עתידו של הבסיס מעורפל - בינתיים המים מזדהמים

משרד הביטחון אמור היה לסייע לקיבוץ זיקים בשיפוץ המכון לטיהור השפכים. אבל עקב האי ודאות סביב עתיד הבסיס הסמוך, הכסף לא מגיע-ומאגרי המים נאלצים לספוג את השפכים

ירון ששון | 26/8/2008 7:32 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
לפני שלוש שנים הורו רשויות המדינה לקיבוץ זיקים לשדרג את מכון טיהור השפכים, המשמש את הקיבוץ, וכן שלושה בסיסים צבאיים סמוכים. הקיבוץ פעל לפי ההנחיות, אך שדרוג המכון מתעכב. הסיבה: הספקות במשרד הביטחון סביב עתידו של בסיס זיקים. התוצאה: זיהום חמור של מקורות המים באזור. 
 
מכון הטיהור, קיבוץ זיקים
מכון הטיהור, קיבוץ זיקים צילום: אדי ישראל
 
לפני שלוש שנים התקיים דיון במשרדו של ראש מערכת נכסים במשרד הביטחון לגבי שדרוג המכון, המשותף לקיבוץ ולבסיס הטירונות זיקים, למחנה יפתח ולבסיס חיל הים. הדיון התקיים בעקבות דרישת רשויות המדינה לשדרג את המכון בשל הסכנה שיזהם את מקורות המים באזור.

במשרד הביטחון התחייבו להשתתף ב-55 אחוז מעלות השדרוג, אך שלוש שנים עברו והכסף טרם הגיע.

המכון, הנמצא מאחורי הקיבוץ, קולט את שפכי הקיבוץ, כולל הרפת הגדולה שבו, וכן את שפכי הבסיסים. במשרד להגנת הסביבה מציינים כי המכון ממוקם באזור בעל רגישות גבוהה מאוד, בסמוך למקור המים מאגר שקמה.

במשרד להגנת הסביבה מוסיפים כי איכות מי הקולחין לאחר הטיפול במכון ירודה. "שימוש בקולחין אלה להשקיה עלול לגרום לזיהום מים במאגר שקמה". תגובת משרד הביטחון לידיעה לא התקבלה, אך דיון שהתקיים לאחרונה במנהלת תשתיות הביוב מסביר את הסיבה לעיכוב: "בימים אלה משרד הביטחון בודק את עתידו של מחנה זיקים. כל עוד לא נקבע עתידו וגודלו של המחנה, משרד הביטחון אינו יכול לממן את חלקו במכון". 

כזכור, ישנה כוונה לפנות את הטירונים מבסיס זיקים בשל המצב הביטחוני. "לא רק שהמדינה מפנה את חייליה מהחזית, אלא שהיא נשענת על טיעון זה על מנת לסגת ממחויבויותיה הכתובות כלפי האזרחים הנותרים בקו האש הראשון", אומר טל מור, מרכז המשק בקיבוץ.

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי "אי ביצוע השדרוג עלול לגרום להמשך זיהום מקורות המים באזור וישפיע על מתן אישורים של המשרד להיתרי בנייה על פי חוק תכנון ובנייה".

ממשרד הבריאות נמסר כי "אי ביצוע האמור ימנע אפשרות לנצל את הקולחין ובהתאם יגרום

לזיהום האקוויפר, לפסילת מקורות מי השתייה המופקים מהאקוויפר ולפגיעה בבריאות הציבור. הצעדים שיינקטו הם התנגדות לאכלוס שכונת הרחבה והגדלת פעילות יוצרת שפכים נוספים ביישוב; איסור ניצול הקולחין שאיכותם ירודה להשקיית גידולים באזור הרגיש הידרולוגית; הגשת תביעה נגד מזהמי מקורות מי שתייה לפי חוק המים".

מלשכת שר הביטחון נמסר כי "במהלך ביקור שר הביטחון ביישובי עוטף עזה הועבר לדיונו מכתב בנושא. שר הביטחון הנחה את הגורמים המקצועיים במשרדו לבחון כיצד ניתן לסייע ולקדם את הנושא ".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים