גוד מורנינג ג'רוזלם
"התעוררות" היא הסיפור האמיתי של הבחירות. התעוררות הרחוב, התעוררות השטח, התעוררות הצעירים, ובעיקר: התעוררות החילונים. ניר ברקת חייב לחברי התנועה את כיסאו, והם מצדם מפחדים מהאחריות הרבה שהם חבים לבוחריהם. סיפור הצלחה מקומי

חשובה לא פחות הייתה הדינמיקה. התעוררות הוכיחה שהציבור החילוני יכול להפסיק להתנהג כמיעוט נרדף וחלש. הקרדיט לניר ברקת על ניצחונו מגיע לו ולכוורתו, אבל יש לו חוב עצום למצביעים הרבים של "התעוררות".
יותר מ-16 אלף ירושלמים נתנו השבוע את קולם לתנועה הצעירה "התעוררות ירושלמים", שזכתה בשני מנדטים במועצת העירייה, עם אופציה למנדט נוסף (תלוי בקולות החיילים). "זה לא ייאמן, אנחנו באופוריה ורוצים להודות מקרב לב למאות הפעילים שלנו, שעבדו בהתנדבות יומם וליל. זה לא היה קורה בלעדיהם", אמרו כמה ממנהיגי התנועה הנרגשים עם הגעת התוצאות מהקלפיות.
הסיפור המדהים של "התעוררות" התחיל לפני כשנה, כאשר גרעין חבריה נפגש לראשונה דרך שיחות סלון וחברים משותפים, והחל לגבש את יוזמת הצעירים לשינוי כללי המשחק בעיר.
"יש את אלה שמתייאשים ובוחרים לעזוב את ירושלים, ויש אותנו, שגם אנחנו היינו מיואשים אבל החלטנו לשנות את המציאות בעצמנו ולהתמודד איתה", אמרה השבוע דוברת התנועה ומס' 3 ברשימה (ברוטציה עם עופר ברקוביץ'), מירב כהן.
וכך, מפה לאוזן נודע בעיר שיש התארגנות של חבר'ה צעירים שרוצים לחולל בה שינוי אמיתי. "היה לנו מקום קבוע שהיינו נפגשים בו", מספרת כהן (25), המסיימת בקרוב תואר ראשון במינהל עסקים וכלכלה באוניברסיטה העברית.
"'ב'מיה בר' ברחוב הלל הסכימו לתת לנו באופן קבוע את חדר הישיבות המקומי, ושם עברנו את כל התהליך הארוך עד לגיבוש המצע. זה לקח לנו חודשים. בסוף התהליך הגענו למסקנה שכדי לחולל שינוי משמעותי ואמיתי אנחנו צריכים לעשות זאת מבפנים, מתוך העירייה עצמה, ולא בפעולות מחאה והפגנות למיניהן. אז החלטנו לרוץ למועצה", כהן משחזרת.
עם הזמן הצליחו חברי "התעוררות" לבנות מנגנון מסודר ומאורגן למשעי שקלט לשורותיו אלפי אנשים, בעיקר צעירים. "הגענו לכ-5,000 איש בערך, צעירים ומבוגרים שהאמינו בנו וברצון האמיתי שלנו לשנות את הדברים החשובים ביותר כיום: דיור במחירים סבירים לצעירים ולזוגות, תעסוקה וקידום החינוך והתרבות בעיר. הגיעו אלינו אנשי מקצוע רבים שכל אחד מהם תרם במה שהוא טוב ועשה זאת בהתנדבות: מאנשים שעזרו לנו לעצב מודעות והזמנות, ועד אנשים שתפקידם היה להשקיע בגיוס אנשים לשורותינו", מספרת כהן.

רחל עזריה (31), נשואה +2, היא מקימת "ירושלמים", מס' 1 ב"התעוררות ירושלמים" וחברה טרייה במועצת העירייה. עזריה הייתה שותפה לפרויקטים חברתיים רבים לפני הקמת התנועה. "אני פעילה עשר שנים בכל מיני ארגונים הפועלים למען שינוי חברתי ואיכות הסביבה. בשלב מסוים החלטתי לעשות משהו שבאמת נוגע לי. הבנתי שכמישהי שאוהבת את העיר ושחבריה עוזבים בקצב מסחרר, צריך לעשות משהו מבפנים", מספרת עזריה, בוגרת (בהצטיינות) תואר ראשון בפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ותואר שני בחקר סכסוכים.
אף שהאינטרסים והבסיס האידיאולוגי של "התעוררות" ו"ירושלמים" דומים, אי אפשר שלא לשים לב לקהל היעד השונה. "בעוד שאנחנו פונים יותר לצעירים חילונים, הם פונים יותר לזוגות נשואים, דתיים ליברלים", מסבירה כהן. "פשוט הרגשנו שכל אחת מהקבוצות צריכה עוד להבשיל והיה ברור לנו שנשוב וניפגש כשהזמן יהיה מתאים". לפני כחודש התאחדו
כהן ועזריה מציינות כי התנועות משלימות האחת את השנייה, ולכן פועלות כל כך טוב יחד. "החבר'ה של 'התעוררות' הם ביצועיסטים יותר, פועלים המון בשטח, הולכים אחרי הלב ומונעים על פי הרגש. חברי 'ירושלמים' יותר שקולים, מונחים לפי הרציונל, עובדים באופן יסודי".
לעזריה יש רגשות מעורבים לגבי ההצלחה בבחירות: מצד אחד היא שמחה, אך מצד שני היא חשה כי יש לה אחריות עצומה עכשיו, ומקווה שלא לאכזב. "יותר מ-16 אלף איש הצביעו לנו. יש לי תחושת אחריות עצומה אליהם ואל אחרים. אני הולכת לישון עם תחושת האחריות הזו ומתעוררת איתה בבוקר. עכשיו תורנו להחזיר לאנשים את הגב שנתנו לנו ואת האמון שנתנו בנו, ויש לנו חמש שנים לעשות זאת".
ניכר על כהן שהיא מרשה לעצמה לשמוח ולהכיל את תחושת הניצחון קצת יותר משותפתה. "כששמעתי את התוצאות פשוט התרגשתי עד דמעות. אנחנו כל כך מודים לפעילים הנפלאים שלנו, שפשוט נכנסו ללבם של האנשים בעיר", אומרת כהן.
מי שהסתובב עם חברי התנועה ביום הבחירות וראה מקרוב את עבודת חבריה, לא יכול היה שלא להתפעם מדרך התנהלותם המקצועית והנינוחה, כאילו היו שועלי קרבות ותיקים בביצה הפוליטית המקומית.
יום הבחירות החל ברגל שמאל, כאשר עשרות תושבים מודאגים הציפו את המטה במרכז העיר בטלפונים היסטריים, שהודיעו כי ביותר מ-15 קלפיות בעיר אין פתקים של התנועה. בתחילה ביקש משרד הפנים מחברי התנועה למלא את החסרים הגדולים עם הרזרבות שהחזיקו אצלם, שהיו מיועדות לשעות מאוחרות הרבה יותר, כאשר הפתקים כבר מתחילים להיגמר בקלפיות. חברי התנועה נאלצו להתרוצץ בכל שעות הבוקר ולהדפיס עוד כ-100 אלף פתקים.
לאחר שנכנס משרד הפנים לעובי הקורה ובדק את התלונה על אי סדרים בקלפיות, נתגלה כי בכמה מן הקלפיות נמצאו פתקי "התעוררות" מתחת לפתקי מרצ. חברי התנועה נזהרו מלהביע את תחושותיהם הקשות בגלוי, אך כעסו על הדבר מאוד. "ברור שנלחצנו מאוד שהיום שלנו מתחיל באי סדרים, בלחצים ובהתרוצצויות. פחדנו שהסיכויים שלנו עלולים להיפגע עקב כך", אומרת כהן. המציאות, כאמור, הוכיחה אחרת.
מאות פעילים של התנועה היו פרושים ביום הבחירות בכל הקלפיות ברחבי העיר ודאגו לשמור על חיוכים למצביעים הפוטנציאליים גם בשעות הערב. כמה מבוגרים במרכז העיר דיווחו כי הם הולכים להצביע לתנועה הצעירה. "רק הצעירים האלה יוכלו לשנות את העיר ולהשיב עטרה ליושנה. הם חדורי מוטיבציה, רעננים ורציניים. לא עסקנים או פוליטיקאים מלוכלכים", הם אמרו.
למשמע התוצאות, הגיבו חברי התנועה בהתרגשות רבה ולא ידעו את נפשם מרוב אושר. בליל הבחירות הם כמעט ולא עצמו עין, ולמחרת התענגו על המחמאות הרבות שהציפו אותם מכל עבר. "היעד הראשון והמיידי שלנו הוא לדאוג לכך שסוף-סוף יהיה ראש אגף תרבות בעירייה, עם תקציב ראוי", אמרה כהן בהחלטיות בבוקר שאחרי.