הסוף העצוב של השוק באשקלון

סוחרי השוק הוציאו בסוף השבוע שעבר צו עיכוב זמני להריסת המתחם הישן. אלא שזה לא מנע מדחפורים שהגיעו בלילה, להרוס את דרכי הכניסה לשוק. בעירייה טוענים שהם נתנו את ההוראה להתחיל בעבודות לפני שידעו על קיום הצו. הסוחרים מצידם יודעים מי האשם: "מבחינתנו רוני מהצרי מחוק"

שי גבעתי | 19/9/2008 8:56 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 סוחרי השוק העירוני באשקלון לא מגיעים למתחם השוק בימי שישי. שבוע העבודה שלהם שמתחיל במוצאי שבת, ונמשך עד יום חמישי מותיר להם את יום שישי כיום מנוחה. אבל ביום שישי האחרון התכנסו רבים מהסוחרים במתחם השוק. השמועה על הדחפורים שהגיעו באישון לילה והרסו את דרכי הכניסה והגישה למקום, הביאה אותם לשוק
השוק ההרוס
השוק ההרוס צילום: זמן הדרום
.

חלקם עשו את הדרך כדי לראות את ההרס במו עיניהם וחלקם קיוו שזאת בסך הכל מתיחה לא מוצלחת. המחזה של השוק ההרוס נגלה לעיניהם: כל הכניסות לשוק, מלבד זו המשמשת את בית הכנסת הצמוד, נהרסו.  בתוך המתחם עצמו הדחפורים הספיקו להפוך את הקרקע.

"עשו פה הרס רק לשם ההרס" אמר אחד מעורכי הדין המייצגים את הסוחרים, "לא התחילו פה בעבודות בנייה, אלא רק מיהרו להרוס את כל מה שהיה כאן, כדי שהסוחרים לא יוכלו לעבוד השבוע".

12 שעות קודם לכן, הכל נראה אחרת. ביום חמישי, בסביבות השעה 21:00 הסוחרים קיבלו את הבשורה המשמחת לה חיכו: בית המשפט המחוזי בבאר שבע קיבל את הטענות שלהם ואישר להם להישאר במתחם השוק הישן עד למתן החלטה חדשה בנושא. אלא שכאמור לסוחרים לא היה מספיק זמן לחגוג: עוד באותו הלילה הגיעו דחפורים מהעירייה והרסו את המתחם. הסוחרים ההמומים טענו שהעירייה הפרה את צו בית המשפט ביודעין. בעירייה טענו, להגנתם, כי נתנו את האישור
לקבלן להחל בעבודות לפני שידעו על הצו.

הסערה שאחרי השקט

לפני שנתיים, באוגוסט 2006, התקבלה החלטה בעיריית אשקלון להפוך את מתחם השוק העירוני הישן לשוק מקורה. הכוונה הייתה להקים תקרה מעל השוק העירוני הפתוח שנמצא במדרחוב, לרווחת הסוחרים והלקוחות. ההחלטה שהתקבלה בעקבות הודעת מינהל מקרקעי ישראל, על השכרת מתחם השוק לחמישים שנים נוספות לעירייה, התקבלה בהתלהבות.

הפרויקט שתוכנן בעירייה היה גדול ויומרני כשהמטרה להפוך את השוק העירוני למקום בעל אותה רמת נוחות כמו זו של קניון. עלות השיפוצים הוערכה דאז ב-13 מיליון שקלים. "קירוי השוק הפתוח עומד בראש סדרי העדיפויות שלנו" אמר אז ראש העירייה, רוני מהצרי, "מדובר בפרויקט חשוב במיוחד לתושבי העיר. הקמתו תשפיע על כל אזור המסחר בעיר העתיקה וללא ספק תמשוך גם קהל מבקרים".

השבוע, אחרי 25 חודשים, הפרויקט יצא לדרך. בעוד

חודשיים, אגב, מתקיימות הבחירות המוניציפאליות. לכאורה עובדה חסרת חשיבות לכתבה שאתם קוראים, אבל כפי שתקראו בהמשך, לא אם אתם שואלים את הסוחרים.

הם התעוררו ביום שישי וגילו שמקום העבודה שלהם נהרס. אחרי ההתעוררות מההלם הראשוני הם החלו להתארגן במהירות וקיימו כנס מאולתר. על חורבות השוק, שהיה עבורם לא פחות מבית שני, הביעו הסוחרים כעס רב על העירייה: "אם מהצרי היה עובר פה עכשיו, אני לא יודע מה הייתי עושה לו" אמר סוחר בחמת זעם, "אסור לתת לזה לעבור בשתיקה. אם היינו יודעים שבלילה הם יגיעו כדי להרוס לנו את השוק, לא היינו הולכים לישון. היינו נשארים לישון פה ומונעים מהם להיכנס למתחם בגופנו. המקום הזה הוא הפרנסה שלנו. מהכסף שאני מרוויח פה אני מאכיל את הילדים שלי. אני לא יודע מה אני אעשה עכשיו".

"אי אפשר לעבוד שם"

איך בדיוק הפך הפרויקט המלהיב של העירייה לסיוט של סוחרי השוק? כנראה שהכל עניין של תזמון. אמנם שנתיים חלפו מאז ההחלטה לשפץ את המתחם, אבל רק בשבועות האחרונים, כשחגי תשרי מבצבצים באופק, קיבלו אנשי השוק איתותים מהעירייה על התחלת עבודות הבנייה במתחם. העירייה הודיעה לסוחרים כי בתקופת השיפוצים, שיימשכו כשנה, הדוכנים שלהם יעברו למתחם אחר סמוך למקום, בחנייה הפתוחה שמאחורי מתחם רשת המזון "שופרסל דיל".

הסוחרים הודיעו שהם לא מוכנים לקבל את ההחלטה הזאת, שנקבעה במעמד צד אחד, והבהירו שהם יערערו על ההחלטה בבית משפט. הסוחרים טענו כי הכנסותיהם ייפגעו באופן משמעותי בעקבות המעבר למיקום החדש משלל סיבות: המתחם החדש קטן מהמתחם הנוכחי ובעלי הדוכנים הגדולים לא יוכלו להכניס לתוך המתחם החדש את כל הציוד שלהם.

במידה והם כן ייכנסו זה יהיה על חשבון סוחרים אחרים. ימי פעילות השוק ירדו משישה ימים בשבוע לשניים בלבד. זאת מפני שמתחם השוק החדש משמש אתר חנייה שלא ניתן לוותר עליו. נוסף על כך, לדברי הסוחרים, הגישה למתחם החדש אינה נגישה לציבור ויש מספר מוגבל בלבד של מקומות חנייה, מה שימנע מלקוחות רבים את היכולת להגיע אליו.

בגלל סיבות אלו הודיעו רבים מהסוחרים, בהם סוחרים שתמכו בשיפוץ, כי הם מוכנים לוותר על השיפוצים, רק שלא יידרש מהם לעבוד במתחם הזמני החדש.

רוני מהצרי
רוני מהצרי יחסי ציבור

בעירייה לא נבהלו מסירוב הסוחרים לעבור למקום החדש. בתחילת השבוע שעבר, קיבלו הסוחרים מכתבים שמודיעים להם על התחלת עבודות הבנייה במתחם ודרישה לפינוי מרכולתם עד יום שלישי. הסוחרים לא התכוונו לוותר, ובאמצעות עו"ד שלומי סוויסה הגישו עתירה בנושא לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. סוויסה, אגב, מזוהה עם המועמד לראשות העירייה איתמר שמעוני, מה שגרם לריח פוליטי לעלות מהמהלך.

לטענת הסוחרים, נאמר להם שבזמן שהעניין יידון בבית המשפט, יש להם אישור זמני להמשיך לעבוד במתחם הישן. ביום חמישי שעבר, הסוחרים עבדו במתחם בהגנת בית המשפט, אלא שכמחצית מסוחרי השוק, סוחרי בגדים ברובם, הקימו את הדוכנים שלהם במתחם החדש. סוחרי הפירות והירקות, לעומת זאת, נשארו במתחם הישן.

חלק מסוחרי הבגדים שעברו למתחם החדש טענו כי הסכימו לעשות זאת לאחר שיחות טלפון מאיימות שקיבלו יום קודם לכן מפקחים בעירייה: "אמרו לנו שאם לא נעבור למקום החדש, אז יעשו לנו בעיות לקבל פינה טובה בשוק המשופץ" הסביר אחד הסוחרים שעבר למתחם החדש.

שיטת הפרד ומשול של עיריית אשקלון יצרה שני שווקים בעיר: שוק בגדים ושוק של פירות וירקות. התחלת הדרך במתחם החדש לא היתה חלקה, הכביש ברחוב אלי כהן, שמהווה דרך הגישה היחידה למקום היה פקוק לחלוטין. החנייה במתחם לא הספיקה לכל הלקוחות ואלה שהחנו במקומות אסורים קיבלו דוחות חנייה. הסוחרים שנשארו בשוק הישן ראו את מה שקורה במתחם החדש ולא התאפקו מלומר לחבריהם 'אמרנו לכם': "ידענו שזה מה שיקרה אם תעברו לכאן".

הבלגן שנוצר במתחם החדש, הכניס ללחץ את הסוחרים שנשארו בשוק הישן. הם הודיעו שהם לא עוברים למתחם החדש: "אני לא עובר למקום הזה בשום מקרה" הודיע הסוחר יגאל אברג'ל, "אי אפשר לעבוד שם כמו בנאדם. כל מי שראה את מה שהולך שם יגיד לך את זה. הכל שם צר, צפוף, מלא בפקקי תנועה, בלי תנאים בכלל. הבאסטה שלי כאן היא בגודל של עשרה מטרים ובשוק החדש הם רוצים לתת לי באסטה בגודל של בקושי מטר. בעירייה רוצים לזרוק אותי לכלבים, אבל אני מפרנס שתי משפחות עם ילדים מהבאסטה הזאת".

אברג'ל הוא לא היחיד שהודיע באופן חד משמעי שאינו מוכן לעבור. כמעט כל הסוחרים בשוק מחזיקים באותה הדעה. גבי אלפסי, שמפרנס משפחה בת שש נפשות, לא חוסך את הביקורת שלו מאנשי העירייה: "22 שנה אני עובד פה כל יום מהבוקר עד הערב" הוא אומר בכאב, "פתאום עכשיו אומרים לי שאני לא יכול לעבוד כל יום, אלא רק ביום וחצי בשבוע. ולא מספיק זה, גם שולחים אותי לעבוד במקום אחר, מקום שאין בו תנאים לעבוד.

"אני אומר לך שלקוחות בכלל לא יבואו לקנות במקום החדש, ואז מה יהיה עלינו? יש לי שש נפשות בבית שאני מאכיל מהבאסטה הזאת, יש לי משכנתא שאני סוחב, יש לי צ'קים שנתתי ועומדים להיפרע, מה אני יכול לעשות עכשיו? תאמין לי, אני לא רוצה את הטובות של ראש העירייה, ואני מודיע לו שאני מוותר על התקרה של השוק. רק שישאירו לי את הבאסטה שלי פה כמו שאני הייתי רגיל לעבוד כל השנים".

הסוחר אשר אלמועלם (פופה), שנחשב לדובר הבלתי רשמי של אנשי השוק ומוביל את מאבק הסוחרים נגד החלטת העירייה להעביר אותם למתחם החדש, מסביר כי לא רק המיקום החדש הוא בעייתי, כי אם גם העיתוי: "התקופה של לפני החגים אמורה להיות ההכנסה הכי טובה שלנו במשך כל השנה" אומר אלמועלם, "למה הם חייבים להעביר אותנו דווקא עכשיו. אנחנו רוצים שוק מקורה, אבל שיעבירו אותנו למקום אלטרנטיבי יותר רציני ובטח שלא בתקופה של לפני החגים. בעירייה החליטו לעשות את זה דווקא עכשיו, כדי שהבנייה של השוק המקורה תיזקף לזכותו של מהצרי, לפני הבחירות. הוא לא יכול היה לחכות עם זה עוד כמה שבועות, כי אחר כך הוא לא היה יכול להשתמש בזה כקלף בבחירות".

מוחקים את מהצרי

בינתיים המצב החדש משפיע על הקופה של הסוחרים. בחמישי שעבר, היום הראשון בו עבדו במתחם החדש, היה יום חלש לסוחרים, שעבדו במתחם החדש, וגם לאלו שעבדו במתחם הישן. "היה ברור שזה יקרה" הסביר אחד הסוחרים, "עד עכשיו מי שבא בשביל לקנות בגדים, היה על הדרך קונה גם פירות. זה שאנחנו רחוקים מסוחרי הבגדים פוגע בנו מאוד, למרות שנשארנו במתחם הישן".

אשר אלמועלם
אשר אלמועלם זמן הדרום

חוץ מירידה בכמות הקונים, גם הלחץ דיבר ביום חמישי. הסוחרים חיכו לתוצאות שיגיעו מבית המשפט המחוזי בבאר שבע. שם נאבקו נציגיהם עם עו"ד סוויסה, על צו לעיכוב השיפוצים בשוק, לפחות עד לאחר תקופת החגים. בשעות הערב הם קיבלו את הבשורה המשמחת: הבקשה שלהם התקבלה והעבודות יידחו במספר ימים, עד לתום הדיונים בנושא.

השמועה התפשטה בשוק במהירות והסוחרים כבר חגגו את ניצחונם. באחת וחצי לפנות בוקר, כשהשוק היה שומם מסוחרים וקונים, הגיעו הדחפורים. כשהשמש זרחה כמה שעות לאחר מכן, הסיפור נגמר: דרכי הכניסה לשוק נהרסו והנזק לקרקע בתוך המתחם הייתה בלתי הפיכה. למעשה בכמה שעות קבעו הדחפורים את העובדה המרה: השוק לא יפעל כאן בתקופה הקרובה.

כשהסוחרים הגיעו למקום כדי לחזות בהרס במו עיניהם חיכה להם במקום פקח מטעם העירייה. הוא נשלח כדי לוודא שבמהלך סוף השבוע לא יסלקו הסוחרים את המכשולים מדרכי הכניסה וינסו להכשיר מחדש את השטח. הסוחרים טענו שאנשי העירייה הפרו צו ברור של בית המשפט במהלך שעשו והודיעו כי לא יעברו על העניין בשקט.

עם זאת, הם ידעו שהנזק שנגרם להם בעקבות הריסת השוק. "מהצרי הרס את הפרנסה שלנו והוא ישלם על זה בבחירות" קבע אחד הסוחרים, "הוא היה יכול לצאת גדול אם הוא היה בא לקראתנו ואומר 'קחו את הזמן שלכם, קחו כמה שבועות. נדבר על המשך הבנייה רק לאחר החגים'. אבל הוא לא עשה את זה ומבחינת כל מי שעובד בשוק, הוא מחוק".

השבוע נמשכו המאבקים בבית המשפט. אנשי העירייה טענו כי החלו בעבודות ההריסה מפני שלא ידעו על צו העיכוב הזמני שהוצא ביום חמישי. ביום ראשון בבוקר הגיעו למקום סגן ראש העירייה אבי וקנין, וחבר המועצה, פרוספר וקנין ושמעו את טענות הסוחרים. אנשי השוק העבירו ביקורת חריפה על העירייה וביקשו פתרונות. אחד הפתרונות שהוצעו על ידי הסוחרים, הוא שרק הסוחרים האשקלונים יזכו לעמדה במתחם החדש הזמני. לפי גישה זאת, סוחרים שמגיעים מחוץ לעיר ייאלצו לחכות ולראות האם יישאר עבורם מקום וכמה. צמד הוקנינים הבטיחו לדון עם מהצרי על הנושא, והבטיחו לסוחרים תשובה בהקדם.

הסוחרים לא הצליחו להמתין בסבלנות, וכבר תכננו הפגנות מול ביתו של מהצרי. רק ביום שני התחילו הסוחרים להפנים את העובדה שאין דרך חזרה ושהמתחם הישן לא יהיה פעיל בתקופה הקרובה. בעירייה האשימו את עורכי הדין של הסוחרים, שכביכול מכרו להם אשליות לפיהם ניתן להחזיר את המצב לקדמותו.

בהמשך השבוע התברר גם לסוחרים שהם נתלו בתקוות שווא. באקט אחרון של ייאוש הם קיימו פגישה עם מהצרי, ולאחר שהאחרון הבהיר להם שהם מבזבזים את זמנם בעתירות בבית המשפט ושהקבלן ימשיך את העבודות במוקדם או במאוחר, הם החליטו להרים ידיים ולמשוך את העתירה. כמחווה של רצון טוב, מהצרי אף אישר לסוחרים לקבל עוד חצי יום עבודה במהלך השבוע. עם זאת הסוחרים לא רואים עתיד ורוד. "החלטנו לוותר רק מחוסר ברירה" אמר הסוחר אלמועלם, "קשה לי לראות אותנו מצליחים לעבוד בתנאים החדשים. נקווה שבכל זאת מישהו ידאג לנו ויתקן את המצב".


כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים