למשטחים של צינורות וגופי חימום, תופעה המוכרת לנו יותר בשם הצטברות אבנית.
כיום, השימוש במלחים אסור בשל הזיהום שהם יוצרים במי התהום שלנו. ניתן למצוא כיום מרככים אשר אינם עושים שימוש במלח, אלא פועלים בטכנולוגית TAC ירוקה לחלוטין, כדוגמת מרכך האקווה סופט-נו-ר. מחירה של מערכת כזו מתחיל ב-3900 שקלים למערכת ביתית, ועד עשרות אלפי שקלים למערכת המשרתת בניין מגורים שלם.
הטיפים באדיבות חברת "אקווה ספרינג" המספקת פתרונות בריאים וירוקים למי השתייה בישראל