הקיבוצניק שגנב את שעוני המיליונים

25 שנה אחרי שוד השעונים שהסעיר את המדינה, נחשף הפורץ המסתורי. נעמן לידור, גדול פורצי שנות ה-60 שנפטר לפני שלוש שנים, הוא שעמד מאחורי הפשע הכמעט מושלם במוזיאון האיסלאם

עמי בן דוד | 30/10/2008 7:53 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שעונים ואוצרות אמנות בשווי עשרות מיליוני דולרים, חקירת משטרה שנמשכה 25 שנה ופורץ אגדי מוכשר שמת בחוסר כול.
ירושלים
ירושלים רועי נגרי


זו תמצית העלילה שהותרה אתמול לפרסום, כשפוענח סוף סוף שוד השעונים הגדול במוזיאון האיסלאם בירושלים. "התעסקנו עם פורץ אגדי", אמר ניצב משנה אבי רואיף מהיחידה המרכזית של מחוז ירושלים. "למרות הזמן שעבר, כמעט מחצית מהשלל טרם אותר".

הפורץ האגדי הוא נעמן לידור, שזכה בשנות ה-60 לכינוי "הפורץ הגאון". ברקורד שלו רשומות גם הפריצה לבנק "הלוואה וחיסכון" דרך מנהרה שחפר, הפריצה לביתו של הצייר ראובן רובין ועוד שורת מקרים מפורסמים בארץ ובאירופה.

ואולם, לידור לא יישב בכלא ולא ישחזר את הפריצה בפני החוקרים. הוא לקח את סודו לקבר לפני שלוש שנים, לאחר שמת בייסורים קשים ממחלת הסרטן, עני בודד וחסר כול.

את מרבית האוצרות שגנב, ביניהם השעון של מארי אנטואנט זוגתו של לואי ה-16, לא יכול היה לידור למכור, שכן מדובר בשכיות חמדה נדירות שכל אספן או סוחר אמנות זיהה בנקל כשייכות לשלל השוד המפורסם.
החקירה התעוררה לחיים

הפריצה של לידור, בלילה שבין ה-14וה-15 באפריל 1983, נמשכה כמעט יממה שלמה. החוקרים גילו שהפורץ חדר למוזיאון מחלון צדדי, אולם החקירה הובילה למבוי סתום, ותיק החקירה נעזב.

באוגוסט 2006 התעוררה הפרשה לחיים, כאשר עורכת דין צעירה מתל?אביב יצרה קשר עם מוזיאון האיסלאם, וסיפרה כי היא מייצגת אישה מארצות הברית המחזיקה ב-40 מהשעונים שנגבו בפריצה, ובהם השעון של מארי אנטואנט, הפריט המפורסם ביותר שנגנב בפריצה.

אנשי המוזיאון הסכימו לשלם עבור הפריטים 150 אלף דולר, אך נזכרו לעדכן את המשטרה רק כשנה לאחר ביצוע העסקה. חקירת הפרשה הוטלה על ימ"ר

ירושלים, שהחל להרכיב פאזל חובק עולם בניסיון לחשוף מי עומד מאחורי הפריצה.

החוקרים הצליחו לאתר 40 מהשעונים הגנובים במחסן לאוצרות אמנות בשם "תפוז" ברמלה, ומסמכים שנתפסו במקום הצביעו על בעליהם: נילי שמרת, 63, המתגוררת בלוס אנג'לס.

כאשר בדקו במחשבי המשטרה את פרטיה של שמרת, התברר כי שנה לפני מותו נשא אותה הפורץ המיתולוגי נעמן לידור לאישה. תאריך החתונה לא הותיר ספק: 14 באפריל 2003, יום ביצוע השוד, 20 שנה לפני כן. נתון נוסף שעלה מיד מהמחשבים גילה כי החוקרים איחרו את המועד, ולידור נפטר שלוש שנים לפני שמצאו את השעונים.

הפרשה טרם הסתיימה

החוקרים עודד יניב ונעמה מאי, שעדיין לא נולדו כאשר לידור כבר ישב בכלא, הגיעו לבני משפחתו של לידור, גבו עדות מאמו בת ה-99, שעדיין מתגוררת בקיבוץ עין החורש שבו גדל, וקיבלו לידם ראיות לקיומה של כספת על שמו בהולנד.

לבקשת משטרת ישראל פתחה משטרת הולנד את הכספת, וגילתה חלק נוסף מהאוצר: שבעה שעונים, קופסאות תכשיטים מעוטרות וערכת זיוף הדרכונים ששמשה את לידור. התחנה הבאה של השוטרים הייתה ביתה של האלמנה בלוס אנג'לס, שם גילו 26 פריטים נוספים מהאוסף, ובהם תמונות שמן יקרות ערך של אנרי פנטן לטור ופתקיות התצוגה המקוריות שענ מדו בחלונות המוזיאון ליד כל מוצג.

"לא סיימנו את החקירה", אומר ניצב משנה רואיף, ואנחנו נמליץ על הגשת כתבי אישום לפחות נגד שני חשודים בגין אחזקת רכוש גנוב. במקביל, נחפש את הפריטים שעדיין חסרים, שחלקם בוודאי נמכר".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

מדורים

  

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים