שבוע הספר יוצא לדרך
מאיה אלדר סוקרת את אירועי שבוע הספר בירושלים

עברו כמה עשורים, והיריד נדד מהגן לכיכר ובחזרה, ומשם הועתק לכולבויניק התרבותי העירוני – מתחם הרכבת. אפשר לראות את זה כמטאפורה לעיר שחוברה לה, האומרת שעם כל החגיגות והכיבודים, אנחנו לא זזים לשום מקום.
וכך, בשנת ה-60 לקיום מדינתנו, גם אירוע זה יעמוד בסימן "ילדים ונוער", והססמה הקולעת שנבחרה היא "כולנו ילדים של הספרים". נו שוין.
גם קלישאות צריך לממש, אך בשטח המצב קצת שונה, ולא תמיד זה דווקא כל כך רע. ה"שבוע" הרי נמשך כבר ממזמן כעשרה ימים; ה"ספר" על שלל עמודיו והוצאותיו הוא לפעמים רק התירוץ לכל המופעים, הסדנאות ובעיקר הקניות; וה"עברי" לא תמיד מצליח להשתחל לרשימת רבי המכר. וכיצד באמת יוכל ספר עברי להצליח, אם כל סופר מקומי מתחיל עובר על בשרו את "המדריך לגיהינום בהוצאה לאור", ואם בפוסטרים של הספונסרים של האירוע מככבים להם ספרי ילדים מתורגמים, איכותיים אמנם, אבל כל קשר ביניהם ובין ה"עברי" נעוץ במתרגם מוכשר ותו לא.
ובכל זאת, קשה שלא להתפעל מהמפעל החווייתי, הכולל גם השנה אירועים לרוב. נתחיל, כאמור, עם הילדים, שברוחם ובדמותם מתנהל העייסק: במתחם יריד שבוע הספר יתקיימו מדי יום סדנאות יצירה; שעת סיפור תתקיים מדי יום במתחם הקריאה; ושחקני תאטרון הילדים המוזיקלי "עתיד בהיר" יעלו כל ערב הצגת ילדים. באותו מתחם ממש ייערכו מדי ערב בשעה תשע גם מפגשים עם סופרים, וביניהם דוד קרויאנקר, ויונתן יבין. ומפגש משוררים שבו יארח ליאור שטרנברג את אגי משעול. בה בעת יהיו מופעי רחוב של אמנים ולהטוטנים, וכמובן דוכני אוכל.
כל אלה מובילים אותנו למספר גדול של אירועים שייערכו מחוץ למתחם היריד, בבתי הקפה של המושבה הגרמנית ומרכז העיר. מדי אחר צהריים בשעה חמש ייערכו שם מפגשים תחת השם "אחד יוצר, שניים סוכר", עם סופרים ומשוררים
חובבי השירה יחגגו עם מינהל קהילתי לב העיר יום הולדת שש ל"מקום לשירה". שם ידונו בסוגיה "מהו שיר טוב" וישיקו את הספר "כתובת" של קבוצת משוררים, שאף יקריאו לנוכחים משיריהם וילוו על ידי מוזיקה של דודי לוי וריקוד של דניה אלירז ומיקי שחרור.
אז נכון שיש שינויים תלויי זמן ותקופה, אבל שבוע הספר עדיין נראה ונשמע מבטיח, ואף על פי ולמרות כל הטררם החומרני, הספר עדיין כוכב בזכות עצמו. דפדוף נעים.
שבוע הספר העברי במתחם הרכבת וברחבי העיר.