כמחצית מתושבי רמת השרון רוצים שראש העירייה יתפטר
היחידה הארצית לחקירות הונאה קבעה כי יש ראיות להעמיד לדין את ראש עיריית רמה"ש יצחק רוכברגר. באופוזיציה מאיימים בבג"ץ אם רוכברגר לא יתפטר מתפקידו. משאל "זמן השרון" מראה: כמעט כל תושב שני מעוניין שיתפטר. האם הקרב על הכסא נפתח?

48 אחוזים מהנשאלים היו רוצים לראות את רוכברגר הולך הביתה, וכמעט 52 היו רוצים שהוא יישאר. נגד ראש עירית רמת השרון, איציק רוכברגר, יוגשו כפי הנראה שני כתבי אישום בפרשות שונות שנחקרו בחודשים האחרונים ביחידה הארצית לחקירות הונאה בבת ים.
בתיק החקירה הנוכחי חשוד רוכברגר בקבלת דבר במרמה, זיוף מסמך והפרת אמונים. החשד הוא כי במסגרת תפקידו כראש עירייה בין השנים 2004 ל-2006, קיבל רוכברגר החזר הוצאות בשווי 120 אלף שקלים שלא כדין. הוא נחקר בפרשה לפני כחודשיים, אז גם ערכו חוקרי המשטרה חיפושים ובדיקות בביתו ובלשכתו שבבניין העירייה. גורמים המקורבים לחקירה טוענים כי החשדות התגלו בביקורת חיצונית שנערכה עבור אגף שוק ההון באוצר.
אז נתגלה כי בתקופה שעמד בראש קרן ההשתלמויות של הרשויות המקומיות בהתנדבות, רוכברגר סיגל לעצמו לכאורה מנהג להגיש לה חשבוניות על רכישות שונות שלכאורה ביצע עבור ביתו ומשפחתו. בשנת 2005 אושרו לו כדין על ידי הדירקטוריון החזרים בסכום של כ-6,000 שקלים וב-2007 אושרו 1,000 שקלים נוספים.
אלא שבביקורת שנעשתה, התגלה כי רכישות רבות שביצע ראש העיר נעשו לכאורה על חשבון כספי הציבור. בבדיקה התגלה כי ישנן קבלות עבור לימוד אנגלית; חשבוניות עבור ארוחות במסעדות ברמת השרון; הוצאות לאירועים אישיים; רכישת מקרר בסכום של 3,400 שקל; נסיעה לספרד בעלות של למעלה מ-3,900 שקל; הוצאות טלפון סלולארי בעלות של 5,000 שקל; רכישת מחשב ב-4,000 שקל; ועוד.
לאחר חשיפת דו''ח הביקורת, החזיר רוכברגר את 120 אלף השקלים להנהלת הקרן ויום לאחר מכן, התפטר מתפקידו כיו"ר. רוכברגר טען כי לא ידע שחל איסור לבקש החזרים על רכישות אלה, וכי לא הסתיר דבר. ''ברגע שהעירו לי - החזרתי את כל מה שקיבלתי", אמר אז, "כל הוצאה שקיבלתי הועברה לבדיקה. יכול להיות שהוטעיתי''.

המלצה זו מצטרפת להמלצה להעמיד את רוכברגר לדין בגין פרשה אחרת שחקירתה הסתיימה לפני מספר חודשים. בפרשה זו חשוד רוכברגר כי בתקופת כהונתו חתם לכאורה על חשבוניות פיקטיביות המאשרות תשלום למנהל המוקד העירוני ומקורבו, זאת עוד בטרם זכה במכרז להפעלת המוקד. מדובר גם בחשבוניות על שירותים שעל פי החשד כלל לא סופקו.
ולמרות שתי פרשות אלו, רוכברגר יכול לנשום לרווחה בשני עניינים אחרים: תיקי חקירה נגדו בשתי פרשות נוספות, נסגרו לאחר שהמשטרה ציינה כי לא נמצאו נגדו תשתית ראייתית.
במערכת הפוליטית, כצפוי, הרוחות גועשות. מקורבו של ראש העירייה, סגנו מאיר דורון, מעריך כי למרות בדיקת הפרקליטות, רוכברגר לא יפגע. "גם בחמש השנים הבאות נעבוד יחד", הוא פוסק בשיחה עם "זמן השרון". בקואליציה העירונית יש ביקורת על העיתוי בו בחרה המשטרה להעביר את התיק לפרקליטות. מחזק את הגישה הזאת הוא עורך הדין צביקה פורר, פרקליטו של רוכברגר. "זה מאוד תמוה שהמשטרה מודיעה על המלצה כזו חודשיים וחצי לפני בחירות", אומר פורר, "מבחינה משפטית אין מה לעשות בשלב זה, וניתן לאנשים לעשות את עבודתם על פי החוק, מה שלמשטרה כנראה קצת קשה לעשות. למשטרה, להבדיל מאדם פרטי, הכול אסור חוץ ממה שמותר לה על פי חוק. אין שום מקום בחוק שמאפשר לה לפרסם את המלצותיה בתקופה קצרה שכזו. 90 יום לפני בחירות זוהי הנחייה של הפרקליטות בנוגע לפתיחה בחקירה לפני בחירות. הנחייה של פרקליטות לא צריכה להתקבל בלחץ".
חברת הקואליציה ומאמנת הכדורסל אורנה אוסטפלד, תוקפת את המשטרה, ש"במסגרת החקירות שלה לא מצאה טיימינג יותר מצוין מזה. הסיפור הזה לא קרה עכשיו וגם למשטרת ישראל יש סוג של אחריות, אנחנו נמצאים גם לפני בחירות", היא אומרת, "לא יכלו לסיים את החקירה לפני כמה חודשים? בהתנהלות שלנו אנחנו צריכים
באופוזיציה כצפוי תוקפים את רוכברגר. "ליבנו על ראש העיר שכל שנותר לו לעת מצוקה הוא להאשים אותנו בעוונותיו במקום להתבונן היטב-היטב במראה", אומר חבר האופוזיציה יעקב זילברשטיין, אחד האנשים השנואים על ראש העיר. "את כספי עובדי הרשויות המקומיות לא אנחנו בזבזנו בדיוטי פרי, בחנויות החשמל, במועדוני בריאות ובחנויות הנעליים. אנו סבורים, שאם עד למועד הבחירות לא יצליח ראש העיר להסיר החשדות ממנו מוטב שלא יציג את מועמדותו לראשות העיר, שאם לא כן הציבור הוא שישפוט אותו ביום הבוחר". זילברשטיין גם שולח מסר לפרקליטות: "אין טעם לסחוב את בדיקת הראיות והחומרים עוד שנה, שנה וחצי. כדאי שהפרקליטות תחליט מהר ועוד לפני הבחירות כדי שתושבי רמת השרון יידעו איפה הם עומדים לפני הבחירות או שיש גם כתב אישום".
זילברשטיין וחבריו לאופוזיציה העירונית שוקלים להגיש עתירה לבג"ץ כדי למנוע מרוכברגר להתמודד בבחירות המקומיות הקרובות. חבר המועצה יצחק קאול, שהתמודד מול רוכברגר בבחירות האחרונות והפסיד, דווקא אינו מרוצה מהסיטואציה הנוכחית, ואומר כי "צר לי מאוד שזה קרה ואף אחד לא שמח מהאירוע הזה", אבל הוא בוחר להעביר מסר לראש העיר מסר ש"למרות המלצות המשטרה להעמיד אותו לדין, אני מאחל לו שיצא נקי מכל הפרשיות האלה".

לדברי קאול, "הכדור נמצא כרגע בידי הפרקליטות וזו אחריותה לקבל החלטה, ומהר. שלושה חודשים לפני הבחירות זה הרבה זמן וראוי שהציבור ידע לקראת הבחירות מה נכון, האם יש דברים בגו או לא וכמה זה רציני המלצות המשטרה. חשוב גם עבור ראש העיר עצמו אם הוא נקי, שהפרקליטות תסגור את התיק, ואם לא, אז שתעמיד אותו לדין".
על טענות הקואליציה כי האופוזיציה היא זאת שאחראית להעמדתו לדין, אמר קאול: "האופוזיציה לא אחראית להגשת המלצות משטרה. חלק מהבעיות שהוצגו קשורה לבעיה של טוהר מידות לכאורה בכלל בהסתדרות הפקידים ובתפקידים מהעבר עוד לפני העירייה.
"יש חלק אחד שנוגע לנושא של העירייה שאנחנו באמת העלינו אותו על סדר היום שזה הסוגייה של מינויים פוליטיים. פשוט עשו צחוק מהמכרזים. זה כשלעצמו לא תקין ותוך כדי זה עלו על דברים נוספים. זה די מדאיג העניין הזה של מנהיגות, של הדוגמא האישית".
העיתון "זמן השרון" ערך ביום שלישי השבוע מדגם רחוב שבדק האם הציבור חושב כי על ראש העיר איציק רוכברגר להמשיך בתפקידו או להתפטר. המדגם כלל 216 נשאלים ששלשלו פתק אחד – "התפטרות" או "הישארות" – לתוך תיבה סגורה.
תוצאות המדגם מגלות כי הציבור ברמת השרון חלוק בדעתו התוצאות מצביעות. 112 מצביעים - שהם 51.85 אחוזים מכלל הנשאלים במדגם - קבעו כי על רוכברגר להישאר בתפקידו כל עוד לא הוחלט דבר בבית המשפט.
48.14 אחוזים מהנדגמים, שהם 104 מצביעים, מתנגדים להמשך כהונתו של רוכברגר ותומכים בגישת ה"מושחתים הביתה". התוצאות מפתיעות, במיוחד על רקע העובדה שרוכברגר הוא ראש העיר הפופולרי ביותר בשרון. במדגמים קודמים שנערכו זכה ראש העיר לכ-80 אחוזי תמיכה ואף יותר. רחוק מאוד מהמצב היום, לפיו כמעט כל תושב שני מרמת השרון תומך בפיטוריו.
המדגם התבצע ברחוב סוקולוב, רחובה הראשי של רמת השרון, ביום שלישי בשעות הצהריים. המדגם אולי אינו מדעי, אך ודאי ניתן להסיק כי מייצג במידה מסוימת את הלך הרוח בעיר. אחד מבעלי העסקים, רוצה לראות את רוכברגר מתפטר: "הכול פה זה מאפיה. מושחתים, נמאסתם". מיכל רון, תושבת העיר, אמרה הכי "כל אדם שחשוד בפלילים צריך להסתלק. נמאס כבר".

מן העבר השני, אילן אמיר טוען כי "כל עוד לא הוכח סופית שאדם עבר על החוק, לא רלוונטי לדרוש ממנו להתפטר. ההיסטוריה מראה שאנשים שהמליצו להעמיד לדין, במקרים רבים יוצאים ללא שריטה בסוף". אגב, מסתבר שיש גם גישה נוספת, זו המיואשת: "רוכברגר הוא ראש העיר הכי טוב שהיה פה בשנים האחרונות. אבל גם מי שיבוא אחריו יהיה מושחת, אז לפחות שהוא יישאר", ובתרגום מופשט: כולם מושחתים, אבל הוא לפחות מנהל טוב את העיר, אז שיישאר.
בסביבתו של ראש העירייה, מוסרים כי תיק החקירה בעניינו של רוכברגר בסך הכל הועבר לבדיקה ולהחלטה של פרקליטות מחוז תל אביב, ועל כן אין מדובר בהמלצות כאלה ואחרות לגבי העמדתו או אי העמדתו לדין. לגבי המדגם, טוען מקורב לראש העיר, הרי ש"מדובר במשאל רחוב שאינו סקר מקצועי", ומוסיף כי "בסקרים מקצועיים שנערכו בימים האחרונים, ראש העיר זוכה לתמיכה גורפת של כלל ציבור התושבים ברמת השרון בשיעור של למעלה מ-80 אחוזים אנו משוכנעים מעל לכל ספק כי לאחר שייבדק הנושא על ידי הפרקליטות, הוא יוסר מסדר היום וראש העיר ימשיך בכהונה נוספת שגם בה ימשיך במלוא המרץ לשפר את איכות חיי התושבים ברמת השרון".