תיאטרון נוסח יוצאי אתיופיה
קבוצת התאטרון האתיופית-ישראלית "נטלה" עושה טיפול שורש בימתי בתיאטרון החאן הירושלמי לדיקטטור האכזר מנגיסטו

שר הקליטה ושאר מעורבים אולימפיים פעלו במרץ כדי לעזור לו, ונכון להקלדת שורות אלה, גם הוא בדרך למשחקים האולימפיים. לא פשוט להיות עולה חדש, וקשה עוד יותר להיות עולה ממדינה שבינה לבין המדינה הקולטת יש הבדלים תרבותיים תהומיים.
כך קרה לעולים מאתיופיה, שהגיעו למדינה עם תרבות מערבית בתיבול ים תיכוני. קבוצת התאטרון "נטלה" עושה על הסלט הזה הצגה חדשה. "נטלה", למי שעדיין לא מכיר, היא קבוצת תאטרון ישראלית~אתיופית, המשלבת יוצרים ואמנים עולים וותיקים. היא חרתה על דגלה להעלות לבמה יצירות היונקות מהתרבות האתיופית בפרט והאפריקאית בכלל, מתוך רצון ליצור אמירה אמנותית ייחודית.
הקבוצה, הפועלת משנת 1994, ידעה לא מעט תהפוכות, אך הצליחה להעלות כמה הפקות בארץ ובחו"ל. "נטלה" מעלה הפעם, ביוזמת ובהפקת "הזירה הבין~תחומית", עיבוד בימתי לטקסט מתוך אוסף סיפורי בית משפט סאטיריים מאת המא טומא, יליד אתיופיה (1949), העוסק בכתביו בתקופת "הטרור האדום" באתיופיה, שהחלה בשנות השבעים של המאה העשרים.
צריך לזכור כי רק השנה נכנס מבצע משה לתכנית הלימודים הישראלית, ולפיכך נקדיש כמה שורות לשיעור היסטוריה זריז על תקופת הטרור האדום: בעקבות משבר רעב חמור באחד המחוזות באתיופיה בשנות השבעים, החלו הפגנות והפיכה צבאית נגד משטרו של הקיסר היילה סלאסי.
ב~1974 ויתר סלאסי על סמכויותיו הביצועיות, ואת השלטון תפסה חונטה צבאית מרקסיסטית, שבין העומדים בראשה היה מנגיסטו היילה מרים, שהשמועות אומרות שהוא זה שרצח את הקיסר כשנה לאחר מכן. מנגיסטו דאג לטהר את סביבתו ממתנגדים ונותר שליט יחיד במדינה. בשנים שבהן שלט באתיופיה (1991-1977) נרצחו ונעלמו לפי ההערכות כ~100 אלף בני אדם.
טומא, הרואה עצמו מעל לכול כפעיל פוליטי למען הדמוקרטיה באתיופיה, חי ופעל בשנים אלה בגלות ועסק בכתיבה עיתונאית וספרותית. דורי פרנס תרגם ויפה שוסטר עיבדה וביימה את קבוצת "נטלה" על פי שניים מסיפוריו (הלקוחים מהקובץ "משפטו של רופא האליל הסוציאליסטי"). הקבוצה מציגה תחילה מהומות רחוב באדיס אבבה, ומשם עוברת לתיאור של שני משפטי ראווה סאטיריים. במשפט הראשון מואשם אטו ייסק במספר גדול של
יש שיתהו כיצד זוכה דיקטטור כה אכזר, שגלגלי ההיסטוריה טרם הספיקו להשכיח את נחת זרועו, להצגה על דמותו ופועלו, אך זה המקום להזכיר כי זוהי בדיוק תפקידה של הסאטירה - לפעול ולהעלות נושאים שאלמלא היא, לא היו זוכים לטיפול שורש. למי שתוהה, מנגיסטו עצמו חי בגלות כ"אורח מיוחד" של ממשלת זימבבואה, אף על פי שבית המשפט האתיופי גזר עליו בדצמבר 2006, אחרי 12 שנות משפט, גזר דין מוות על רצח עם שנמשך 17 שנות כהונה.
את הקבוצה ליוו בעשייה הבימתית מיטב היוצרים. על התפאורה והתלבושות מנצחת טלי יצחקי, את המוזיקה המקורית הלחין המוזיקאי הירושלמי סטיב פסקוף והפסקול הוא של אהוד בנאי.
"משתין בקיר", תאטרון "נטלה" בהפקת הזירה הבין~תחומית, במה 2 בתאטרון החאן, ג'-ה' (19-21.8), 21:00